Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η «Furiosa» Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ιστορίες Καλοσύνης 1 «Ιστορίες Καλοσύνης»

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

9/5

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων
Το εμβληματικό franchise του "Πλανήτη των Πιθήκων" βίωσε ένα αναπάντεχα επιτυχημένο reboot, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά, με σημείο εκκίνησης την "Εξέγερση" του 2011. Οι νέες ποιότητες που προστέθηκαν στην αφήγηση, τόσο ως προς τον εμπλουτισμό της ιδιοσυγκρασίας των πιθήκων όσο και ως προς την ανάπτυξη πειστικών διακυβευμάτων που είχαν να διαχειριστούν, χωρίς να ξεχνάμε τον καθοριστικό "ζωώδη" ρόλο του Άντι Σέρκις, είναι μερικά από τα στοιχεία που έβαλαν τη σειρά των μπλοκμπάστερ στη νέα της εποχή. Με το "Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων" φτάνουμε αισίως στο τέταρτο κεφάλαιο του reboot, όπου περίπου τρεις αιώνες μετά τα γεγονότα της "Σύγκρουσης", ο κόσμος των πιθήκων βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου. Ο ηγέτης Σίζαρ διατηρεί μεν τα σκήπτρα, ωστόσο, δυνάμεις γύρω του αναζητούν τρόπο να τον ανατρέψουν, ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους γι’ αυτό. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Γουές Μπολ, ο άνθρωπος πίσω από το περιπετειώδες franchise "Ο Λαβύρινθος".

16/5

Πολύδροσο
Σε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς, η Βίκυ Καγιά δίνει μια ώριμη και γεμάτη ζεστασιά ερμηνεία στο "Πολύδροσο", τη νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy). Το έβδομο φιλμ του πολυπρισματικού δημιουργού, στο οποίο βλέπουμε επίσης τη σταθερή πρωταγωνίστριά του Σοφία Κόκκαλη, αποτελεί ένα γλυκό, τρυφερό και γεμάτο συναίσθημα παραμύθι για τη μνήμη, την απώλεια και την ενηλικίωση. Η υπόκωφη αφήγηση αφορά τη σχέση μιας μητέρας με την κόρη της και ψηλαφεί την ανάγκη της συμφιλίωσης με το παρελθόν και την αποδοχή του αναπόφευκτου τέλους. Χάρη στον οικείο ρομαντισμό του Βούλγαρη και την υπαινικτική ατμόσφαιρα, το "Πολύδροσο" μεταμορφώνεται σε καταφύγιο αναμνήσεων για κάθε θεατή.

23/5

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ
Στα 86 του, ο οσκαρικός Άντονι Χόπκινς αναλαμβάνει το ρόλο μιας ιστορικής προσωπικότητας στην ταινία του Ματ Μπράουν ("Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο"). Όπως προδίδει ο τίτλος του φιλμ, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μαρκ Σεν Ζερμέν, ο Χόπκινς υποδύεται το διάσημο ψυχολόγο Σίγκμουντ Φρόιντ με την υπόθεση να έχει ως φόντο το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνη την εποχή ο "πατέρας της ψυχανάλυσης" είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του την Αυστρία και πλέον διέμενε στην Αγγλία. Εκεί τον επισκέπτεται ο θεολόγος και εμβληματικός συγγραφέας Κ. Σ. Λιούις, τον οποίο ενσαρκώνει ο Μάθιου Γκουντ, ο οποίος διεξάγει μια σειρά υπαρξιακών συζητήσεων με τον Φρόιντ γύρω από τη θρησκεία και την πίστη.

Avant-Drag!
Το ριζοπαστικό κούηρ ντοκιμαντέρ που συζητήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βάζει στο προσκήνιο δέκα drag performers που αποδομούν το φύλο, την εθνικότητα, και τις πολιτικές ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας.

25/5

Furiosa: A Mad Max Saga
Η μεγάλη όσο και ανέλπιστη επιτυχία του ασυναγώνιστου "Δρόμου της Οργής", σχεδόν δέκα χρόνια πίσω, οδήγησε τον ακούραστο 79χρονο Τζορτζ Μίλερ στην προσθήκη ενός ακόμα κεφαλαίου στο καταιγιστικό franchise του "Mad Max". Αυτήν τη φορά, όπως προδίδει ο τίτλος, το "Furiosa" επικεντρώνεται στην ηρωίδα που συστήθηκε εντυπωσιακά με τη μορφή της Σαρλίζ Θερόν στο "Δρόμο της Οργής", αλλά εδώ ενσαρκώνεται νεαρότερη από την ταλαντούχα Άνια Τέιλορ-Τζόι. Η πλοκή της ταινίας στρέφεται γύρω από το πώς η Φουριόζα βρέθηκε μπλεγμένη στον πόλεμο ανάμεσα στην Ορδή των Μηχανόβιων του Πολέμαρχου Ντεμέντους και του τυράννου Αθάνατου Τζο, καθώς και για το πώς επιχειρεί να μείνει ζωντανή σε ένα μέρος που δίνει νέες διαστάσεις στην έννοια του αφιλόξενου.

30/5

Ιστορίες Καλοσύνης
Θα επαναλάβουν, άραγε, το χαμό του πρόσφατου "Poor Things" οι φρέσκες "Ιστορίες Καλοσύνης"; Το δεύτερο χτύπημα του Γιώργου Λάνθιμου για το 2024 δείχνει πολλά υποσχόμενο, όχι μόνο επειδή θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του στα σινεμά, αλλά κι επειδή ξαναβρίσκει το σκηνοθέτη με αρκετούς παλιούς γνώριμους. Ο λόγος για τον για έκτη φορά συν-σεναριογράφο του Ευθύμη Φιλίππου ("Κυνόδοντας", "Άλπεις", "Αστακός", "Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού", "Nimic") και την για τέταρτη φορά πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν ("Η Ευνοούμενη", "Βληχή", "Poor Things"). Μαζί, στις "Ιστορίες Καλοσύνης", φτιάχνουν ένα τρίπτυχο με διαφορετικούς ήρωες, όπως: έναν άνδρα που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό ο οποίος επανενώνεται με τη σύζυγό του που αγνοούνταν για μήνες και μια γυναίκα αποφασισμένη να μετατραπεί σε επιδραστικό πνευματικό ηγέτη.

Ζωικό Βασίλειο
Σε μια από τις πιο συζητημένες γαλλικές ταινίες της χρονιάς, η οποία μάλιστα απέσπασε πέντε βραβεία Σεζάρ, οι χαρακτήρες που ενσαρκώνουν οι Ρομέν Ντιρίς και Αντέλ Εξαρχόπουλος ζουν σε έναν κόσμο όπου ανεξήγητα οι άνθρωποι αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ζώα. Σκηνοθετεί ο ταλαντούχος Τομά Καϊγέ ("Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.