Η ριζοσπαστική queer όπερα "Orfeas 2021" στην Ταινιοθήκη

Το πρωτοποριακό έργο του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ είναι έτοιμο για την αθηναϊκή πρεμιέρα του.

ORF21-1

Μετά από την πανελλαδική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφημένη εκδοχή της queer όπερας "Orfeas 2021" έρχεται στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σε σύλληψη του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ (Φιλ Ιερόπουλος, Φοίβος Δούσος) και με βάση την όπερα "L’ Orfeo" του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, η υπόθεση αφορά τους αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης "Live Your Myth in Greece". Το "Orfeas 2021" αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και σύμφωνα με το δελτίο τύπου συνιστά "ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας".

Ο Δούσος και η Αντριάνα Μίνου συνυπογράφουν το λιμπρέτο, ενώ ο Ιερόπουλος το μοντάζ και τη σκηνοθεσία της βιντεο-όπερας, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη τ@ περφόρμερ και ακτιβιστ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Το "Orfeas 2021" προβάλλεται στις 19 και 26/1 (21.30) παρουσία των συντελεστών, οι οποίοι μετά τις θεάσεις θα συζητήσουν με το κοινό. Η προπώληση ξεκινά στις 13/1 και η είσοδος είναι € 7 (€ 5 μειωμένο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Μπραντ Πιτ;

Με αφορμή την κυκλοφορία του "Στην καρδιά του κτήνους", τεστάρουμε όσα ξέρουμε για τον ταλαντούχο ηθοποιό με τη χαρακτηριστική γοητεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/09/2026

Η Κρίστεν Στιούαρτ, ο Ty Segall και μια κλασική stoner ταινία

Η Κρίστεν Στιούαρτ μπλέκει σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια στο "The Wrong Girls", με τον Ty Segall να ντύνει μουσικά τη νέα stoner κωμωδία.

Η Βίκυ Αναστασιάδου μάς συστήνει το "Wheel to Live" από την αρχή

Το "Wheel to Live" κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο 49ο Φεστιβάλ Δράμας κι επόμενος σταθμός του είναι οι 32ες Νύχτες Πρεμιέρας. Αναμένοντας την αθηναϊκή προβολή του, συζητάμε με την σκηνοθέτιδα, Βίκυ Αναστασιάδου, για τις χαρές αλλά και τις προκλήσεις πίσω από τη δημιουργία του.

7ο KinoFest: Το αγαπημένο γερμανόφωνο φεστιβάλ της Πάτρας επιστρέφει

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το 7ο KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στο Achaia Clauss προβολές, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, εικαστική έκθεση και ειδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο.

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ένα watchlist δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος διαλέγει οκτώ ταινίες για να παρακολουθήσουμε στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ποιες είναι και πότε παίζονται;

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (24-30/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Τι θα δούμε φέτος τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Ανακαλύψτε το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, μια ρετροσπεκτίβα, ένα αφιέρωμα, προβολές αρχειακού υλικού, ποίηση και ζωντανή μουσική.