Η Σοφία Σπυράτου γράφει για τον δικό της «Τρελαντώνη»

Η συνάντηση τους είναι βαθιά συναισθημαντική! Θα το αισθανθείτε αν διαβάσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζεται μαζί μας η Σοφία Σπυράτου για τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα που έρχεται στο θέατρο Βέμπο.

Η Σοφία Σπυράτου γράφει για τον δικό της «Τρελαντώνη»

Ο «Τρελαντώνης», το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, στάθηκε πάντα μια μυστική πόρτα που με οδηγεί στην παιδική μου ηλικία. Αυτός ο ύμνος στις σκανταλιές, ο ύμνος της συντροφικότητας, της αθωότητας και της ξενοιασιάς...Τέσσερα παιδάκια ξεκαλοκαίριαζουν στην Καστέλλα. To ένα από αυτά τα παιδάκια είναι η Πηνελόπη Δέλτα, η συγγραφέας των παιδικών αναγνωσμάτων που σφράγισαν γενιές και γενιές. Γράφει το βιβλίο αυτό για τον αδερφό της, τον Αντώνη Μπενάκη. Και παράλληλα γράφει ένα βιβλίο, που νομίζω είναι το πιο αγαπημένο ανάγνωσμα όλων των Ελληνόπουλων, από τότε μέχρι τώρα.

Δημιουργήσαμε με τον Στρατή Πασχάλη, την παράσταση του «Τρελαντώνη», για πρώτη φορά πριν από 7 χρόνια και πραγματικά, δεν έβλεπα την ώρα να μπορέσω να την ξανακάνω. Θέλεις οι αντιδράσεις των παιδιών, που ήταν απολαυστικές, θέλεις η ενασχόληση με τον Τρελαντώνη, που μου βγάζει πάντα αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα της μνήμης; Δεν ξέρω τι από όλα αυτά... Πάντως τα καταφέραμε!

Σοφία Σπυράτου
Ο Τρελαντώνης ξετυλίγει και πάλι τις σκανταλιές του, αυτή τη φορά στο Θέατρο Βέμπο, με νέους συνεργάτες, που φέρνουν την ορμή και την τρέλα τους στην καινούργια παράσταση. Θα ήθελα αυτή την παράσταση να την ονομάσω «Τρελαντώνης 2018». Την έχω γεμίσει με αναφορές στο σήμερα! Με τις εξαιρετικές μουσικές του Μίλτου Παπαστάμου, που κινούνται από τους ρυθμούς του hip hop, μέχρι τις καντάδες, την οπερέτα αλλά και τη ροκ. Η κόρη του Μίλτου, 7 χρόνων, που ήρθε στην πρόβα, ξέρει το έργο απ' έξω. Περιμένει συγκεκριμένες ατάκες για να γελάσει, ανυπομονεί να δει ποιος είναι ο ωραίος εξάδελφος Γιάννης, απογοητεύεται όταν σταματάμε για διάλειμμα, εντυπωσιάζεται με τα κοστούμια εποχής του Γιάννη Μετζικώφ...

Με το Στρατή σκεφτήκαμε από την πρώτη φορά που δουλέψαμε το κείμενο, να το μπλέξουμε με τις «Ενθυμήσεις» της Πηνελόπης Δέλτα: «Όσο μακριά πηγαίνει η ενθύμηση μου θυμάμαι...». Και για μένα, αυτή η διαδικασία της μνήμης είναι φοβερά σημαντική, για τα παιδιά αλλά και για όλους μας. Εκεί, πάντα βρίσκεις τα κλειδιά, τις αιτίες, τα στηρίγματα, την τρυφερότητα που σου χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις τη ζωή.

Η Σοφία Σπυράτου γράφει για τον δικό της «Τρελαντώνη» - εικόνα 2

Η Πηνελόπη Δέλτα δεν μελαγχολεί όταν θυμάται αυτό το καλοκαίρι. Και εμείς αντλήσαμε την χαρά, την ζωντάνια και την τρέλα αυτού του αφηγήματος και προσπαθούμε να την φέρουμε πάνω στη σκηνή, σαν μεγάλοι που θυμόμαστε το πώς ήμασταν παιδιά! Πάντα μου αρέσει να διηγούμαι στα παιδιά μου ιστορίες από την παιδική τους ηλικία. Αλλά και από τη δική μου παιδική ηλικία ακόμα.

Αυτή η παράσταση προσκαλεί τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους, για το πώς ήταν αυτοί παιδιά... να μοιραστούν την τρέλα και την ξενοιασιά του δικού τους χτες, που έγινε το τώρα των παιδιών τους και που θα συνεχίσει να εναλλάσσεται από γενιά σε γενιά. ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ για πάντα!

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τρελαντώνης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Σε διασκευή του Στρ. Πασχάλη, παρουσιάζεται το αριστούργημα της Δέλτα για τη ζωή των παιδιών μιας μεγαλοαστικής οικογένειας του τέλους του 19ου αιώνα.

Βέμπο

Καρόλου 18

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο "Φιλάργυρος" στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" το γιορτάζει με προσφορά σε όλα τα εισιτήρια

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, το θέατρο "Τζένη Καρέζη" προσφέρει ειδική τιμή εισιτηρίου για την παιδική παράσταση "Ο φιλάργυρος" του Μολιέρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2026

Ο "Σεβάχ ο θαλασσινός" συνεχίζει το ταξίδι του στο Θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου

Στο ανακαινισμένο θέατρο Θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου ανεβαίνει κάθε Κυριακή το κλασικό έργο που μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους να εξερευνούν και ανοίγουν ορίζοντες.

Τα παιδιά χαράζουν διαδρομές και φτιάχνουν τον δικό μας χάρτη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το πέμπτο κατά σειρά θεματικό εργαστήριο του DOMa έχει θεματική "Δρόμος" και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, για παιδιά 6-11 ετών.

Έξτρα παραστάσεις για την "Ελίζα" της Ξένιας Καλογεροπούλου

Οι μικροί θεατρόφιλοι αγκάλιασαν με πάθος την "Ελίζα". Η νέα διασκευή του Θωμά Μοσχόπουλου, μια διαχρονική ιστορία φαντασίας, μουσικής και τόλμης συνεχίζεται με επιπλέον κυριακάτικες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα.

Ο Ηλίας Καρελλάς ετοιμάζει την "Οδύσσεια" για παιδιά – Μια φιλόδοξη νέα παραγωγή στο θέατρο Κάππα

Ο Ηλίας Καρελλάς αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ότι ετοιμάζει τη δική του "Οδύσσεια" για παιδιά, μια πολυδιάστατη θεατρική πρόταση με σκιές, ζωντανή μουσική και καινοτόμα σκηνικά, που φιλοδοξεί να μιλήσει για τον πόλεμο, την επιστροφή και τον άνθρωπο.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μεταμορφώνεται από τις ζωγραφιές των παιδιών

Με τίτλο "Το Μουσείο Θέλω να Είναι…", ο 13ος Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής προσκαλεί τους μικρούς φίλους να ανοίξουν μια νέα σελίδα, μέσω της δημιουργικότητας.

Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου: Νέο αυτοτελές πρόγραμμα εκπαιδευτικού δράματος για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Δύο ημέρες παιχνιδιού, θεάτρου και κίνησης, ώστε με οδηγό το εκπαιδευτικό δράμα να βουτήξουμε στην ιστορία του "Η Πεντάμορφη και το τέρας".