Η ριζοσπαστική queer όπερα "Orfeas 2021" στην Ταινιοθήκη

Το πρωτοποριακό έργο του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ είναι έτοιμο για την αθηναϊκή πρεμιέρα του.

ORF21-1

Μετά από την πανελλαδική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφημένη εκδοχή της queer όπερας "Orfeas 2021" έρχεται στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σε σύλληψη του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ (Φιλ Ιερόπουλος, Φοίβος Δούσος) και με βάση την όπερα "L’ Orfeo" του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, η υπόθεση αφορά τους αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης "Live Your Myth in Greece". Το "Orfeas 2021" αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και σύμφωνα με το δελτίο τύπου συνιστά "ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας".

Ο Δούσος και η Αντριάνα Μίνου συνυπογράφουν το λιμπρέτο, ενώ ο Ιερόπουλος το μοντάζ και τη σκηνοθεσία της βιντεο-όπερας, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη τ@ περφόρμερ και ακτιβιστ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Το "Orfeas 2021" προβάλλεται στις 19 και 26/1 (21.30) παρουσία των συντελεστών, οι οποίοι μετά τις θεάσεις θα συζητήσουν με το κοινό. Η προπώληση ξεκινά στις 13/1 και η είσοδος είναι € 7 (€ 5 μειωμένο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.