Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη συναντά τα παιδιά και τους εφήβους του σήμερα

Η ομάδα The Young Quill και η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου συστήνουν στους νεαρούς θεατές την αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη μέσα από μια παράσταση που μιλάει στη γλώσσα τους.

Ειρήνη του Αριστοφάνη Ελίνα Γιουνανλή©

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη που επέλεξε η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου και η ομάδα της The Young Quill να παρουσιάσουν σε περιοδεία φέτος το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται, παρόλα αυτά, για ένα ακόμα ανέβασμα της αριστοφανικής κωμωδίας, καθώς η ομάδα αποφάσισε πολύ ορθά να προσαρμόσει το έργο σε μια παράσταση που μιλάει στη γλώσσα των παιδιών και των εφήβων. Η παράσταση ξεκινά την πορεία της στην Αθήνα από τις 5 Ιουλίου (Θερινός κινηματογράφος Φιλοθέη) με ελεύθερη είσοδο. 

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Το έργο που σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με γνώμονα το υγιές πολιτικό σύστημα και το κοινωνικό σύνολο, υμνεί την ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Στη διασκευή των The Young Quill μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο παραμύθι, που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος και συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα των σημερινών νέων παιδιών, την οποία καθορίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, η K-pop, ενώ παράλληλα η παράσταση θίγει θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει εκεί από τους θεούς, είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουνε τη βοήθεια της Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, η απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία. Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Γιαλελής, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Τάσος Λέκκας, Φάνης Μιλλεούνης και Γιώργος Πατεράκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Έλλη Εμπεδοκλή, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τις χορογραφίες η Χρυσηίς Λιατζιβίρη και τους φωτισμούς ο Κωστής Μουσικός.

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Από τον Οκτώβριο η "Ειρήνη" θα συνεχίσει σε θέατρο της Αθήνας για τη θεατρική περίοδο 2022-2023.

Επόμενοι σταθμοί περιοδείας

14 Ιουλίου, Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ΟΠΑΝΔΑ, ελεύθερη είσοδος  
19 Ιουλίου, Ραφήνα, Θέατρο Κολυμβητήριο Ραφήνας, ελεύθερη είσοδος  
27 Αυγούστου, Κηποθέατρο Παπάγου, προπώληση μέσω viva.gr
2 Σεπτεμβρίου, Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, ελεύθερη είσοδος 


 

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της επίκαιρης αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα σύγχρονο παραμύθι-ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό που εστιάζει στα πεδία ενδιαφέροντος των παιδιών και των εφήβων του σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πού να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας αυτό το Σάββατο

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Takis για όλη την οικογένεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

"Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα": Μια παράσταση μαθαίνει στα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει τη νέα της παράσταση για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στο θέατρο Σταθμός.

Κάνουμε "Μια Βόλτα στο Ηλιακό μας Σύστημα" στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Παιδιά και γονείς θα ταξιδέψουν μαζί στους πλανήτες, μέσα από παιχνίδι, κατασκευές και φαντασία.

Ξόρκια, γέλια και κολοκύθες: Πού θα γιορτάσετε το Halloween με τα παιδιά σας

Το απόλυτο Halloween για μικρούς μάγους, μέσα από 4 ξεχωριστές προτάσεις.

Εκπαιδευτικό δράμα για παιδιά: Πού μπορούν να μας πάνε τα παραμύθια του κόσμου

Αυτό το Σαββατοκύριακο το παραμύθι της Πετρόσουπας ζωντανεύει μέσα από το θέατρο στο Εργαστήρι Θεάτρου της Ξένιας Καλογεροπούλου.

"Μια αγκαλιά να ακούει": Βιωματικό εργαστήριο για εγκύους, μητέρες, φροντιστές και βρέφη 0-18 μηνών

H μουσικός και μουσικοπαιδαγωγός Εύη Νάκου καθοδηγεί εγκύους και νέες μητέρες σε δημιουργικές δραστηριότητες.

"Ο Κουρέας της Σεβίλλης": Μια μαγική όπερα για μικρούς και μεγάλους στο Πορεία

Ο "Κουρέας της Σεβίλλης" είναι μια παράσταση ιδανική για ηλικίες 5 έως 105 ετών, που ταξιδεύει το κοινό σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική, χιούμορ και ζωντάνια. Στο Θέατρο Πορεία, η παράσταση έρχεται με την υπογραφή της Χλόης Μάντζαρη στη χορογραφία-κινησιολογία και τους Δημήτρη Κουρούμπαλη / Γιώργο Νούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.