"Μια γιορτή στου Νουριάν": Ξαναξεκινά η παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου που άφησε εποχή

Επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο η ευφάνταστη κωμωδία που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Μια γιορτή στου Νουριάν Χάρης Καλαμπόκης©

Το θρυλικό "Μια γιορτή στου Νουριάν" της Συντεχνίας του Γέλιου επιστρέφει στη σκηνή, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε "εποχή" παρουσιάζεται ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο από 22 Ιανουαρίου και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης πάντα επιστρέφει σε αυτήν καθώς έχει αποδειχθεί "ένα πολύτιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και εξίσου ένα έντονα ψυχαγωγικό γεγονός". Ο Βόλκερ Λούντβιχ, συγγραφέας και συνιδρυτής του γερμανικού θεάτρου Grips, που προσανατολίζεται στο χειραφετημένο, πολιτικό θέατρο για παιδιά, έγραψε αυτήν τη διαχρονική κωμωδία για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση τη δεκαετία του 1970.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Στην πρωτότυπη εκδοχή του έργου οι μετανάστες που προκαλούν την αντίδραση της γερμανικής οικογένειας είναι Έλληνες! Ο Βασίλης Κουκαλάνι μεταφέρει αυτή τη συνθήκη στα δικά μας δεδομένα, όπου μια τετραμελής οικογένεια Ελλήνων ανακαλύπτει ότι μια οικογένεια Ιρανών βρίσκεται στη συνηθισμένη της θέση στο κάμπινγκ. Ο πατέρας θα αντιδράσει με οδηγό τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις έως ότου τα παιδιά δώσουν τη λύση με τον αυθορμητισμό τους. Έτσι, το έργο με πολύ εύστοχο και ψυχαγωγικό τρόπο αναδεικνύει τις αρετές του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, δίνοντας μας ελπίδα για το μέλλον. Το τραγούδι της παράστασης υπογράφουν οι Active Member και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Κώστας Νικολόπουλος.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: "Το 1973 ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις. Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα".

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Ιωσηφίδης, Φώτης Λαζάρου, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.