Χριστούγεννα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για όλους

Για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πέντε ακόμη τακτικές βραδιές κοινού οι οποίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο λόφο των Νυμφών και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας.

Εθνικό Αστεροσκοπείο

Η ομάδα επικοινωνίας της Αστρονομίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οργανώνει ειδικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στην περίοδο των Χριστουγέννων, παράλληλα με τις τακτικές βραδινές επισκέψεις κοινού που πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πέντε ακόμη τακτικές βραδιές κοινού, στις 15, 16, 20, 20 &23 Δεκεμβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο λόφο των Νυμφών και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας. Οι βραδιές ξεκινούν στις 7 μ.μ. για το ελληνόφωνο και στις 8 μ.μ. για το αγγλόφωνο κοινό.

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα παρουσιάζει φέτος θεματικές ομιλίες για τον "αστέρα των Χριστουγέννων" και τον πλανήτη Δία ο οποίος προεξάρχει στον χειμερινό ουρανό, παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο, δράσεις για παιδιά που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις νεροπυραύλων και ηλιακή παρατήρηση, καθώς και μια μουσική παράσταση με χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα

19/12 | 8 μ.μ. | "Ένας πλανήτης, μια γιορτή"

Το φωνητικό σύνολο "En-Chor" συναντά τον υπέροχο και πολύχρωμο κόσμο της μουσικής μέσα από γνωστά γιορτινά -και όχι μόνο – τραγούδια. Ένα μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, αλλά και αγαπημένα - σύγχρονα και μη – ελληνικά τραγούδια, διασκευασμένα από τον μαέστρο του "En-Chor" Σάββα Ρακιντζάκη. Συμμετέχουν: Βαλσαμία Αθανασιά / Κωσταντής Δεσπότης / Σοφία Κουνέλα / Κάσση Λάζαρη / Στεφανία Μοροζίνη / Βαγγέλης Νικολιδάκης / Βλαδίμηρος Σιαμέτης / Γιούλη Φιλιππίδου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Οργάνωση: Καλή Βανδώρου.
Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 10€

20/12 | 6 μ.μ. | "Το αστέρι των Χριστουγέννων: Η αστρονομική ερμηνεία"

Μια παρουσίαση που προσεγγίζει την αστρονομική ερμηνεία του "αστέρα των Χριστουγέννων". Ποιο ουράνιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρήθηκε την εποχή της γέννησης του Ιησού που εντυπωσίασε τους παρατηρητές του ουρανού; Θα μπορούσε να ήταν διάττοντας αστέρας, κομήτης, υπερκαινοφανής ή κάποιος πλανήτης στον ουρανό; Θα εξεταστούν πιθανές ερμηνείες, με αναφορές σε ενδιαφέροντα θέματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας.

Ομιλήτρια: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός
Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 5€

22/12 | 6 μ.μ. | "Δίας, σχεδόν Ήλιος"

Πόσο μακριά είναι ο Δίας; Τι είναι η κόκκινη κηλίδα; Μπορούμε να προσεδαφιστούμε στην επιφάνειά του; Πόσα φεγγάρια έχουμε ανακαλύψει; Πόσα περιμένουμε να μάθουμε από τη Διαστημική Αποστολή JUICE;

Ομιλητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Αστρονόμος- Φυσικός Διαστήματος
Γενική είσοδος: 5€

27 & 28/12 | 10 π.μ. & 12 μ.μ. | "Ήλιος, το κοντινό μας άστρο – Αποστολές στο Διάστημα"

Μια δράση για παιδιά 8-11 ετών στην οποία θα μάθουν για τον Ήλιο και το πλανητικό μας σύστημα και τις αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό. Με ηλιακό τηλεσκόπιο θα παρατηρήσουντον Ήλιο (καιρού επιτρέποντος) και θα εκτοξεύσουν νεροπυραύλους. Την δράση υλοποιούν οι Αναστασία Τσιλιμιδού και Βασίλης Σπυράκος, MSc Αστροφυσικής, από την ομάδα διάχυσης της Αστρονομίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Είσοδος: 10€

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.