Οι 10 καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του 2021

Συγκεντρώσαμε όλα τα σπουδαία παιξίματα που είδαμε στη μεγάλη οθόνη φέτος.

paralliles_miteres_penelope_cruz

Σπουδαίοι ηθοποιοί επαλήθευσαν το εύρος του ταλέντου τους και απροσδόκητα δυναμικές ερμηνείες που αποκαλύφθηκαν σε arthouse μικρά διαμάντια συγκεντρώνονται στη λίστα του "α" με τις 10 καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του 2021 την οποία διαβάζετε παρακάτω.

Οι 5 καλύτερες γυναικείες ερμηνείες

1. Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ("Η Χώρα των Νομάδων")

Χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία της Κλόι Ζάο, η Αμερικανίδα ηθοποιός έγινε η πρώτη στην ιστορία που αποσπά τρία Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, βάζοντας στην "τροπαιοθήκη" της το χρυσό αγαλματίδιο πλάι σε εκείνα για τα "Fargo" και "Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι". Η ΜακΝτόρμαντ έχει μια ξεχωριστή ικανότητα να αναδεικνύει τις αφανείς ποιότητες των ηρωίδων της, στοιχείο που ενδυναμώνει την αφήγηση και προκρίνει τα διαπεραστικά συναισθήματα.

2. Πενέλοπε Κρουζ ("Παράλληλες Μητέρες")

Παράλληλες Μητέρες

Δεν εκτιμάται όσο συχνά θα έπρεπε το χειροπιαστό ταλέντο της Πενέλοπε Κρουζ, κάτι που υπενθύμισε εμφατικά προς όλους ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στην έβδομη, παρακαλώ, συνεργασία με τη συμπατριώτισσά του. Στο ρόλο μιας φωτογράφου η οποία μεγαλώνει μόνη την κόρη της, η Κρουζ ισορροπεί το διαπεραστικό δράμα του αλμοδοβαρικού σεναρίου με το μαύρο χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία, όντας ταυτόχρονα εντελώς ερωτική, χωρίς να χάνει το ερμηνευτικό τακτ. Όλα αυτά, σα να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

3. Τζοάνα Σκάνλαν ("Μετά την Αγάπη")

meta_tin_agapi

Η Βρετανίδα Τζοάνα Σκάνλαν δεν είναι κάποια άγνωστη στο κόσμο του κινηματογράφου. Ωστόσο, μοιάζει τώρα να βρέθηκε η ερμηνεία που θα την κάνει γνωστότερη και γιατί όχι, να της προσφέρει την ευκαιρία για μια ριζική εκτίμηση της δουλειάς της. Στο ντεμπούτο του ο Αλίμ Καν την τοποθετεί στο ρόλο μιας μουσουλμάνας η οποία χάνει απροσδόκητα το σύζυγό της. Μόλις αρχίσει το πένθος, ανακαλύπτει ένα αδιανόητο μυστικό του συντρόφου της, το οποίο τη φέρνει αντιμέτωπη με μια σκληρή αλήθεια. Η Σκάνλαν την εκφέρει "βουβά" στο παίξιμό της, όπως μόνο ένας κορυφαίος ηθοποιός μπορεί να το κάνει.

4. Γιάσνα Ντζούριτσιτς ("Κβο Βάντις, Άιντα;")

quo_vadis_aida

Ο όρος "υπερηχητικός" είναι ο μοναδικός για να περιγραφεί σωστά η ερμηνεία της Γιάσνα Ντζούριτσιστς στην αγωνιώδη ταινία της Τζασμίλα Ζμπάνιτς. Χωρίς να υπάρχει πλάνο που να λείπει, η πρωταγωνίστρια διασκεδάζει υποκριτικά την πρόκληση παραδίδοντας μαθήματα διαχείρισης του σασπένς και των σμπαραλιασμένων νεύρων, όταν γύρω της επικρατεί πολεμικό χάος και αναταραχή.

5. Αριάνα ΝτεΜπόουζι ("West Side Story")

west_side_story_ariana_debose

"Αντικαταστάτρια" της εμβληματικής Ρίτα Μορένο του πρωτότυπου φιλμ (1961), η νεαρή ηθοποιός τολμά και κάνει ολοδικό της το χαρακτήρα της Ανίτα. Κάτι που δε θα έπρεπε να εκπλήσσει, ακριβώς, αφού η ΝτεΜπόουζι έχει ήδη σημαντικούς μιούζικαλ ρόλους στο ενεργητικό της ("Hamilton", "The Prom", "Schmigadoon!"), άρα και μια παραπάνω αυτοπεποίθηση για να βρεθεί μπροστά από την κάμερα του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Τα καταφέρνει εξαίσια, σχεδόν επισκιάζοντας τους συμπρωταγωνιστές της και μένει πραγματικά αξέχαστη.

Οι 5 καλύτερες ανδρικές ερμηνείες

1. Άντονι Χόπκινς ("Ο Πατέρας")

o_pateras_hopkins

Όταν στα 83 βρίσκεσαι να αποσπάς το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας σου, το μόνο σίγουρο είναι πως κάνεις κάτι πάρα πολύ καλά. Και ο Άντονι Χόπκινς στην ταινία του Φλοριάν Ζελέρ αποδεικνύει τόσο γιατί ένας από τους σπουδαιότερους της γενιάς του, αλλά και πώς μία ερμηνεία μπορεί να απογειώσει τη δραματουργική ισχύ ενός φιλμ. Βέβαια, αυτά δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν για την περίπτωση του Χόπκινς. Το έχει, εξάλλου, αποδείξει πολλάκις...

2. Αλφρέδο Κάστρο ("Τρυφερέ μου Ταυρομάχε")

trifere_mou_tavromache

Βετεράνος του σινεμά και αξέχαστος σε ταινίες όπως τα "Post Mortem" και "Από Μακριά", ο Χιλιανός Αλφρέδο Κάστρο κλέβει την παράσταση στην ταινία του Ροντρίγκο Σεπούλβεδα, στο ρόλο μιας τρανς η οποία βλέπει τον εαυτό της να μπλέκει σε μια περίπλοκη, απρόβλεπτη και παράφορη περιπέτεια.

3. Μαντς Μίκελσεν ("Άσπρο Πάτο")

Η ταινία που έκανε διεθνές ποπ είδωλο το Δανό ηθοποιό χρειάστηκε πολλά σφηνάκια και ένα εντυπωσιακό χορευτικό - απελευθερωτικό φινάλε που έχει ήδη κερδίσει περίοπτη θέση μεταξύ των καλύτερων της χρονιάς. Όλα αυτά για το Μαντς Μίκελσεν ο οποίος βλέπει στα 56 του να ανθίζει πραγματικά κι όπως του αξίζει η πολυετής καριέρα του.

4. Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ("Η Εξουσία του Σκύλου")

power_of_the_dog_benedict_cumberbatch

Τους φαινομενικά σκληροτράχηλους καουμπόιδες με αγνή ψυχή και επιτακτικά απωθημένα τους έχουμε ξαναδεί στο σινεμά. Ωστόσο, ο Κάμπερμπατς επιτυγχάνει να προσδώσει ποικιλία αποχρώσεων στη ψυχοσύνθεση του βασανισμένου ήρωα που υποδύεται, έτσι ώστε πολύ δύσκολα περιμένει κανείς την εξέλιξη που έχει στο σπουδαίο φιλμ της Τζέιν Κάμπιον.

5. Άνταμ Ντράιβερ ("Annette")

Annette

Στο με διαφορά πιο πολυσύνθετο ρόλο της έως τώρα καριέρας του, ο Άνταμ Ντράιβερ γίνεται το βασικό όχημα που καθοδηγεί την ορμή της ταινίας, σε σημεία ξεπερνώντας τον έλεγχο του σκηνοθέτη Λεός Καράξ, απεικονίζοντας ένα βαθιά προβληματικό και βασανισμένο καλλιτέχνη με τις κατάλληλες δόσεις μοντερνισμού, παρόρμησης και υποκριτικού πείσματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.