Αίσωπος και Αριστοφάνης στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Κάτω απ'τη γέφυρα

Το θέατρο που έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους νέους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια μπαίνει δυναμικά στη νέα σεζόν με δύο παραστάσεις που αντλούν από το έργο δύο μεγάλων “παραμυθάδων”.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη Σπύρος Περδίου©

Στις 13 Νοεμβρίου το Θέατρο Κάτω απ'τη γέφυρα εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν με την έναρξη της Παιδικής του Σκηνής. Το θέατρο που ίδρυσε ο Νίκος Δαφνής και έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους νέους τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσιάζει μια ολοκαίνουργια παράσταση και μια μεγάλη του επιτυχία σε ανανεωμένη εκδοχή.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Όλοι γνωρίζουμε τους μύθους του Αισώπου αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα ξέρετε για τον ίδιο τον μεγάλο μυθοπλάστη, ο οποίος λέγεται ότι έζησε 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας; Αυτό επιχειρεί η παράσταση "Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”. Ήταν μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας), μικροκαμωμένος, τραυλός και κούτσαινε λιγάκι. Πάλεψε σε όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, κατορθώνοντας να κάνει το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από τους μύθους του που αποτελούν υπόδειγμα ήθους και σωστής κρίσης. Γι’ αυτό άλλωστε επιβιώνουν μέχρι σήμερα ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Η παράσταση που διατρέχει την πολυτάραχη ζωή του Αισώπου "είναι αφιερωμένη σε κάθε άνθρωπο που οι δυσκολίες δεν τον λύγισαν, που προόδευσε, έγινε ευτυχισμένος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο”. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος ρόλος του θεάτρου για παιδιά και νέους σύμφωνα με τον Νίκο Δαφνή, ο οποίος υπογράφει όπως πάντα το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Δραματοποιημένοι και ενταγμένοι στη δομή της παράστασης σαν μουσικά "ιντερλούδια" είναι κάποιοι από τους μύθους του Αισώπου.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Γιάννη Ζουγανέλη και του Νίκου Τσέκου. Παίζουν οι ηθοποιοί Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και Νίκος Σταματόπουλος. 

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη”

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Θεάτρου Κάτω απ' τη γέφυρα, οι "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη” του  Δημήτρη Ποταμίτη, συνεχίζονται για όλη τη χρονιά μετά την παρουσίασή τους το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο Αττικό Άλσος. Τρεις διαχρονικά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη ενώνονται στη διασκευή του έργου από τον Νίκο Δαφνή. Τα αιώνια ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης αποτελούν τον πυρήνα του διάσημου παιδικού βιβλίου για το οποίο έχει πει ο συγγραφέας: "Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή".

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη”

Τρεις αριστοφανικοί ήρωες-σύμβολα -ο αγαθός Τρυγαίος που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την "Ειρήνη", ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις που τα βάζει με τους πολεμόχαρους "Αχαρνείς" και ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον "Πλούτο"- ζωντανεύουν σε μια παράσταση με ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και τη χρήση πολυμέσων για να μας ταξιδέψουν σε "κόσμους τέτοιους σαν αυτούς που οραματίστηκε ο μεγάλος ποιητής, όπου η ειρήνη, η ελευθερία η δικαιοσύνη, η παιδεία και η δημοκρατία είναι κατακτήσεις και όχι ευχές”. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης του Γιάννη Ζουγανέλη (από την παράσταση του 1978) θεωρούνται κλασικά. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και Νίκος Σταματόπουλος.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©

Και στις δύο παραστάσεις τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Δέσποινας Βολίδη και οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου.
 

Προπώληση μέσω viva.gr για τον "Αίσωπο" & για τον "Αριστοφάνη"



 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Οι τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», «Αχαρνής» και «Πλούτος» ενώνονται σε μία παράσταση.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Εξακόσια χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας, έζησε ένας δούλος, που τον έλεγαν Αίσωπο. Ήταν πολύ μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας), κοντούλης, ασχημούλης, τραυλός, και κούτσαινε λιγάκι. Κι όμως, αυτό το βασανισμένο πλάσμα, πάλεψε σ’ όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Έκανε το όνομά του γνωστό σ’ όλο τον κόσμο και οι μύθοι του (υποδείγματα ήθους και ευθυκρισίας) γαλούχησαν γενιές και γενιές ανά τους αιώνες. Η παράσταση αυτή εισάγει τους θεατές στην πολυτάραχη ζωή του και θα διεξαχθεί στο υπαίθριο θέατρο του νεοσύστατου πάρκου εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.