Το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στις 5 καλύτερες διεθνείς ταινίες της χρονιάς για το National Board of Review

Η εμβληματική ένωση που διαμορφώνει τάσεις στα οσκαρικά φαβορί επέλεξε το ελληνικό φιλμ μεταξύ των σπουδαιότερων για το 2020.

Το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στις 5 καλύτερες διεθνείς ταινίες της χρονιάς για το National Board of Review

Μια σημαντική αναγνώριση της δουλειάς του Χρήστου Νίκου στα «Μήλα», ήρθε από την Αμερική και συγκεκριμένα, από το National Board of Review (NBR).

Η ένωση που αποτελείται από επαγγελματίες του σινεμά, κριτικούς και ακαδημαϊκούς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κάθε χρόνο στην ανάδειξη των οσκαρικών φαβορί. Αρκεί να θυμίσουμε πως πέρσι, στα βραβεία του NBR ο «Ιρλανδός» (Μάρτιν Σκορσέζε) αναδείχθηκε καλύτερη ταινία, αποσπώντας στη συνέχεια δέκα υποψηφιότητες από την Ακαδημία. Οι δάφνες του NBR μοιράστηκαν για φέτος και παρότι δεν έφεραν βραβείο στα «Μήλα», συμπεριέλαβαν την ταινία στις πέντε καλύτερες του 2020.

Το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στις 5 καλύτερες διεθνείς ταινίες της χρονιάς για το National Board of Review - εικόνα 1

Μαζί της βρίσκονται το ρουμάνικο ντοκιμαντέρ «Collective» (Αλεξάντερ Νάναου), το ρώσικο ιστορικό δράμα «Dear Comrades» (Αντρέι Κοντσαλόβσκι), το ιταλικό ντοκιμαντέρ «The Mole Agent» (Μάιτε Αλμπέρντι) και το ελεγειακό «Night of the Kings» (Φιλίπ Λακότ) σε συμπαραγωγή Γαλλίας - Ακτής Ελεφαντοστού. Για την ιστορία, το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας του NBR απονεμήθηκε στο θρίλερ μυστηρίου «La Llorona» του ταλαντούχου σκηνοθέτη από τη Γουατεμάλα Χάιρο Μπουσταμάντε («Δονήσεις», «Το Ηφαίστειο»).

Το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στις 5 καλύτερες διεθνείς ταινίες της χρονιάς για το National Board of Review - εικόνα 2

Τα «Μήλα» είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα προσεχή Όσκαρ, με την πρωτοκλασάτη ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ να έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση της ταινίας στα μέλη της Ακαδημίας. Μέτα και το παραπάνω νέο, σίγουρα περισσότεροι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρουν στην ταινία του Νίκου, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Έλληνας σκηνοθέτης που βρίσκεται υποψήφιος στην κατηγορία διεθνούς ταινίας, μετά τον Γιώργο Λάνθιμο και τον «Κυνόδοντα».

Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και παρτενέρ του τη Σοφία Γεωργοβασίλη, η υπόθεση της ταινίας άθελά της ηχεί ανατριχιαστικά οικεία, καθώς περιστρέφεται γύρω από μια καθόλου συνηθισμένη επιδημία. Μόνο που εδώ αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι πως προσβάλλονται από αιφνίδια αμνησία, θύμα της οποίας πέφτει και ο 40χρονος κεντρικός ήρωας. Για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ξεκινά ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο βασίζεται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών. Αφού αρχίσει να τις διεκπεραιώνει, θα γνωρίσει μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει.

Για την ταινία έγραψε ο Χρήστος Μήτσης: «Για τα λανθιμικού ύφους "Μήλα", των οποίων το κομψό αφηγηματικό στιλιζάρισμα υπηρετεί έξοχα την πρωτότυπη, επίκαιρη σεναριακή ιδέα τους (μια πανδημία προκαλεί στους ανθρώπους απώλεια μνήμης), το παρελθόν μας είναι η ταυτότητά μας, την οποία δεν μπορούμε να επανεφεύρουμε χωρίς τίμημα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.