Η Ελληνική Λαογραφία και η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων

Δύο σημαντικές εκθέσεις και εκπαιδετικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο στις εορταστικές εκδηλώσεις «Χριστούγεννα στην Αθήνα».

Το Δέντρο της Ελευθερίας

Ο ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει έως την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων τις εκθέσεις "Τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής" και το "Δέντρο της Ελευθερίας", ενισχύοντας την παράδοση των γιορτών με στοιχεία της Ελληνικής λαογραφίας και Επανάστασης. Τις εκθέσεις επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων.

Τα Καλλιγραφένια στρωσίδια Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής

Στην έκθεση "Τα Καλλιγραφένια στρωσίδια Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής"
παρουσιάζονται  χειροποίητα υφαντά από την περιοχή της βορείου Χαλκιδικής, όπου αναπτύχθηκε η υφαντική τέχνη των επονομαζόμενων καλλιγραφένιων χαλιών, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη διακόσμησή τους τα περίτεχνα τριαντάφυλλα. 
Συγκεκριμένα, εκτίθενται περίπου είκοσι στρωσίδια-χαλιά από την περιοχή, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στη συλλογή του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, ενώ άλλα προέρχονται από γυναικείες προίκες, τα οποία φυλάσσονται με ιδιαίτερη μέριμνα ως κειμήλια ανεκτίμητης αξίας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Τα Καλλιγραφένια στρωσίδια Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή και ανάδειξη των υφαντών και των διακοσμητικών στοιχείων τους από την Μακεδονική λαϊκή παράδοση, που έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα. 

Ένα αλλιώτικο Χριστουγεννιάικο Δέντρο

Παράλληλα, εκτίθεται σε ξεχωριστή ενότητα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, "Το Δέντρο της Ελευθερίας", το οποίο είναι στολισμένο με κεραμικά έργα, που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τις ομάδες του εργαστηρίου κεραμικής του Κέντρο Πηλού του ΟΠΑΝΔΑ, σε σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν στην ελληνική επανάσταση (τσαρουχάκια, ελληνικές σημαίες, κοπέλες και αγόρια με παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, σπαθιά, κ.α.).

Επίσης, παρουσιάζονται δημιουργίες κεραμικών έργων, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την ελληνική επανάσταση, όσο και με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών, όπως άγγελοι με φτερά, πουλιά που αιωρούνται στο χώρο και περιστέρια ειρήνης σε παραδοσιακής αρχιτεκτονικής περιστερώνες.

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και  χριστουγεννιάτικες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, καθώς και διαδικτυακά χριστουγεννιάτικα προγράμματα για όλη την οικογένεια.

​​Ένα αλλιώτικο Χριστουγεννιάικο Δέντρο

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021| 5.30μ.μ. | Ξενάγηση στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Αρχοντικού Χατζημιχάλη με έθιμα του Δωδεκαήμερου.
*Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3243972, 210 3243987 (Δευτέρα - Παρασκευή, 11.00 – 15.00). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Κυριακή 2 Ιανουαρίου|12 μ.μ. | To δέντρο των ευχών
Πολυδιάστατο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, που συνδυάζει αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορό και εικαστικά, από την ομάδα Μορφές Έκφρασης.
Για παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 ετών.
*Κρατήσεις θέσεων: 210 3243972, 210 3243987 (Δευτέρα - Παρασκευή, 11.00-15.00)

Τρίτη 4 Ιανουαρίου |11.30| Οι καλικάντζαροι και το μαγικό δέντρο του κόσμου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εργαστήρι κατασκευής για παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών.
*Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3243972, 210 3243987 (Δευτέρα - Παρασκευή, 11.00 – 15.00). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Διαδικτυακά χριστουγεννιάτικα προγράμματα:
Αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων παραμυθιών.
Βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις με φόντο τον μουσειακό χώρο του αρχοντικού Χατζημιχάλη.

Το έθιμο της Ζακυνθινής κουλούρας
Βιντεοσκοπημένη αναπαράσταση του ζακυνθινού εθίμου με αφήγηση στους χώρους του μουσείου, που η οικογένεια Χατζημιχάλη αναβίωνε την παραμονή των Χριστουγέννων στην τραπεζαρία του αρχοντικού της, όπου συγκεντρώνονταν προσκαλώντας συγγενείς και εκλεκτούς φίλους.

Διάρκεια εκθέσεων: έως Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11.00 – 19.00, Κυριακή 10.00 – 15.00, Δευτέρα κλειστά
Παρασκευή 24 και 31 Δεκεμβρίου 10π.μ. – 3μ.μ. ,
Σάββατο 25, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021 & Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"  Δήμου Αθηναίων:
Αγγ. Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα, 210-3243987 και 210-3243972, opanda.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Χριστουγεννιάτικο camp για παιδιά στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μια διαφορετική ιστορία, βασισμένη σε χριστουγεννιάτικα έθιμα, ξεδιπλώνεται κάθε μέρα, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

4 βιβλία για παιδιά και εφήβους από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Νέες εκδόσεις για τους νεαρούς αναγνώστες από 9 χρονών αλλά και για εφήβους άνω των 14, με θεματικές από το περιβάλλον ως τους influencer.

10+1 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για παιδιά

Τα παιδικά βιβλία που προτείνουμε για να κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες αυτά τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για να ζήσετε τη μαγεία των γιορτών μαζί με τα παιδιά

Από festive πάρκα γεμάτα παιχνίδι και εκπλήξεις μέχρι δημιουργικά εργαστήρια και θεατρικά που σκορπούν χαμόγελα, αυτές οι χριστουγεννιάτικες δράσεις υπόσχονται να μετατρέψουν κάθε οικογενειακή έξοδο σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Για δύο Σαββατοκύριακα έχουμε λόγο να σταματήσουμε στο μετρό Συντάγματος

Οι μικροί φίλοι μπορούν για δύο σαββατοκύριακα (από σήμερα 13/12) να απολαύσουν δράσεις από θεατρικό παιχνίδι έως κουκλοθέατρο.

Σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σόλωνος έχουν ετοιμάσει μια γλυκιά Χριστογεννιάτικη γιορτή

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Books and Life: live μουσική, ζεστή σοκολάτα, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις

Θεατρικό ταξίδι με τη συμμετοχή της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο θέατρο Σταθμός

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, η Τίρα ταξιδεύει στο Θέατρο Σταθμός για μια ξεχωριστή παράσταση με τη Hippo Theatre Group και την Ορνιθολογική Εταιρεία, φέρνοντας θέατρο, παιχνίδι και οικολογική δράση σε μικρούς και μεγάλους.