Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη, παιχνίδι και ρομποτική στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βιωματικά εργαστήρια, καινοτόμες ιδέες, ποικιλία δραστηριοτήτων και όλα όσα περιμένουν μικρούς και μεγάλους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη, παιχνίδι και ρομποτική στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γιώργος Λαμπρόπουλος © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί παιδιά και οικογένειες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2025. Με καινοτόμες ιδέες, βιωματικά εργαστήρια και ποικιλία δραστηριοτήτων, τα Σαββατοκύριακα στο μουσείο γίνονται μια γιορτή δημιουργικότητας, παιχνιδιού και μάθησης.

Οκτώβριος: Τα συναισθήματα και η τέχνη

Τον Οκτώβριο, τα εργαστήρια εμπνέονται από την περιοδική έκθεση Marlene Dumas: Cycladic Blues, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου. Οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη δημιουργία πορτραίτων, κολάζ και έργων εμπνευσμένων από τη δουλειά της καλλιτέχνιδας.

  • Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών: Το εργαστήριο "Πορτραίτα με όλες τις αισθήσεις" προτρέπει τα παιδιά και τους γονείς να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας ποικιλία υλικών που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις.
  • Για παιδιά 4-7 ετών: Στο εργαστήριο "Πορτραίτα γεμάτα συναισθήματα", τα παιδιά θα αποτυπώσουν συναισθήματα όπως λύπη, θυμό ή χαρά, εμπνευσμένα από τα έργα της Marlene Dumas.
  • Για παιδιά 7-11 ετών: Δύο εργαστήρια εμβαθύνουν στην εξπρεσιονιστική και αφηρημένη δημιουργία, δίνοντας έμφαση στην έκφραση της προσωπικότητας και των συναισθημάτων μέσα από χρώμα, σχήμα και κολάζ.

Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη, παιχνίδι και ρομποτική στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Γιώργος Λαμπρόπουλος © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νοέμβριος: Δημιουργία, παιχνίδι και ρομποτική

Ο Νοέμβριος εστιάζει στους "θησαυρούς" του τότε και του σήμερα, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια που συνδυάζουν την τέχνη, τη ρομποτική και τη STEAM εκπαίδευση.

  • Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών: Στο εργαστήριο "Γλυπτά που χορεύουν", τα παιδιά θα δημιουργήσουν μαριονέτες και γλυπτά εμπνευσμένα από τους Hans και Sophie Arp.
  • Για παιδιά 4-7 ετών: Μέσα από το εργαστήριο "Τρέχα, τρέχα αλογάκι!", οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν παιχνίδια της αρχαιότητας και θα δημιουργήσουν τα δικά τους, συνδέοντας παρελθόν και παρόν.
  • Για παιδιά 7-11 ετών: Τρία εργαστήρια, εμπνευσμένα από καλλιτέχνες όπως η Marta Minujin και ο Charles McGee, θα δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να πειραματιστούν με εφήμερα υλικά, να φτιάξουν τρισδιάστατα έργα και ανάγλυφους πίνακες που εκφράζουν τη μοναδικότητά τους και την αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους.
  • Για παιδιά 9-12 ετών: Ο κύκλος τεσσάρων συναντήσεων "Τα κυκλαδικά ειδώλια στον κόσμο της ρομποτικής και της τεχνολογίας" θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με εκπαιδευτικά ρομπότ, κώδικα, αυτοματισμούς και μηχανικές κατασκευές, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τη γνώση του πολιτισμού των Κυκλάδων.

Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη, παιχνίδι και ρομποτική στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Γιώργος Λαμπρόπουλος © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αναλυτικό πρόγραμμα για τον Οκτώβριο 2025

Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Εγώ και εσύ μαζί – "Πορτραίτα με όλες τις αισθήσεις"
Στο πρώτο εργαστήριο της χρονιάς, γονείς και παιδιά θα εμπνευστούν από δύο έργα της έκθεσης της Marlene Dumas: Cycladic Blues για να φτιάξουν τα δικά τους πρωτότυπα πορτραίτα. Η τρυφερή σχέση ενός γονέα με το παιδί του θα αποτυπωθεί σε ένα μεγάλο χαρτί μέτρου και τα υλικά θα διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Μπογιές, αλουμινόχαρτο, μυρωδικά, πομ-πομ, φρούτα και άλλα θα τοποθετηθούν με τρόπο που θα διαλέξει το κάθε ζευγάρι. Πόσοι τρόποι υπάρχουν να αναπαραστήσουμε αυτή τη σχέση που έχει ο γονιός με το παιδί; Ποια αίσθηση θα επικρατήσει; Αυτό θα το δείτε από κοντά.

Σάββατο 4/10, 11:00-13:00
Κυριακή 5/10, 11:30-13:00
Σάββατο 11/10, 11:00-13:00
Κυριακή 12/10, 11:30-13:30
Κυριακή 12/10, 14:30-16:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Δέσποινα Σακελλαρίου (Αναπτυξιακή Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια) & Όλια Ντακογιάννη (Μουσειοπαιδαγωγός-Μουσικός)
Τιμή: 15€ (1 παιδί + 1 γονέας)
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Για παιδιά 4-7 ετών

Ανακαλύπτοντας θησαυρούς του τότε και του σήμερα – "Πορτραίτα γεμάτα συναισθήματα"
Γαλήνη, αγάπη, λύπη, θυμός, φόβος… Πώς είναι η έκφραση του προσώπου μου, όταν νιώθω λύπη; Τι χρώμα θα έδινα στον θυμό; Πώς νιώθω στην αγκαλιά της μαμάς;  Τα πορτραίτα της Marlene Dumas θα αποτελέσουν αφορμή για να ανακαλύψουμε τον κόσμο των συναισθημάτων μας. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους ασπρόμαυρα πορτραίτα. Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς/συνοδοί μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος της ώρας. 

Σάββατο 4/10, 14:00-16:00
Κυριακή 5/10, 14:30-16:30
Σάββατο 25/10, 11:00-13:00
Σάββατο 25/10, 14:00-16:00
Κυριακή 26/10, 11:30-13:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Φωτεινή Γκουντοπούλου (Παιδαγωγός-Μουσειοπαιδαγωγός) & Μυρτώ Ντούσκου (Αρχαιολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός)
Τιμή: 15€
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Για παιδιά 7-11 ετών

Marlene Dumas. Cycladic Blues – "Εξπρεσιονιστικά πορτραίτα"
Το εργαστήριο ξεκινά με την σχεδιαστική απόδοση του πορτραίτου των παιδιών και ολοκληρώνεται με μία πιο εξπρεσιονιστική προσέγγιση, που θα υλοποιηθεί με την τεχνική του τυπώματος. Το στάδιο του τυπώματος θα αφορά στην απόδοση των συναισθημάτων μας μέσα από την δημιουργία σφραγίδων διαφορετικών σχημάτων. 

Κυριακή 5/10, 11:30-13:30
Κυριακή 12/10, 11:30-13:30
Κυριακή 12/10, 14:30-16:30 (επανάληψη)

Marlene Dumas. Cycladic Blues – "Εξερευνώντας την πολύπλευρη ταυτότητά μας"
Στο εργαστήριο αυτό, κεντρικός άξονας είναι η αποδέσμευση της ταυτότητας από την εικόνα της, ώστε να εντοπίσουν τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς τους. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι δύο, αρχικά η αφηρημένη ζωγραφική και στη συνέχεια το κολάζ. Μέσα από τεχνικές της action art και με πρωταγωνιστή το χρώμα, τα παιδιά θα αποτυπώσουν βαθύτερες πτυχές του εαυτού τους, ενώ η εικόνα τους, ως κατακερματισμένη φωτογραφία, θα προστεθεί για να ολοκληρώσει την απεικόνιση του εαυτού. Κατά τα εργαστήριο, είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση στη λήψη φωτογραφίας του πορτρταίτου του παιδιού από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσείου.

