Νοέμβριος, ένας μήνας γεμάτος κινηματογραφικά φεστιβάλ

Αυτό το μήνα γίνεται πραγματικός χαμός από σινε-διοργανώσεις, έτσι τις συγκεντρώσαμε όλες σε μία λίστα, ώστε να μη χάσετε κανένα σινεφίλ ραντεβού.

sto_throno_tou_xerxi1 «Στο Θρόνο του Ξέρξη»

Με το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει (3-13/11, διαθέσιμο και στο online.filmfestival.gr), ο φετινός Νοέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Με τουλάχιστον 8 να έχουν "πιάσει" τα ραντάρ του "α", τα ξεσκαρτάρουμε και τα παραθέτουμε στην παρακάτω λίστα με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε να μη χάσετε κανένα σινεφίλ ραντεβού των επόμενων εβδομάδων.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Σαραμάγκου 100" (10-13/11)

Foto Nobel.jpg

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σπουδαίο νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμαγκού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται συνολικά 6 ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου δημιουργού ("Περί Τυφλότητος", "Εμπάργκο", "Ο Άνθρωπος Αντίγραφο", "Η Χρονιά Θανάτου του Ρικάρντο Ρέις", "Ζοζέ και Πιλάρ", "Οι Κληρονόμοι του Σαραμάγκου"). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

5ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (14-20/11)

oink
"Oink"

Ένα από τα νεότερα φεστιβάλ της πόλης που όμως έχει ήδη καταφέρει να γίνει θεσμός, επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τους κινηματογράφους Κηφισιά Cinemax και Δαναός. Το πρόγραμμά του αφιερώνεται στους λιλιπούτειους σινεφίλ, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ταινίες και οι παράλληλες δράσεις που αφορούν και τους μεγαλύτερους λάτρεις του σινεμά. Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Athens Football Festival (18-20/11)

freedom_fields_doc
"Freedom Fields"

Με έδρα το Ρομάντσο, αυτή η νεοφώτιστη -για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους- διοργάνωση, φιλοδοξεί να φέρει κάτι φρέσκο αλλά και να αποδείξει πως ξέρει να παίζει μπάλα. Το πρόγραμμα αποκαλύπτεται σταδιακά μέσω Instagram, όμως μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί δύο ντοκιμαντέρ που χρήζουν τις προσοχής του κοινού. Το "Freedom Fields" έρχεται από τη Λιβύη και κινηματογραφεί μια ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών στην προσπάθειά της να γίνει αποκτήσει απήχηση ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή, ωστόσο "σκοντάφτει" στις αγκυλώσεις τις λιβυκής κοινωνίας. Από την άλλη, το "Worker's Cup" φιλοδοξεί να φωτίστει τις αφανείς πτυχές της καταπίεσης και εκμετάλλευσης οι οποίες ξεπήδησαν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ίριδα Visions (12/11-Ιανούαριο 2023)

irida_visions_natasa_seka
©Natasa Seka

Ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός και ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα φεστιβάλ διαρκείας, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2023. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και φιλοξενούνται στο κτήριο της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο "Ίρις", αλλά και το κτήριο "Κωστής Παλαμάς" στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας. Στο πρόγραμμα προβολών βρίσκουμε, μεταξύ πολλών άλλων, το "Βασιλιά" του Νίκου Γραμματικού σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm, το "Μαχαιροβγάλτη" του Γιάννη Οικονομίδη και το "Από την Άκρη της Πόλης" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Αναλυτικές πληροφορίες για το "Ίριδα Visions" θα βρείτε εδώ.

5ο Balkan Can Kino (19-26/11)

enomena_short
"ΕΝΟΜΕΝΑ"

Απλωμένο σε πέντε διαφορετικούς χώρους τους οποίους μπρείτε να βρείτε εδώ, το φετινό Balkan Can Kino στήνει το πρόγραμμά του γύρω από την έννοια της "αποαποικιοποίησης" και περιλαμβάνει 35 προβολές μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών, 41 βίντεο-εγκαταστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και Q&As. Ανάμεσά τους και το μικρό μήκους ντεμπούτο της Φαίδρας Βόκκαλη με τίτλο "ΕΝΟΜΕΝΑ", ένα από τα φιλμ που είχαμε ξεχωρίστει στο πρόσφατο φεστιβάλ της Δράμας, αλλά και η πρώτη ελληνική queer όπερα "Orfeas 2021". Σημειώστε πως η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Balkan Can Kino είναι δωρεάν.

13ο Ethnofest (24-27/11)

ethnofest13_poster

Ένα από τα πιο πρωτότυπα και διαχρονικά ξεχωριστά φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει. Το Ethnofest, το οποίο επικεντρώνεται σε φιλμ πολλών διαφορετικών στιλ που αφορούν τον εθνογραφικό κινηματογράφο, ανάβει τους προβολείς του στη φιλόξενη αίθουσα του Άστορ, προτού μεταφέρει τις δράσεις του και διαδικτυακά (28/11-4/12). Το πλήρες πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, ενώ σχεδιαστής της υπέροχης φετινής αφίσας είναι ο Γιώργος Σκαρμούτσος.

6ο Φεστιβάλ WIFT GR - 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο (24-27/11)

wiftfest2020_poster

Το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Women in Film and Television (WIFT), το παγκόσμιο δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 13.000 μέλη που εργάζονται στον οπτικοακουστικό τομέα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πίσω από ένα φεστιβάλ όπου αναδεικνύονται οι δημιουργίες θηλυκοτήτων από όλο τον κόσμο. Όπως κάθε φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έτσι και φέτος, πρόκειται να παρουσιαστούν περισσότερες από 12 ταινίες με σκοπό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το αναλυτικό πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.

35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (24-30/11)

dalva
"Ντάλβα"

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του και επιστρέφει στους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα. Το Πανόραμα ξεκινά φέτος με τη γαλλική ταινία "Ντάλβα" της Εμανουέλ Νικό η οποία απέσπασε δύο βραβεία στο πρόσφατο φεστιβάλ των Κανών, ένα εκ των οποίων εκείνο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Εν αναμονή του πλήρους προγράμματος, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

1o Spicy Indie International Film Festival (28-30/11)

sto_throno_tou_xerxi2
"Ο Θρόνος του Ξέρξη"

Με αξιώσεις συστήνεται στο σινεφίλ αθηναϊκό κοινό το πρώτο Spicy Indie International Film Festival, το οποίο αποτελείται από ελληνικές και διεθνείς μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες πρόκειται να προβληθούν στον ιστορικό κινηματογράφο Studio. Ανάμεσά τους βρίσκουμε το βραβευμένο στις Κάνες "Θρόνο του Ξέρξη" της Εύης Καλογεροπούλου, αλλά και το "5 μ.μ. Παραλία" του Βαλεντίν Στέισκαλ, που απέσπασε Χρυσό Διόνυσο στο φεστιβάλ της Δράμας και Χρυσή Αθηνά στις "Νύχτες Πρεμιέρας".

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Έλλη

Ακαδημίας 64 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Ανδόρα

Σεβαστουπόλεως 117, Ερ. Σταυρός (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κηφισιά Cinemax

Λ. Κηφισίας 245, Ζηρίνειο, Κηφισιά (ΗΣΑΠ Κηφισιά)

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.