"Bodies Are Cool"

Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΠΟΥΑ για παιδιά καταρχήν, για μεγάλους εννοείται, για όσες και όσους αναζητούν εύσχημους τρόπους για να μιλήσουν για το οικουμενικό αίτημα για ισότητα και αποδοχή.

oλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω

Καθώς περνούν τα χρόνια και τα παιδιά μου μεγαλώνουν, θυμώνω που συνεχίζω να καταφεύγω σε βιβλία που μιλούν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Θυμώνω που αυτά τα βιβλία είναι ακόμα επίκαιρα και απαραίτητα· θυμώνω που νιώθω την ανάγκη να τα τοποθετώ στη βιβλιοθήκη των μικρών αγοριών για να υπάρχουν ως αναφορά (σε έναν κόσμο που η αποδοχή του άλλου εξακολουθεί να μην είναι αυτονόητη) – βιβλιογραφία απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον τους. Η μέρα που θα αφήναμε πίσω κάθε μορφή ρατσισμού φαίνεται πώς δεν ήρθε ποτέ. Ή τελοσπάντων αργεί.

"Είμαστε όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί", λέει με όλους τους τρόπους και με μια συναρπαστική εικονογράφηση η Αμερικανίδα συγγραφέας και εικονογράφος Tyler Feder που ασχολείται μέσα από το έργο της "με τις μεγάλες ιδέες, τον φεμινισμό και την ποπ κουλτούρα" - όπως μάς συστήνεται η ίδια. 

Και ευτυχώς, θα προσθέσουμε, αφού δημιουργεί εικόνες και λέξεις που που θέλεις να βλέπεις και να διαβάζεις. Έναν ύμνο στη διαφορετικότητα και στην αποδοχή. Μια δραματική υπενθύμιση για σεβασμό και ισότητα, όσο κι αν μου δημιουργεί αγανάκτηση η αναγκαιότητά της. Τουλαχιστον το "Bodies Are Cool" που διαβάζουμε σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά ως "Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω" είναι ελκυστικό και έξυπνο· βαθύ ροζ και συγκλονιστικά πολύχρωμο·από τα βιβλία εκείνα που τραβάς από το ράφι του βιβλιοπωλείου και με ανακούφιση φέρνεις στο σπίτι. 

Αφού πρέπει ακόμα να καταπιανόμαστε με αυτά τα περιεχόμενα, ε, ας διαβάζουμε τουλάχιστον βιβλία με ουσία και γοητεία: "Το δικό μου σώμα, το δικό σου σώμα, κάθε μεγάλο, μικρό, μακρύ, κοντό μας σώμα, είναι μοναδικά πανέμορφο σαν κάθε σώμα".

"Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω" της Tyler Feder , μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πουά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Δημιουργική γραφή για τους μικρούς συγγραφείς στον Σπόρο

Σε δέκα συναντήσεις στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Σπόρος, παιδιά Β' έως και ΣΤ' Δημοτικού θα εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο της γραφής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Αναγνώσεις αγκαλιάς στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Οι γονείς κάθονται με τους πολύ μικρούς φίλους και ακούν παρέα παραμύθια αξιολάτρευτες ιστορίες από την ηθοποιό, νηπιαγωγό και εμψυχώτρια Γόνη Λούκα.

Πάμε Πειραιά για την 5η Γιορτή Ανακύκλωσης του δήμου

Το πρόγραμμα της γιορτής στην πλατεία Κοραή περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, μουσική, εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά.

Νέα παιδικά βιβλία έρχονται από τις εκδόσεις Ίκαρος

Πιγκουίνοι, χρονοταξιδιώτες και η Άστριντ είναι οι πρωταγωνιστές των τεσσάρων νέων τίτλων που αναμένουμε προσεχώς.

"Η Πεντάμορφη και το Τέρας" για παιδιά κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αυλαία

Η Παιδική Σκηνή της Γιώτας Τζουάνη επιστρέφει στα μέσα Σεπτέμβρη με το κλασικό παραμύθι.

Η "Παπλωματού" ξαναζωντανεύει στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"

Το θρυλικό "Δώρο της Παπλωματούς" της αείμνηστης Μαριάννας Τόλη επιστρέφει πέντε χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση στο στέκι του, σε αναβίωση του Σωκράτη Μαϊδώνη.

Ξεκίνησαν οι αναγνώσεις για τη "Μέριλιν" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | Δείτε εικόνες

Η παράσταση που μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Τασούλας Επτακοίλη (σε διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους) και είναι σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη.