"Μπες στα παπούτσια μου": Μια βιωματική παράσταση διδάσκει την ενσυναίσθηση με τον καλύτερο τρόπο

Η ομάδα Ονειρόδραμα συνεχίζει για τρίτη χρονιά την παράσταση-εργαστήριο που καλεί τους μικρούς θεατές να ταυτιστούν με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας.

Μπες στα παπούτσια μου

Η ομάδα Ονειρόδραμα συνεχίζει για τρίτη χρονιά την επιτυχημένη παράσταση-εργαστήριο "Μπες στα παπούτσια μου" του Γιώργου Μενδρινού, κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ., στο θέατρο Σταθμός. Οι μικροί θεατές καλούνται να εξοικειωθούν με την έννοια της ενσυναίσθησης και να ταυτιστούν με τη διαφορετικότητα με τον καλύτερο τρόπο… αυτοσχεδιάζοντας! 

Όλα τα παιδιά προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο τρίπτυχο μέσα από το οποίο ξετυλίγεται η πρωτότυπη διαδραστική ιστορία. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από τη θεατρική παράσταση "Μπες στα παπούτσια μου", σε σκηνοθεσία Γιώργου Μενεδιάτη, όπου μέσα από κωμικές καταστάσεις, τα παιδιά διδάσκονται τις διαφορές ανάμεσα στη θέση του θύματος και σε αυτή του θύτη. Φανταστικοί χαρακτήρες και γνώριμοι ήρωες από αγαπημένα παραμύθια "ζωντανεύουν" στη σκηνή με ανατρεπτικό χιούμορ και φαντασία.

Μπες στα παπούτσια μου
Lefteris Kalogios©

Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα βιωματικό εργαστήριο που ενσωματώνεται στην θεατρική διαδικασία. Σε αυτό οι ηθοποιοί μαζί με τους μικρούς θεατρόφιλους φτιάχνουν και μαθαίνουν για "τα Δέντρα των συναισθημάτων" αλλά και για τις ασκήσεις γνωριμίας και εμπιστοσύνης μέσα από τις οποίες τα παιδιά αποκτούν περισσότερη ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι μαθαίνοντας να "μπαίνουν στα παπούτσια του άλλου". Ενθαρρύνονται να εξωτερικεύουν και να επικοινωνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλαβαίνουν καλύτερα ότι και οι άλλοι χρειάζονται επίσης χώρο και χρόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα συναισθήματά τους. Έτσι, αντιλαμβάνονται την αξία της διαφορετικότητας αλλά και φαινόμενα και συμπεριφορές, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, που πληγώνουν και δεν σέβονται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Μπες στα παπούτσια μου
© Lefteris Kalogios

Στο τρίτο μέρος, είναι η ώρα όλη αυτή η νεοαποκτηθείσα γνώση και τα χρήσιμα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στη δεύτερη ενότητα να επιστρέψουν στη σκηνή! Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν με βάση τη θεατρική παράσταση που παρακολούθησαν νωρίτερα και να προτείνουν τα ίδια κανόνες αντιμετώπισης για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να εκφράσουν μέσω του βιωματικού παιχνιδιού την καλλιτεχνική πλευρά τους.

Μπες στα παπούτσια μου
© Lefteris Kalogios

Σημειώνεται ότι το "Μπες στα παπούτσια μου" τελείται υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και έχει λάβει έγκριση αιγίδας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχουν παρακολουθήσει την παράσταση δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μπες στα παπούτσια μου
© Lefteris Kalogios

Η ομάδα Ονειρόδραμα, που αποτελείται από ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, εκπαιδευτικούς και παιδοψυχολόγους, δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά με κοινωνικό χαρακτήρα από το 2007, με κύριο στόχο την ενεργή συμμετοχή του παιδιού μέσω της θεατρικής δράσης για την κατανόηση και αποδοχή κοινωνικών θεμάτων η συμπεριληπτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, και ο σχολικός εκφοβισμός.

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.


 

Περισσότερες πληροφορίες

Μπες στα παπούτσια μου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Το κωμικό έργο μάς βάζει για τρίτη χρονιά στη θέση του άλλου, εξηγώντας έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός. Η πρωτότυπη διαδραστική ιστορία παρουσιάζει φανταστικούς χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια δοσμένους με χιούμορ και φαντασία, ενώ συνοδεύεται από εργαστήριο εκπαιδευτικών δράσεων. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη διάθεση του παιχνιδιού «μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου», τα παιδιά καλούνται να εξωτερικεύσουν πιο εύκολα τις σκέψεις τους και παράλληλα να ερευνήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.