Ο Νόμος της Νύχτας

2

Νουάρ που αποτίνει έναν ξέπνοο και καθαρά περιγραφικό φόρο τιμής στις γκανγκστερικές ταινίες της χρυσής χολιγουντιανής εποχής.

Ο Νόμος της Νύχτας

Αν και γιος αστυνομικού, επιστρέφοντας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τζο Κάφλιν διαλέγει τη ζωή του παράνομου και γρήγορα γίνεται ένας από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ στη Βοστόνη της Ποτοαπαγόρευσης. Νουάρ που αποτίνει έναν ξέπνοο και καθαρά περιγραφικό φόρο τιμής στις γκανγκστερικές ταινίες της χρυσής χολιγουντιανής εποχής.

Ο Νόμος της Νύχτας - εικόνα 1

Από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγρα­φείς αστυνομικών θρίλερ (crime fiction), ο Ντένις Λεχέιν έχει δει τέσσερα μυθιστορήματα κι ένα διήγημά του να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη. Και μάλιστα από auteurs πρώτης γραμμής όπως ο Κλιντ Ίστγουντ («Σκοτεινό Ποτάμι») και ο Μάρτιν Σκορσέζε («Το Νησί των Καταραμένων») αλλά και ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος μετά το επιτυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το «Χωρίς Ίχνη» διασκευάζει και πάλι τον αγαπημένο του συγγραφέα. Το γραμμένο το 2012 «Live by night» αφηγείται την ιστορία του Τζο Κάφλιν, του ιρλανδικής καταγωγής γιου ενός αστυνομικού επιθεωρητή, ο οποίος επιστρέφοντας στη Βοστόνη από τον Μεγάλο Πόλεμο διαλέγει τη ζωή του παράνομου, γεγονός που δεν αργεί να τον στείλει στη φυλακή. Βγαίνοντας από εκεί κι έχοντας στο νου του την εκδίκηση, θα αναδειχτεί σε έναν από τους μεγαλύτερους γκάνγκστερ της εποχής της Ποτοαπαγόρευσης και θα ελέγξει το οργανωμένο έγκλημα στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ο Νόμος της Νύχτας - εικόνα 2

Στην ηχώ του κλασικού φιλμ νουάρ «They Live by Night» του Νίκολας Ρέι (1948), το βιβλίο του Λεχέιν και η ταινία του Άφλεκ αποτίνουν φόρο τιμής στις γκανγκστερικές περιπέτειες της χρυσής χολιγουντιανής εποχής. Μιλούν για την αστραφτερή αλλά και τη σκοτεινή όψη του αμερικανικού ονείρου, ενώ θίγουν θέματα που απασχολούν­ τον δημιουργό Άφλεκ (κυρίως­ στα «Χωρίς Ίχνη» και «The Town»), όπως το δίκαιο και η κατάρα του αίματος, η έννοια της τιμής, τα όρια της ηθικής και η περιγραφή ενός κόσμου, της σύγχρονης Αμερικής, χτισμένου πάνω στην ευρεία έννοια της αμαρτίας – τη βία και το έγκλημα.

Μόνο που εδώ ο μέχρι τώρα στιβαρός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και πρωταγωνιστής μοιάζει να παρακολουθεί από απόσταση το όλο δράμα, περιγραφικός αφηγητής μιας ιστορίας επιφανειακά γοητευτικής και άλλο τόσο διδακτικής, φορτωμένης βολικές συμπτώσεις κι εύκολες αλληγορίες. Με ένα οσκαρικά πολυβραβευμένο τεχνικό επιτελείο (από τον φωτογράφο Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον μέχρι τον μοντέρ Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ) υπεύθυνο για τις προβλέψιμα καλογυαλισμένες εικόνες, γεμάτες νοσταλγικό στιλ, όχι όμως ένταση και αληθινό συναίσθημα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Νόμος της Νύχτας

Live by Night
2
  • Φιλμ Νουάρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 128 '
  • Μπεν Άφλεκ

Αν και γιος αστυνομικού, επιστρέφοντας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τζο Κάφλιν διαλέγει τη ζωή του παράνομου και γρήγορα γίνεται ένας από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ στη Βοστόνη της Ποτοαπαγόρευσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.