Cinema mixtape 2020: Τα καλύτερα soundtracks που ακούσαμε στις αίθουσες (playlist)

Πατήστε play στα αξέχαστα scores που μας συγκίνησαν αυτήν τη χρονιά στους κινηματογράφους.

Cinema mixtape 2020: Τα καλύτερα soundtracks που ακούσαμε στις αίθουσες (playlist)

Μπορεί αυτήν τη χρονιά η πανδημία να μας στέρησε εν πολλοίς την απόλαυση της δυνατής μουσικής στις σκοτεινές αίθουσες, τον καιρό όμως που οι κινηματογράφοι ήταν ανοιχτοί, πολλά από τα soundtracks που ακούστηκαν ήταν εξαιρετικά.

Εάν κάτι ξεχώρισε στο πεδίο των scores φέτος, ήταν ο τρόπος που καταξιωμένοι και μη συνθέτες κλήθηκαν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, δουλεύοντας πάνω σε φιλμ που είτε εκμοντέρνιζαν τα είδη είτε τα συνδύαζαν με πρωτοποριακό τρόπο. Για παράδειγμα, ο Μαρκ Κόρβεν κατασκεύασε εξ ολοκλήρου ένα μουσικό όργανο με στοιχεία βιολιού και κιθάρας για να πλάσει το εφιαλτικό ηχοτοπίο του «Φάρου» (Ρόμπερτ Έγκερς), το οποίο μπορείτε να δείτε εν δράση εδώ. Θυμηθείτε ακόμα το score του Τόμας Νιούμαν για το «1917» (Σαμ Μέντες), όπου ο συνθέτης έπρεπε να εμφυσήσει ρυθμό, νεύρο, συναισθήματα και εντάσεις σε μια επική πολεμική περιπέτεια με ασταμάτητη δράση. Ανάμεσα στα όργανα που χρησιμοποίησε ήταν και το ewi, ένα περίτεχνο πνευστό που μεταφράζει τον άνεμο σε ηλεκτρονικές νότες.

Cinema mixtape 2020: Τα καλύτερα soundtracks που ακούσαμε στις αίθουσες (playlist) - εικόνα 1
«Ο Φάρος»

Από την άλλη ο Γάλλος Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ εμπνεύστηκε ένα μοντέρνο τζαζ soundtrack που παραδόξως ταιριάζει γάντι στο λαμιώτικο τοπίο της «Μπαλάντας της Τρύπιας Καρδιάς» (Γιάννης Οικονομίδης), ενώ η φοβερή Τζέσι Μπάκλεϊ απέδειξε το πολύπλευρο ταλέντο της τραγουδώντας στις κάουντρι συνθέσεις του Τζακ Άρνολντ για το «Wild Rose» (Τομ Χάρπερ).

Cinema mixtape 2020: Τα καλύτερα soundtracks που ακούσαμε στις αίθουσες (playlist) - εικόνα 2
«Οι Monos»

Η Μίκα Λέβι απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί είναι μεταξύ των σπουδαιότερων εν ενεργεία συνθετών με την τολμηρή δουλειά της στο «Monos» (Αλεχάντρο Λάντες), την ώρα που ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) μαζί με τη Δεσποινίς Τρίχρωμη ισοφάρισαν τη χειροπιαστή συγκίνηση των εικόνων του «Winona» με τους μελαγχολικούς ήχους τους.

Ο σπουδαίος trapper Τράβις Σκοτ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Λούντβιγκ Γκόρανσον και μαζί έδωσαν στο «Tenet» (Κρίστοφερ Νόλαν) το ιδανικό εκρηκτικό τέμπο, με τον οσκαρικό Αλεξάντρ Ντεσπλά να παραδίδει ένα λυρικό όσο και παραμυθένιο score για τις «Μικρές Κυρίες», κάνοντας πράξη την παραγγελία της Γκρέτα Γκέργουιγκ να γράψει μουσική που θα ακούγεται «σαν ο Μότσαρτ να συναντά τον Ντέιβιντ Μπόουι».

Όλα αυτά σε μια χρονιά η οποία στο μέσο της ο κινηματογράφος έχασε το σπουδαιότερο μαέστρο του, Ένιο Μορικόνε.

Ακούστε τις επιλογές μας πατώντας play εδώ:

και στο Spotify:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".