Στέλιος Κασόνγκο

3

Τα ζητήματα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Χατζηνικολάου, που σκηνοθετεί ο ίδιος μαζί με την Ελένη Σκότη, και όπου μπλέκονται η μυθοπλασία και η βιογραφική μαρτυρία.

Στέλιος Κασόνγκο

Σε αυτή την υβρδική κατά μία έννοια δραματουργική σύνθεση, ο Γιώργος Χατζηνικολάου μπλέκει σε μια μυθοπλαστική ιστορία την αυτοβιογραφική μαρτυρία του -κενυάτικης καταγωγής & Έλληνα τρίτης γενιάς- ηθοποιού Σαμουήλ Ακίνολα, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στην παράσταση. Η μη αποδοχή του "ξένου" και του "μαύρου", ακόμη κι αν αυτός έχει γεννηθεί στην Ελλάδα -όπως και οι γονείς του- απασχολεί τον συγγραφέα στο πρώτο του θεατρικό έργο. Σε αυτό αφηγείται τις προσπάθειες δύο φίλων, του Χρήστου και του (αφροέλληνα) Στέλιου, να στήσουν ένα μαγαζί που θα στεγάσει τα μουσικά τους όνειρα, όταν ο πρώτος κληρονομήσει -από τον πατέρα που δεν γνώρισε- μια αποθήκη. Συμπαραστάτρια στο εγχείρημα θα είναι η θεία του Χρήστου, Εύα, όμως ο ετεροθαλής αδερφός του Χρήστου, ο Άλκης, που εμφανίζεται ξαφνικά, ύστερα από εξαφάνιση δεκαετιών, όχι μόνο θα εμποδίσει τα σχέδιά τους αλλά και θα εκφράσει βίαια ρατσιστικά ένστικτα εναντίον του Στέλιου, οδηγώντας την ιστορία σε τραγικό φινάλε.

Στέλιος Κασόνγκο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Ακολουθώντας μια ρεαλιστική γραμμή, που σπάει σε σημεία από τις αναμνήσεις/μαρτυρίες του Σαμουήλ/Στέλιου, το έργο εκτυλίσσεται πάνω στην αλληλουχία των συμβάντων, που θα οδηγήσουν στην τελική κορύφωση. Οι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους δίνονται και αναπτύσσονται ικανοποιητικά και συνολικά το νήμα της ιστορίας εκτυλίσσεται προκειμένου να διατηρηθεί το σκηνικό ενδιαφέρον από σκηνή σε σκηνή. Δεν παύουν παρ’ όλ’ αυτά να λείπουν περισσότερα στοιχεία που θα έδιναν επιπλέον ζωή στο κείμενο (όπως, π.χ., συμβαίνει στις σκηνές με τις μουσικές πρόβες της παρέας, ή με την αλλαγή της σκηνικής θερμοκρασίας όταν εμφανίζεται ο Άλκης) και ενδεχομένως θα έδιναν ώθηση σε μια πιο ζωηρή σκηνοθεσία˙ τώρα, η συνσκηνοθεσία του συγγραφέα και της Ελένης Σκότη περιορίζεται στα βασικά.

Στέλιος Κασόνγκο

Οι ερμηνείες, πάντως, είναι ωραίες και αποτελούν την ψίχα της παράστασης, γεγονός που μαρτυράει και την αμεσότητα στη δημιουργία των χαρακτήρων από γραφής και την καλή σκηνοθετική καθοδήγηση και τις ικανότητες των ηθοποιών. Ο Σαμουήλ Ακίνολα είναι συγκινητικός στα αυτοβιογραφικά μέρη και επίσης άνετος στο ρόλο του Στέλιου, όσο και στο πέρασμα μεταξύ των δύο, ενώ έχει ωραία χημεία με τον Πάρη Σκαρτσολιά, που ερμηνεύει επίσης με αμεσότητα τον Χρήστο. Η Τζίνη Παπαδοπούλου έχει εμπειρία και μια έμφυτη σκηνική κομψότητα στο ρόλο της Εύας, ενώ ο Άγης Εμμανουήλ πλάθει εξαιρετικά τον αντιπαθητικό και απειλητικό Άλκη, τονίζοντας πολύ ωραία τα στοιχεία της συμπεριφοράς ενός ρατσιστή ελληνοαμερικανού από το Τέξας. Τα σκηνικά του Γιώργου Χατζηνικολάου αναπαριστούν ωραία μια παλιά αποθήκη ελαστικών που γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί σε μουσική σκηνή.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέλιος Κασόνγκο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η ομάδα Νάμα παρουσιάζει την ιστορία του Χρήστου, που κληρονομεί μια ημιυπόγεια αποθήκη και ονειρεύεται στεγάσει εκεί το όραμά του για μία μουσική σκηνή. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, με τον Χρήστο να έχει συμπαραστάτες τη θεία του αλλά και τον αγαπημένο του φίλο, τον Στέλιο Κασόνγκο. Ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, δέχεται ενθουσιασμένος την πρόταση συνεργασίας του Χρήστου και η προσπάθεια για την δημιουργία της επιχείρησής τους ξεκινά και προχωρά μέχρι την έλευση του Άλκη, του ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, που θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστικά αλλά και δηλητηριώδεις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για την ξεχωριστή "Μπερνάρντα Άλμπα" από τη Μαρία Πρωτόπαππα

Το έργο του Λόρκα σε σκηνοθεσία της Μαρία Πρωτόπαππα και κεντρική ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/04/2024

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.