Το χρονικό ενός δυσλεκτικού

4

Aξιοσημείωτη παράσταση, σε σκηνοθεσία Ντίνου Ψυχογιού και -συναρπαστική- ερμηνεία Δημήτρη Μαμιού, που μεταφέρει την ομώνυμη νουβέλα σε μονολογική παράσταση, ιδανική και για εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς. | Powered by Uber

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού © Σπύρος Κούρκουλας

Η αυτοβιογραφική νουβέλα του Γιάννη Πάσχου, "Το χρονικό ενός δυσλεκτικού", είναι ακριβώς αυτό: το ημερολόγιο ζωής ενός δυσλεκτικού παιδιού μέχρι και μετά την ενηλικίωσή του. Ο "ήρωας" του βιβλίου, που μεγαλώνει σ’ ένα μικρό χωριό της Ηπείρου κάπου στα 60’s-70’s, δεν έχει μόνο την ατυχία να γεννηθεί δυσλεκτικός, αλλά να γεννηθεί δυσλεκτικός μέσα σε μια οικογένεια (μητέρα, πατέρας, θείος) δασκάλων, μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και λέξεις. Μόνο που αυτός από πολύ μικρή ηλικία δείχνει μια δυσανεξία στα γράμματα και προτιμάει να εκφράζει την αχαλίνωτη φαντασία του και την έμφυτη περιέργειά του για τον κόσμο γεμίζοντας ατελείωτες σελίδες με σκίτσα που μοιάζουν με παράξενα, δικά του ιερογλυφικά. Είναι απολαυστικό το κείμενο του Πάσχου, καθώς μεταφέρει με πολύ χιούμορ, αντίστοιχη αμεσότητα αλλά και πίκρα όχι απλώς μια αυτοβιογραφία, όχι μόνο τη γλαφυρή αποτύπωση της ιστορίας και της διαδρομής αυτού του παιδιού, αλλά την ακτινογραφία μιας οικογένειας, μιας κοινωνίας ακόμη κι ενός ολόκληρου ιατρικού και εκπαιδευτικού συστήματος - και μαζί της άγνοιας και των παραλείψεών τους.

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού
© Σπύρος Κούρκουλας

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη αποδεικνύεται η παράσταση που σκηνοθετεί ο Ντίνος Ψυχογιός, μεταφέροντας το λογοτεχνικό έργο σε πρόζα για έναν ερμηνευτή (δραματουργική επεξεργασία της Ελένης Σπετσιώτη). Η σκηνοθεσία του δεν αρκείται στο να εμπιστευτεί το έργο σε έναν -εξαιρετικό, πράγματι- ηθοποιό, αλλά φροντίζει να στήσει επί σκηνής ένα ολοζώντανο, γλαφυρό σύμπαν, προσεγμένο στη λεπτομέρεια. Από το εξαίσιο σκηνικό της Νίκης Ψυχογιού, που γεμίζει τη σκηνή με βιβλία, σελίδες, χάρτες και χάρτινες κατασκευές και φτιάχνει έναν κόσμο από χαρτί και λέξεις, τους φωτισμούς της Μαριέττας Παυλάκη και τη μουσική του Γιώργου Χριστιανιάκη, στοιχεία που παίζουν και συνομιλούν μαζί με τον ηθοποιό και συμπληρώνουν την ιστορία του, το αποτέλεσμα απογειώνεται σε κάτι που ξεπερνάει ένα λιτό ανέβασμα μιας μονολογικής παράστασης. Έχουμε να κάνουμε με πλούσιο, χορταστικό θέατρο και με μια παράσταση που είναι επίσης ιδανική για εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγκλονιστικός ο Δημήτρης Μαμιός στην ερμηνεία, δίνει σκηνική υπόσταση στον ήρωα και σε ολόκληρο τον κόσμο του έργου, με δυναμισμό, ακμαία ενέργεια και την απαιτούμενη εσωτερικότητα και, πάνω απ’ όλα, με πολύ κέφι!

Περισσότερες πληροφορίες

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Η ομότιτλη νουβέλα στη σκηνή. Ο ήρωάς της μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου. Ονειρεύεται και ανακαλύπτει τον κόσμο σχεδόν όπως κάθε παιδί, μα ένα “λάθος” που κουβαλάει τον στιγματίζει, τον απομονώνει και την ίδια στιγμή τον πεισμώνει. Με όχημα την μοναδική του ματιά για τα πράγματα, το χιούμορ αλλά και την αγάπη των ανθρώπων του, αντιμετωπίζει καταστάσεις που μοιάζουν να συνθέτουν το ψηφιδωτό ενός παράξενου, μαγικού κόσμου. Το παιδί ενηλικιώνεται, αλλά πόσα “λάθη” χωράνε σε ένα κόσμο γεμάτο “σωστούς” ανθρώπους; Θα καταφέρει άραγε να κατακτήσει την πιο ψηλή κορφή της φαντασίας του; Θα μπορέσει να είναι ποτέ σαν όλους τους άλλους;

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο ομφαλός της γης" – Μια μουσικοθεατρική προφητεία για τον πλανήτη στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή

Μια μουσικοθεατρική σύνθεση λόγου, ήχου και εικόνας, όπου η αρχαία Πυθία επιστρέφει για να αφυπνίσει τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ο Κώστας Παπακωστόπουλος μετατρέπει την οικολογική αγωνία σε τελετουργία ελπίδας και αντίστασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/10/2025

"Match": Το έργο για τον έρωτα στην εποχή των dating app επιστρέφει

Η ομάδα B.p.m. theater group παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη σκληρή κωμωδία της Δανάης Λιοδάκη για το τέλος του έρωτα.

Επανεκκίνηση για τον "Ακίνητο δρομέα"

Η πολυεπίπεδη εικαστική performance της ομάδας Πλεύσις, με στοιχεία σωματικού θεάτρου, σύγχρονου χορού και θεάτρου αντικειμένων παρουσιάζεται για 2η χρονιά σε σύλληψη, ερμηνεία, σκηνικά αντικείμενα και φωτισμούς του Αντώνη Κουτρουμπή.

Στην παράσταση που μπορείς να μείνεις 4 λεπτά αλλά και 4 ώρες - και μάλλον θα συμβεί το δεύτερο

Είδαμε τη "Διαρκή Πρόβα" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου "ΚΑΠΟΥΤ / Πόλεμος, ένα Vaudeville" και δεν θέλαμε να φύγουμε.

"Σε βλέπω": Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης αποτυπώνουν μια συνεργασία γεμάτη χημεία

Θοδωρής Αθερίδης, Πέγκυ Τρικαλιώτη και Βίκυ Βολιώτη συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής, σε μια ζεστή, ανθρώπινη ιστορία για σχέσεις και αλήθειες.

Αυτές οι έξι παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα

Τέσσερις ολοκαίνουργιες θεατρικές παραστάσεις και δύο αγαπημένες που επιστρέφουν στη σκηνή κάνουν πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου.

Οι ηθοποιοί της παράστασης "Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά μιλούν για την εμπειρία τους στη σκοτεινή φάρσα

Μια ομάδα ηθοποιών κατεβαίνει στα τέσσερα για να σταθεί όρθια απέναντι στην αδικία. "Τα σκυλιά" είναι μια παράσταση-κραυγή, με χιούμορ, ιδρώτα και ελπίδα για μια γενιά που δεν σωπαίνει.