Κυριακή 19/10, 11:30-13:30
Κυριακή 19/10, 14:30-16:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Βίβιαν Εμμανουηλίδου (Εικαστικός-Μουσειοπαιδαγωγός) & Μάγδα Αθανασίου (Παιδαγωγός)
Τιμή: 15€
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη, παιχνίδι και ρομποτική στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
© Children's Institute of Technology

Αναλυτικό πρόγραμμα για τον Νοέμβριο 2025

Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Εγώ και εσύ μαζί – "Γλυπτά που χορεύουν"
Οι Hans και Sophie Arp ήταν από τους πιο γνωστούς εκπρόσωπους του κινήματος Dada. Σε αυτό το εργαστήριο, τα πολύ ελεύθερα γλυπτά του Hans Arp και οι πολύ γεωμετρικές κούκλες-μαριονέτες της Sophie Arp θα γίνουν η έμπνευσή μας για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτότυπες μαριονέτες και κούκλες από πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά. Γονείς και παιδιά θα πλάσουν, θα πιέσουν, θα φτιάξουν μπάλες και μακαρόνια από πηλό, θα κόψουν, θα κολλήσουν και θα δέσουν ευτελή υλικά. Στο τέλος, θα σχηματίσουν τους ήρωές τους.

Σάββατο 1/11, 11:00-13:00
Κυριακή 2/11, 11:30-13:00
Σάββατο 15/11, 11:00-13:00
Σάββατο 15/11, 14:00-16:00
Κυριακή 16/11, 11:30-13:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Δέσποινα Σακελλαρίου & Όλια Ντακογιάννη
Τιμή: 15€ (1 παιδί + 1 γονέας)
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Για παιδιά 4-7 ετών

Ανακαλύπτοντας θησαυρούς του τότε και του σήμερα – "Τρέχα, τρέχα αλογάκι!"
Έχεις παίξει κουτσό, τυφλόμυγα, κρυφτό, αγάλματα; Πολλά παιχνίδια του σήμερα θυμίζουν παιχνίδια από την αρχαιότητα. Το μόνο που αλλάζει σε κάποια από αυτά είναι το όνομα. Τα παιδιά θα εμπνευστούν από το αρχαίο παιχνίδι "Κάλαμον επιβαίνειν" και θα δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια "αλογάκια-ζωάκια", σε ένα εργαστήριο γεμάτο παιχνίδι και φαντασία Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς/συνοδοί μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος της ώρας. 

Κυριακή 2/11, 14:30-16:30
Κυριακή 16/11, 14:30-16:30
Σάββατο 22/11, 11:00-13:00
Κυριακή 23/11, 11:30-13:30
Κυριακή 23/11, 14:30-16:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Φωτεινή Γκουντοπούλου & Μυρτώ Ντούσκου
Τιμή: 15€
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Για παιδιά 7-11 ετών

"Επαναστατική τέχνη με εφήμερα υλικά"
Ως πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα, η Marta Minujin ακολουθεί ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές, όπως την performance, τη γλυπτική και το βίντεο, μέσω των οποίων επιδεικνύει τη βαθιά της δυσπιστία και περιφρόνηση απέναντι στο συλλεκτικό αντικείμενο τέχνης. Χρησιμοποιεί συχνά εφήμερα υλικά, όπως χαρτόνι, ύφασμα και τρόφιμα, σε έργα που είναι ταυτόχρονα μνημειώδη και εύθραυστα. Σε πολλές από τις δράσεις της, η καλλιτέχνιδα έχει χρησιμοποιήσει το στοιχείο της έκπληξης, προκαλώντας το κοινό. Σε αντίθεση με το έργο άλλων Fluxus καλλιτεχνών, που ασκούσαν μια γενικευμένη κριτική στον καπιταλισμό, το έργο της Minujin αποτελούσε μια φωνή διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας στην Αργεντινή. Είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση στην λήψη φωτογραφίας του πορτραίτου του παιδιού από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσείου.

