To box office κάνει απολογισμό

Ποιες είναι οι επιδόσεις και ποιοι οι νικητές της μέχρι τώρα κινηματογραφικής σεζόν στα αμερικανικά ταμεία;

Top Gun: Maverick

Έχουμε περάσει τα μισά της φετινής χρονιάς, τα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ μας τελείωσαν (το "Bullet Train" έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του με 40 εκατ. δολάρια) και η αγορά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μετράει μέχρι στιγμής 4,96 δις δολάρια συνολικών εισπράξεων. Οι συγκρίσεις με την αμέσως προηγούμενη, άκρως περιπετειώδη διετία δεν προσφέρεται για σοβαρά συμπεράσματα μιας και στα μέσα Αυγούστου τόσο το 2021 όσο και το 2020 μετρούσαν γύρω στο 1,8 δις, τα νούμερα της τριετίας 2017-19, όμως, είναι πιο αποκαλυπτικά. Σχετικά σταθερό, το προπανδημικό box office κινήθηκε από τα 7 έως τα 7,7 δις και αυτό σημαίνει πως το ένα τρίτο των σταθερών θεατών δεν έχει επιστρέψει ακόμα στις αίθουσες. Θέλει κι άλλο χρόνο για να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Η φετινή σοδειά των ταινιών δεν είναι εξίσου ελκυστική; Οι streaming πλατφόρμες κρατούν τους σινεφίλ στον καναπέ τους;


Καθώς οι ειδικοί προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις, είδαν 13 ταινίες να ξεπερνούν μέσα στο 2022 το φράγμα των 100 εκατ., με το "Top Gun: Maverick" να αποτελεί το απόλυτο σουξέ της χρονιάς, παραμένοντας μετά από 11 εβδομάδες στο top-6 και έχοντας φτάσει τα 665,7 εκατ. Πίσω του βρέθηκαν σίκουελ και reboot, ξεκινώντας από το "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" με 411,3 εκατ., το "Jurassic World: Κυριαρχία" με 372,3, το "The Batman" με 369,3, το "Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου" με 338, το "Thor: Love And Thunder" με 319,2, το "Spider-man: No Way Home" με 231,8 (φτάνοντας τα 804,8 μαζί με τις εισπράξεις του 2021) και το "Sonic: Η Ταινία 2" με 190,9. Πρώτη "πρωτότυπη" εμπορικά ταινία αναδείχτηκε το "Uncharted" με 148,7 εκατ. κι ακολούθησε ο "Elvis" με 138,3.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γνήσιο Αντίγραφο

Επιτηδευμένο δοκίμιο περί τέχνης και έρωτος, μεταμφιεσμένο σε κομψό παιχνίδι ταυτοτήτων. Εγκεφαλικό και προσποιητό, μάταια αγωνίζονται να το ελαφρύνουν το φωτεινό ιταλικό τοπίο και η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/08/2026

Ο Παραχαράκτης

Μια αληθινή, συναρπαστική ιστορία και ένα αστυνομικό θρίλερ παλαιάς κοπής με κοινωνικό πρόσημο. Πάνω απ’ όλα, όμως, το διεισδυτικό πορτραίτο ενός οραματιστή "καλλιτέχνη" στο κυνήγι της καταξίωσης.

Το Piraeus Port Film Festival επιστρέφει για 3η χρονιά τον Σεπτέμβριο

Το Piraeus Port Film Festival επιστρέφει στον Πειραιά με νέες κινηματογραφικές ιστορίες, ανεξάρτητες παραγωγές και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το "Boogie Nights" του Πολ Τόμας Άντερσον έρχεται στο θερινό αίθριο της Στοά Culture

Η Στοά Culture φιλοξενεί το "Boogie Nights" του Πολ Τόμας Άντερσον, ένα τολμηρό πορτρέτο εποχής για το όνειρο, τη φιλοδοξία και την πτώση.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν το "Ψυχώ" αποκτούσε έγχρωμο ριμέικ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

15 ταινίες που αποθέωσαν το ελληνικό καλοκαίρι

Από το Αιγαίο και τα νησιά μέχρι την άδεια Αθήνα του Αυγούστου, αυτές οι ταινίες έκαναν τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και την ανεμελιά πρωταγωνιστές.

Θερινό σινεμά κάτω από τα αστέρια στο ΚΠΣΝ με ελεύθερη είσοδο

Το ΚΠΣΝ υποδέχεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με δωρέαν κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους, κάτω από τα αστέρια.