Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών

Το «α» ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη που επιστρέφει με ένα πρόγραμμα – φαντασίωση για κάθε σινεφίλ.

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών

Μετά την αναγκαστική περσινή αναβολή, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη μας υποδέχεται με ένα πρόγραμμα – φαντασίωση για κάθε σινεφίλ και σηκώνει αυλαία με ένα εναλλακτικό μιούζικαλ.

Δύσκολη δουλειά περιμένει τον Σπάικ Λι, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του 74ου φεστιβάλ Κανών, το οποίο θα στρώσει το κόκκινο χαλί του από τις 6 μέχρι και τις 17 Ιουλίου. Καθώς πολλές ταινίες περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο μόνο και μόνο για να επανέλθει η κινηματογραφική κανονικότητα και να κάνουν την πρεμιέρα τους στο festival des festivals, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Τιερί Φρεμό, επέλεξε ως φετινό line up μια ονειρεμένη σειρά από πολυαναμενόμενες παραγωγές, που υπόσχονται να μας αποζημιώσουν για τη χαμένη πανδημική χρονιά.

Η αυλαία θα σηκωθεί με το μιούζικαλ του Λεός Καράξ «Annette», σε μουσική και σενάριο των αδελφών Μαέλ, aka The Sparks, με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. Προς ενίσχυσή του, οι οικοδεσπότες Γάλλοι θα φέρουν ως την Κρουαζέτ και μερικούς από τους συνήθεις υπόπτους οι οποίοι εναλλάσσονται κάθε χρόνο στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, με επικεφαλής τον καινούριο Ζακ Οντιάρ και την νεανική ερωτική ιστορία του «Les Olympiades», τον πανταχού παρόντα Φρανσουά Οζόν («Tout S'Est Bien Passe»), τον Μπρουνό Ντιμόν («Par Un Demi Clair Matin»), την Κατρίν Κορσινί («La Fracture») και την ανερχόμενη Ζουλιά Ντικουρνό («Titane»), η οποία είχε εντυπωσιάσει πριν πέντε χρόνια με το θρίλερ «Raw».

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών - εικόνα 1
«Benedetta»

Ανάμεσα στα πολλά φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα φιγουράρουν η Ίλντικο Ενιέντι («Η Ψυχή και το Σώμα»), η οποία έχει αγκαζάρει τους Λεά Σεϊντού, Λουί Γκαρέλ και Γιασμίνε Τρίνκα για το «The Story of my Wife», ο Ασγκάρ Φαραντί με το γυρισμένο στο Ιράν «A Hero», ο Πολ Βερχόφεν με το σκανδαλώδες «Benedetta», όπου δίπλα στις Βιρζινί Εφιρά και Σαρλότ Ράμπλινγκ, βασικό ρόλο – ως καλόγρια ενός μοναστηριού που συγκλονίζεται από σεξουαλικό σκάνδαλο - κρατά η Δάφνη Πατακιά, οι ήδη τροπαιούχοι Απιτσατπόνγκ Βερασεθάκουλ με το «Memoria» και πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον, και Νάνι Μορέτι με το οικογενειακό δράμα «Three Floors», αλλά και ο Αυστραλός Τζάστιν Κερζέλ («Macbeth») με το «Nitram», αναβίωση των αιματηρών γεγονότων του 1996 στην Ταζμανία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Για όσους ποντάρουν στα αουτσάιντερ, στην Κρουαζέτ θα πρωτοπροβληθούν και οι καινούριες δουλειές του Ισραηλινού Ναντάβ Λαπίντ «Ahed’s Knee», γνωστού μας από τα «Συνώνυμα», του χαμηλότονου Γιαπωνέζου Ριουσούκε Χαμαγκούτσι «Drive my Car», βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι, όπως και το «Compartment No. 6» του Φινλανδού Γιούχο Κουοσμάνεν («Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι»).

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών - εικόνα 2

Το αμερικανικό σινεμά, από την άλλη, δεν δίνει αυτή τη φορά δυναμικό παρών στο διαγωνιστικό τουλάχιστον πρόγραμμα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το «The French Dispatch» του Γουές Άντερσον, το all star cast του οποίου περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές (από τον Έντουαρντ Νόρτον και τον Μπιλ Μάρεϊ ως τις Τίλντα Σουίντον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και τον Τιμοτέ Σαλαμέ), είναι έτοιμο εδώ και πάμπολλους μήνες. Δίπλα του υπάρχουν μόνο το θρίλερ «Flag Day» του Σον Πεν με τον ίδιο και τους Τζος Μπρόλιν, Μάιλς Τέλερ, και το «Red Rocket» του Σον Μπέικερ («The Florida Project»), δραματική κομεντί για έναν ξοφλημένο πορνοστάρ που επιστρέφει στην γενέτειρά του στο Τέξας.

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών - εικόνα 3
«Flag Day»

Εν τω μεταξύ, στα εκτός συναγωνισμού επίσημα τμήματα («Cannes Premieres», «Ειδικές» και «Μεταμεσονύχτιες Προβολές») θα προβληθούν ανάμεσα σ’ άλλα το animation του Άρι Φόλμαν «Where Is Anne Frank», το «Vortex» του Γκασπάρ Νοέ με τον… Ντάριο Αρζέντο(!) και το δραματικό θρίλερ «Stillwater» του Τομ Μακάρθι με τον Ματ Ντέιμον, μαζί με μια σειρά πολυσυλλεκτικών ντοκιμαντέρ όπως το «Cow» της Άντρεα Άρνολντ, το «The Velvet Underground» του Τοντ Χέινς και το «JFK Revisited» του Ολιβερ Στόουν.

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών - εικόνα 4
«Where Is Anne Frank»

Η Τζόντι Φόστερ, η οποία είχε πρωτοεπισκεφτεί την Κρουαζέτ το 1976 με τον «Ταξιτζή», και ο 82χρονος Ιταλός auteur Μάρκο Μπελόκιο θα παραλάβουν από έναν ειδικό Χρυσό Φοίνικα, ενώ τη διασκεδαστική πλευρά του φεστιβάλ θα ενισχύσουν η κωμική τζεϊμσμποντική περιπέτεια «OSS 117: From Africa With Love» με τον Ζαν Ντιζαρντέν ως ταινία λήξης και το δεκαεξαβάλβιδο «Fast & Furious 9» ως ατραξιόν του «Cinema a la Plage».

Επιστροφή μετά μουσικής στο 74ο Φεστιβάλ των Κανών - εικόνα 5
«Stillwater»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.