"Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος": Μια παράσταση για την αξία της οικολογίας και της φιλίας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Με αφορμή το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανεβαίνει στη σκηνή το έργο της Χλόης Μάντζαρη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Σε μια εποχή που η καλλιέργεια των παιδιών πάνω στην οικολογική συνείδηση αποτελεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μελλοντικές γενιές ανθρώπων, η Χλόη Μάντζαρη γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση "Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος", μια ευφάνταστη διαδραστική παράσταση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις, την Κυριακή 18 και 25 Φεβρουαρίου και 3 και 10 Μαρτίου. 

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών! 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η παράσταση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους.

Η αεικίνητη ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών- τραγουδιστών- ακροβατών με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την αμεσότητά τους περνούν στους μικρούς θεατές τα μηνύματα της παράστασης με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια του Ευριπίδη Ζεμενίδη, σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για τις δυναμικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβανάη και τα ακροβατικά.

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον Αύγουστο 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός". Ερμηνεύουν, τραγουδούν και κάνουν ακροβατικά οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη. Στη φωνή του δράκου ο Ιωάννης Κοντέλλης.

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών. Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για δυναμικές χορογραφίες και τα ακροβατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.