Κυριακή 2/11, 11:30-13:30
Κυριακή 23/11, 11:30-13:30
Κυριακή 23/11, 14:30-16:30 (επανάληψη)

"Charles McGee – Εμείς και οι άλλοι"
Στο έργο του καλλιτέχνη Charles McGee, κάθε προσωπικότητα εκφράζεται μέσα από ένα μοτίβο και όλα τα μοτίβα μαζί συνδυάζονται και συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας ανάγλυφους πίνακες. Είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση στην λήψη φωτογραφίας του πορτραίτου του παιδιού από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσείου.

Κυριακή 30/11, 11:30-13:30
Κυριακή 30/11, 14:30-16:30 (επανάληψη)
Διδάσκουν: Βίβιαν Εμμανουηλίδου & Μάγδα Αθανασίου
Τιμή: 15€
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Για παιδιά 9-12 ετών

"Τα κυκλαδικά ειδώλια στον κόσμο της ρομποτικής και της τεχνολογίας – εργαστήριο STEAM"
Σε ένα καινοτόμο κύκλο 4 συναντήσεων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ρομποτική, κατάλληλα εκπαιδευτικά ρομπότ, κατασκευές, αυτοματισμούς, καταγραφή κώδικα, πειράματα και μηχανικές  κατασκευές.  Οι δραστηριότητες βασίζονται στην εκμάθηση του πολιτισμού των Κυκλάδων, της αρχιτεκτονικής, των τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιούσαν, στις ιδέες και στις λύσεις που έβρισκαν ώστε να επιλύουν τα προβλήματα που προέκυπταν. Τα οφέλη του συγκεκριμένου εργαστήριου θα είναι πολλαπλά, καθώς τα παιδιά θα διδαχθούν μία καινοτόμο μέθοδο, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επινοήσεις, κατασκευές, τον πολιτισμό και τις ικανότητες των ανθρώπων τότε.

Σάββατο 1/11, 13:00-15:00
Σάββατο 15/11, 13:00-15:00
Σάββατο 22/11, 13:00-15:00
Σάββατο 29/11, 13:00-15:00
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Children’s Institute of Technology
Τιμή: 80€ (για 4 συναντήσεις)
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 π.μ., μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου: cycladic.gr. Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε ελληνόφωνα παιδιά, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων ανά εργαστήριο, διασφαλίζοντας την ποιοτική εμπειρία και την ασφάλεια όλων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται με την υποστήριξη της Raycap, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 7239438, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικά εργαστήρια, μουσικές δράσεις και θέατρο στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Τον Οκτώβριο, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά με μια σειρά από πρωτότυπα εργαστήρια, μουσικές δράσεις και θεατρικές παραστάσεις που ενώνουν την τέχνη με το παιχνίδι και τη φαντασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2025

Οι "Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ" συνεχίζονται στο θέατρο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου"

Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά οι παραστάσεις που ζωντανεύουν στη σκηνή το κλασικό βιβλίο του Μαρκ Τουέιν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Τα "Ξύλινα σπαθιά" για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ήβη

Το αλληγορικό έργο του Παντελή Καλιότσου για τη βία συνεχίζει την πορεία του, πάντα σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Αυτά είναι τα νέα παιδικά και νεανικά βιβλία της Διόπτρας ως τα Χριστούγεννα

Δείτε όλους τους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν: από παιδικές ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παραμύθια μέχρι βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων.

Δωρεάν ιστορίες σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς κήπους της Αθήνας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού διοργανώνει ένα διήμερο αφηγήσεων με ιστορίες για φρικιά που ξέρουν ν’ αγαπούν και "Πέτρες που μιλούν και ιστορίες λένε".

Δημιουργική γραφή για τους μικρούς συγγραφείς στον Σπόρο

Σε δέκα συναντήσεις στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Σπόρος, παιδιά Β' έως και ΣΤ' Δημοτικού θα εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο της γραφής.

Αναγνώσεις αγκαλιάς στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Οι γονείς κάθονται με τους πολύ μικρούς φίλους και ακούν παρέα παραμύθια αξιολάτρευτες ιστορίες από την ηθοποιό, νηπιαγωγό και εμψυχώτρια Γόνη Λούκα.