Νέα

Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Από -

Μια θέση στα επόμενα βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας, διεκδικεί ο Χρήστος Νίκου με το φιλμ «Μήλα».

banner

Ο σκηνοθέτης το περασμένο καλοκαίρι είδε την ταινία του να γίνεται η πρώτη που «ανοίγει» το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Ορίζοντες στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μια παγκόσμια πρεμιέρα που άνοιξε το δρόμο για μια πολύ καλή διεθνή πορεία, η οποία συνοδεύτηκε από πωλήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Λίγους μήνες μετά, τη στήριξη στην ταινία εξέφρασε έμπρακτα η διπλά οσκαρική ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία ανέλαβε προσωπικά την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ ως executive producer. Ενδεικτικό του πόσο άρεσε στην ηθοποιό η ταινία το γεγονός πως τη χαρακτήρισε «μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», προτού σχολιάσει τα «Μήλα» ως «μοναδικό όσο και πρωτότυπο ντεμπούτο» το οποίο είναι περήφανη να εκπροσωπήσει «βοηθώντας να μοιραστεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η μοναδική αυτή ματιά για τον κόσμο εκεί έξω».

Τα «Μήλα» επικράτησαν κατά πλειοψηφία μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών της αρμόδιας επιτροπής, σύμφωνα με το δελτίο τύπου όπου διευκρινίζεται πως η ταινία «επελέγη για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει».

Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και παρτενέρ του τη Σοφία Γεωργοβασίλη, η υπόθεση της ταινίας άθελά της ηχεί ανατριχιαστικά οικεία, καθώς περιστρέφεται γύρω από μια καθόλου συνηθισμένη επιδημία. Μόνο που εδώ αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι πως προσβάλλονται από αιφνίδια αμνησία, θύμα της οποίας πέφτει και ο 40χρονος κεντρικός ήρωας. Για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ξεκινά ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο βασίζεται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών. Αφού αρχίσει να τις διεκπεραιώνει, θα γνωρίσει μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει.

Τα «Μήλα» κάνουν τις επόμενες μέρες ελληνική πρεμιέρα στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα διεκδικούν το Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς η ταινία συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.

banner

Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Χρήστου Νίκου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθετών όπως ο Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας», «Η Ευνοούμενη») και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα Μεσάνυχτα», «Μεγαλώνοντας»).

Σχετικά Θέματα