"Νεφέλες" από τους The Young Quill : Δείτε νέες φωτογραφίες από την παράσταση

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της διασκευασμένης, για παιδιά αλλά και για γονείς, κωμωδίας του Αριστοφάνη.

Νεφέλες

Μετά την περσινή επιτυχημένη πορεία της "Ειρήνης" στο θέατρο Μπέλλος αλλά και σε περιοδεία, η θεατρική ομάδα The Young Quill με επικεφαλής την σκηνοθέτη Αικατερίνη Παπαγεωργίου, επιστρέφει δυναμικά χωρίς να αλλάξει ειδολογική κατηγορία και περίοδο επιλέγοντας για ακόμα μια φορά το γέλιο. Με όρο εκκίνησης τις αριστοφανικές "Νεφέλες", η ομάδα προχωρά και φέτος σε μια μοντέρνα, επίκαιρη και ελεύθερη μετατροπή και μεταφορά του έργου, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου νεανικού κοινού, και δημιουργεί μια παράσταση για το σήμερα. Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από την παράσταση που θα συνεχιστεί και το χειμώνα στο Θέατρο Μπέλλος.

Τον 5ο αιώνα ο Αριστοφάνης έγραφε αντλώντας από το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής. Δεδομένου του ότι οι κωμωδίες του αποτελούσαν μιαν ευθεία απάντηση σε αυτό και τις παθογένειες του, ο ίδιος διατηρούσε μια στάση στοχαστική, ενώ το θέατρο του έκρυβε κάτι το σαρκαστικό και το υπονομευτικό εκφράζοντας τις βαθύτερες ανησυχίες ενός πολίτη, με απώτερο σκοπό την εξυγίανση του συστήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τοποθετημένες και οι "Νεφέλες" του. Με το βλέμμα στραμμένο στα πάντα επίκαιρα ζητήματα της παιδείας και του δικαίου, ο Αριστοφάνης ασκεί άμεση κριτική στα "φροντιστήρια" που παρείχαν οι σοφιστές (ανάμεσα τους και ο Σωκράτης του οποίου η φανταστική προβολή στο έργο τού κόστισε, κατά τον Πλάτωνα, τη ζωή), εκθέτοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σύγχρονη σοφιστική κίνηση σε ιδιωτικό επίπεδο. Ο τίτλος "Νεφέλες" προέρχεται από τα σύννεφα, δηλαδή τα νέα φιλοσοφικά ρεύματα και τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς που συμβόλιζαν τις άσκοπες αναζητήσεις των φιλοσόφων.

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Οι The Young Quill διατήρησαν τη λογική του Αριστοφάνη και πορεύτηκαν με γνώμονα το γεγονός ότι η παράσταση θα πρέπει να αφορά το εδώ και το τώρα και το ότι το πεδίο του ενδιαφέροντος θα πρέπει να εφάπτεται με τα προβλήματα των παιδιών και των εφήβων, ώστε να συνδεθεί το επί σκηνής δρώμενο με την εποχή και το επιθυμητό κοινό και να σκιαγραφηθούν οι αντιστοιχίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο, οι κοινωνικός αποκλεισμός, η σχέση τους με την οικογένεια, είναι απλά κάποιες από τις θεματικές που προσεγγίζει με σεβασμό και φροντίδα η ομάδα.

Ένας απελπισμένος και καταχρεωμένος πατέρας περιμένει να βρει λύση στο οικονομικό του αδιέξοδο μέσα από την μελλοντική -και αυτονόητη για εκείνον- ανώτερη εκπαίδευση του γιου του. Όταν εκείνος αρνείται, θέλοντας να δώσει προτεραιότητα στην προσωπική του προβολή μέσω της δυνατότητας που παρέχει η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πατέρας αποφασίζει να επιστρέψει ο ίδιος στα θρανία και ξεκινάει τη φοίτηση του σε μια πολυσυζητημένη σχολή. Σύντομα όμως αποβάλλεται, ενώ τη θέση παίρνει τώρα ο γιος του. Μετά το πέρας της φοίτησης του, ο τελευταίος αναγνωρίζει πως η σχολή ήταν ένας χώρος ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας μέσα από την οποία έγινε καλύτερο άτομο δίνοντας στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής, Στεφανία Ζώρα, Αφροδίτη Κατσαρού, Τάσος Λέκκας, Γιώργος Μαρτίνος, Φάνης Μιλλεούνης, Ορέστης Τζιόβας.

Δείτε τις νέες φωτογραφίες από τις "Νεφέλες"

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Νεφέλες
© Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νεφέλες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της αινιγματικής κοινωνικοπολιτικής σάτιρας του Αριστοφάνη σε μια σύγχρονη εκδοχή εμπλουτισμένη με θέματα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο, η σχέση με την οικογένεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers. Γι’ αυτό ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να φοιτήσει στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.