Βραβείο στις Κάνες για το "Θρόνο του Ξέρξη" της Εύης Καλογηροπούλου

Η μικρού μήκους που βασίζεται στο τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη «Ανήκω σε Εμένα» διακρίθηκε στην Κρουαζέτ.

sto_throno_tou_xerxi3

Με βραβείο από την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών θα επιστρέψει η μικρού μήκους "Στο Θρόνο του Ξέρξη" της Εύης Καλογηροπούλου.

Συγκεκριμένα, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο Canal+ για μικρού μήκους ταινία του παράλληλου τμήματος, το ίδιο με το οποίο είχε βραβευθεί πέρσι ο Μανώλης Μαυρής για το φιλμ "Brutalia, Εργάσιμες Μέρες". Το σενάριο του "Στο Θρόνο του Ξέρξη" υπογράφει ο Γιώργος Τελτζίδης το οποίο βασίζεται βασίζεται στο video art της Καλογηροπούλου "Ανήκω σε Εμένα", που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη. Ο τραγουδιστής, μάλιστα, πρωταγωνιστεί στην ταινία.

sto_throno_tou_xerxi1

Ακολουθεί η επίσημη σύνοψη της ταινίας:
"Ένας δυστοπικός χώρος εργασίας στο ναυπηγείο Περάματος. Η απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε μια σειρά από εξωκοσμικές προσομοιώσεις. Η καταστολή της αφής έχει αποξενώσει την επικοινωνία των εργαζομένων μεταμορφώνοντας το ναυπηγείο σε ένα φορτισμένο τοπίο αποξένωσης και καταπιεσμένου αισθησιασμού πέρα από στερεότυπες ετεροφυλικές επιθυμίες. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε τη συντριπτική ήττα του στόλου του από τον θρόνο του στις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα".

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις του "α" από το 75o φεστιβάλ των Κανών εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.