Φεστιβάλ Δράμας 2022: Οι 5+1 αγαπημένες ταινίες μας

Με τις ταινίες τις 45ης διοργάνωσης να έρχονται στην Ταινιοθήκη, επιλέγουμε μια εξάδα μικρού μήκους που κέρδισαν την καρδιά μας.

tsoulakia1 «Τσουλάκια»

Το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται στην Ταινιοθήκη (15-18/9) και αυτές είναι οι ταινίες που κέρδισαν την καρδιά μας. Σημειώστε, ακόμα, τη μεγάλη ανακάλυψη του φεστιβάλ, η οποία όμως είναι μόνο για μία μέρα ακόμα (15/9) διαθέσιμη στο https://disff.cine.gr.

"Tokakis ή What’s My Name"

tokakis_i_whats_my_name

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Τοκάκης υπογράφει μια αιχμηρή meta κωμωδία, η οποία παράλληλα εξελίσσεται αφοπλιστικά σε μια προσωπική εξομολόγηση που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο. Όπως προδίδει ο τίτλος, ο καλλιτέχνης υποδύεται τον εαυτό ως αποτυχημένο ηθοποιό, επενδύοντας σε ένα απολαυστικά αυτοσαρκαστικό σενάριο που μάλιστα έφυγε με βραβείο.

Διαβάστε Επίσης

"5 μ.μ. Παραλία"

Ο φετινός Χρυσός Διόνυσος πήγε σε μια ταινία γεμάτη ψυχή. Ο σκηνοθέτης Βαλεντίν Στέισκαλ κερδίζει το στοίχημα καδράροντας μερικά υπέροχα πλάνα, συγκινώντας λιγομίλητα και μπολιάζοντας με όση γλυκύτητα χρειάζεται τις σκηνές του, ώστε να ανεβάσουν τους σφυγμούς. Στα συν και η εξαιρετική ερμηνεία των συμπρωταγωνιστών Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Κίμωνα Κουρή.

"Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας"

anamniseis_mias_efivikis_kataigidas

Η ταλαντούχα δημιουργός Σοφία Γεωργοβασίλη γυρίζει γοητευτικά σε φιλμ 16mm μία από τις καθοριστικές μέρες στη ζωή ενός 15χρονου κοριτσιού. Γύρω του στήνεται ένα χαμηλότονο, σκληρό, αλλά ταυτόχρονα τρυφερό δράμα, το οποίο δείχνει πως η σκηνοθέτρια είναι έτοιμη για το πέρασμά της στη μεγάλου μήκους.

"ΕΝΟΜΕΝΑ"

enomena_short

Το μικρού μήκους ντεμπούτο της έμπειρης παραγωγού Φαίδρας Βόκκαλη είναι εκείνη η ειλικρινής, αθώα και συναισθηματική queer ταινία που πολλοί προσπαθούν μα λίγοι καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα τελευταία. Μπορεί να μην έρχεται δίχως ψεγάδια, αφηγείται ωστόσο μια ιστορία ουσιωδώς ενδυναμωτική και απελευθερωτική, η οποία απογειώνεται στο γλυκόπικρο φινάλε.

Διαβάστε Επίσης

"Κάτω από τη Λίμνη"

under_the_lake

Τα Τζουμέρκα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί κινηματογραφικά, πρωταγωνιστούν στο ιδιοσυγκρασιακό ντοκιμαντέρ του Θανάση Τρουμπούκη. Ένα "αμίλητο", παραισθησιογόνο τριπ σε φιλμ 16mm, το οποίο γνέθει ένα συνειρμικό ψηφιδωτό του βουνού και των βουβών ανθρώπων του, εκπέμποντας μια μίξη ονείρου και ψυχεδέλειας.

"Τσουλάκια"

tsoulakia2

Στην πρώτη χρονιά του το διαγωνιστικό τμήμα του εθνικού σπουδαστικού έδωσε το παρθενικό μεγάλο βραβείο του στη μόνη ταινία πραγματική ανακάλυψη του φεστιβάλ. Η Δέσποινα Μαυρίδου σκηνοθετεί με νεύρο το σενάριο της Καλλιόπης Αραμπατζή, ένα ώριμο, μοντέρνο, παλλόμενο από συναισθήματα δράμα, που μιλά για το τι σημαίνει να είσαι "τσουλάκι" σε ένα κόσμο πλημμυρισμένο από παραβιαστικά βλέμματα. Όχι μόνο αυτό, όμως, η ταινία παράλληλα σμιλεύει μια υπέροχη σχέση δύο αδερφών, οι οποίες αναγκάζονται να πληγωθούν από την ενηλικίωση νωρίτερα από όσο τους αναλογεί. Χωρίς μεγαλοστομίες, οι "Τσουλίτσες" αποπνέουν μια φρεσκάδα που μεταφράζεται και υφολογικά (φανταστικές ποπ αναφορές, μεστή αφήγηση, κινηματογράφηση φτιαγμένη από θαλπωρή), κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα της Μαυρίδου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.