"Πες το ψέματα…": 5 λόγοι για να δούμε την παράσταση για παιδιά των ContraTiempo

Πες το ψέματα ContraTiempo

Η ομάδα ContraTiempo παρουσιάζει το "Πες το ψέματα…", ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό παραμύθι για παιδιά που υμνεί την αλήθεια. Με όχημα πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα που ερμηνεύονται ζωντανά, το χορό, τη διάδραση και τον αυτοσχεδιασμό, η παράσταση μάς μεταφέρει στο Κάστρο του Ψεύδους του Βασιλιά Ψεύτατωρ μέσα από την περιπέτεια δύο παιδιών, που παίζουν μαζί του ένα παιχνίδι-δοκιμασία με στόχο να ανατρέψουν τα σχέδιά του. Ο συγγραφέας του έργου και σκηνοθέτης Γιώργος Αντωνόπουλος μας δίνει πέντε αφορμές για να δούμε την παράσταση.

#1 Οι ερμηνείες των ηθοποιών

Οι ηθοποιοί δούλεψαν με κύριο γνώμονα τον αυτοσχεδιασμό. Ως ομάδα ContraTiempo φροντίσαμε να έχουν από τις πρώτες πρόβες τα σκηνικά και τα απαραίτητα αντικείμενα που θα τους βοηθούσαν στη δημιουργία των ρόλων τους. Έτσι μαζί με την πολύ καλή κίνηση που όλοι διαθέτουν, (κάποιοι εξ αυτών απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης), τις εξαιρετικές φωνητικές και οργανοπαικτικές δυνατότητες, αλλά και τις συνεχόμενες αλλαγές του σκηνικού μέσα στη ροή της παράστασης, δημιουργούνται πολλές και διαφορετικές ατμόσφαιρες. Το έργο από μόνο του πραγματεύεται την παρουσία δύο κόσμων, του πραγματικού κόσμου που ζουν τα παιδιά και του κόσμου του ψεύδους, που ζει ο Βασιλιάς Ψεύτατωρ. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τη δημιουργία εικόνων των δύο αυτών κόσμων και φέρνουν μπροστά στα μάτια μας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

#2 Ο ρόλος της ζωντανής μουσικής

Η ζωντανή μουσική, τα τραγούδια, τα πολυφωνικά σχήματα και η πληθώρα των μουσικών οργάνων δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά και τους γονείς, να δουν από κοντά τη λειτουργία μιας μικρής ζωντανής ορχήστρας. Να μάθουν πώς λειτουργούν τα μουσικά όργανα και να τα ακούσουν με το φυσικό τους ήχο. Η παράσταση είναι πλαισιωμένη από μουσική, μελοποιημένα τραγούδια, ηχοτοπία και χαλιά, τα οποία ακούγονται επί σκηνής καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Πολλά μικρά και μεγάλα κρουστά από όλα τα μέρη της γης, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, πιάνο, πνευστά, γιουκαλίλι και ένα εντυπωσιακό κοντραμπάσο.

Πες το ψέματα ContraTiempo

#3 Τα μηνύματα του έργου

Πολλοί διαφορετικοί κόσμοι αναδύονται μέσα από την πλοκή του έργου. Το Λιοντάρι που αντιπροσωπεύει το ζωικό βασίλειο, το Φυτό εκπρόσωπος της φύσης, τα Παιδιά που δίνουν το ανθρώπινο στοιχείο και ο υπερφυσικά παντοδύναμος, σούπερ ήρωας της ιστορίας μας, Ψεύτατωρ. Με όχημα τα διαφορετικά μέρη όπου μας μεταφέρει το έργο, τα σχέδια και τον τρόπο σκέψης του κάθε χαρακτήρα, πραγματεύεται τη μεγάλη μάχη ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, στο κακό και στο καλό, την πονηριά των μεγάλων και την παιδική αθωότητα. Την δύναμη της ελπίδας και τον αγώνα όλων για έναν καλύτερο κόσμο.

#4 Ένας ύμνος στο παιχνίδι

Η σκηνοθεσία, που υμνεί την περιπέτεια και το παιχνίδι. Μία συνεχώς αυξανόμενη ροή, με πολύ πλάκα, γκάφες και σασπένς. Τα πράγματα κορυφώνονται και η αγωνία ανεβαίνει σταδιακά για το αν το ψέμα θα επικρατήσει ή όχι στον κόσμο. Έτσι δημιουργείται ένα περιπετειώδες κλίμα που σε κάνει να ταυτιστείς με τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής. Το παιχνίδι είναι η άλλη λέξη που αντιπροσωπεύει τον τρόπο δουλειάς, όλα ξεκινούν και τελειώνουν  με αυτό, όλοι οι χαρακτήρες είναι έτοιμοι να παίξουν, όπως παίζουν τα παιδιά, με την καρδιά τους, με όλο τους το είναι. Στο τέλος όλοι έχουν την ανάγκη να παίξουν, όπως τα παιδιά.

Πες το ψέματα ContraTiempo

#5 Η συναρπαστική τελική μάχη και η διάδραση

Βλέπουμε πάνω στη σκηνή ένα παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο, με κανόνες, ένταση και ρυθμό. Το κοινό συμμετέχει ενεργά, βιώνει την διαδικασία, το δίκαιο και την αδικία. Γίνεται θεατής ενός ζωντανού αγώνα, που διαδραματίζεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας, αντιδρά, επηρεάζεται και επηρεάζει, βοηθάει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας να καταφέρουν να γλιτώσουν το κόσμο από το Ψέμα... ή μήπως όχι!?

Παίζουν οι ηθοποιοί Θωμάς Θάνος, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Βαγγέλης-Ραφαήλ Καλλίτσογλου, Ντίνος Ψυχογιός, Νατάσα Παντερμαλή και ο μουσικός Μάνος Βλάχος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πες το ψέματα...

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ανακαλύπτουν στο πατάρι του παππού τους ένα παλιό κουτί, με ένα σύμβολο-σήμα κατατεθέν του Βασιλιά Ψεύτατωρ, του ανθρώπου που ανακάλυψε το ψέμα. Εκείνος μοίρασε πριν πολλά χρόνια κουτιά σε όλο το κόσμο με σκοπό όταν ανοίξει το καθένα από αυτά, να μεταδοθεί το ψέμα στην κάθε χώρα μια για πάντα. Τα δύο παιδιά, χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν στα χέρια τους το τελευταίο, που θα τους μεταφέρει στο Κάστρο του Ψεύδους, όπου ο Βασιλιάς θα τους δώσει τις οδηγίες για το πώς θα μεταλαμπαδεύσουν το ψέμα στη χώρα τους. Θα καταφέρει, όμως, να εκπληρώσει το σχέδιό του;

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.