Βασιλιάς Ληρ

3

Ιδιαίτερη σκηνική απόδοση της σαιξπηρικής τραγωδίας, που καθορίζεται από τη χρήση της ζωντανής κινηματογράφησης και την ιδιαίτερη αισθητική, που φέρνει στο επίκεντρο έναν τοξικό και αποκρουστικό κόσμο.

Βασιλιάς Ληρ Χουβαρδάς ©Karol Jarek

Aν και το κείμενο που ακούγεται είναι του Σαίξπηρ και υπάρχουν ελάχιστες νέες προσθήκες, η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά μπορεί να κριθεί (μόνο) ως μια μεταγραφή του πρωτοτύπου. Η συνθήκη όπου τοποθετεί τη δράση σχεδόν μεταβάλλει το έργο, κυρίως επειδή εστιάζει σε ένα από τα δύο βασικά επίπεδά του. Η ιστορία του βασιλιά που μοιράζει το βασίλειό του στις δύο κόρες του, παραλείποντας την τρίτη, καθώς δεν επέδειξε προς το πρόσωπό του την κολακεία που αυτός επιζητά, αποτυπώθηκε στη δημιουργία ενός τοξικότατου κόσμου, όπου κυριαρχεί η μοχθηρία και η κακία. Καθώς αυτό το πλημμυρισμένο από αρνητικούς ήρωες σύμπαν είναι δομικό συστατικό του σαιξπηρικού έργου, ο Χουβαρδάς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εκθέσει επί σκηνής το αποκρουστικό πρόσωπό του. Με τη βοήθεια που του προσέφερε και η ενδυματολογική αισθητική (Ιωάννα Τσάμη), συστήνει ένα σκληρό περιβάλλον όπου δρα κάποια εγκληματική οργάνωση, όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται, η ζωή είναι φτηνή, η αγάπη είναι επίσης προϊόν συναλλαγής και όπου ακόμη και η άδολη πατρική αγάπη παίρνει μια βρόμικη, αιμομικτική χροιά.

Βασιλιάς Ληρ Χουβαρδάς
©Karol Jarek

Στον κατά Χουβαρδά κόσμο όπου το κακό θριαμβεύει, τα πρόσωπα δείχνουν μονοδιάστατα, καθώς αποτυπώνονται αρχικά σε ανάλογα σχηματικές ερμηνείες, που σταδιακά όμως κερδίζουν μια πειστικότητα. Κεντρικό εργαλείο της σκηνοθεσίας είναι η ζωντανή, παράλληλη κινηματογράφηση, ενώ η σκηνή του Τσίλλερ ανοίγει σε μήκος και σε βάθος (σκηνικά: Εύα Μανιδάκη), επιλογή που καθορίζει την παράσταση και προσδίδει το θετικότερο πρόσημό της: οι δράσεις, τα λόγια, οι σκέψεις των προσώπων μεγεθύνονται ενώπιον των θεατών, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωντανή συνθήκη.

Βασιλιάς Ληρ Χουβαρδάς
©Karol Jarek

Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο επίπεδο στο έργο, μεγάλο στοίχημα ούτως ή άλλως για κάθε σύγχρονη παράσταση, και είναι όλη η συνομιλία του Σαίξπηρ με τη φύση όπως και με το μοτίβο της τρέλας, αμφότερα σημαντικά στοιχεία: η πτώση ενός ηγεμόνα και ο "εξανθρωπισμός" του, αφότου έχει έρθει σε επαφή με τα στοιχεία και τα στοιχειά της φύσης και έχει αγγίξει την τρέλα, στην παράσταση σχεδόν ακυρώνεται, όπως και ο ρόλος του Τρελού (Μίνως Θεοχάρης), που λειτουργεί απλώς ως μια εκκεντρική παρουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι ηθοποιοί εγκλωβίζονται, ειδικά στο πρώτο μέρος, σε σχηματικές ερμηνείες κι έτσι η συναισθηματική επίδραση του έργου –σε σημεία ακόμη και η πρόσληψη της ιστορίας– ζημιώνεται. Όλοι πάντως ανταποκρίνονται πολύ καλά στην πολυεπίπεδη κατασκευή που έχει στήσει ο σκηνοθέτης και προϋποθέτει να ερμηνεύουν τόσο για το κοινό όσο και για την κάμερα. Πολύ καλές οι τρεις κόρες (Αλεξία Καλτσίκη, Ανθή Ευστρατιάδου, Ιωάννα Κολλιοπούλου), ο Αργύρης Ξάφης (Έντγκαρ), ο Γιάννης Νταλιάνης (Κεντ). Στο ρόλο του Ληρ, ο Λεωνίδας Κακούρης φέρει στη σωματική του παρουσία την αλαζονική δύναμη ενός ηγεμόνα, όμως αποδεικνύεται ασθενέστερος στην απόδοση των εσωτερικότερων στιγμών αυτού του πρωταγωνιστικού προσώπου.

Από 13/1 ο Λεωνίδας Κακούρης αντικαθίσταται από τον Γιάννη Νταλιάνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Ληρ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 180 '

Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς το σκοτάδι, την εσωτερική ερημιά και την τρέλα,μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του. Η τραγωδία που θα ξετυλιχτεί δεν θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες. Γραμμένο το 1608, το πιο σκοτεινό έργο της σαιξπηρικής δραματουργίας πραγματεύεται μεταξύ άλλων το ζήτημα της εξουσίας και της φθοράς που επιφέρει η απώλειά της και την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων. Με πολύτιμο αρωγό μια πολυεπίπεδη σκηνογραφία που επεκτείνεται ως τα έγκατα του κτιρίου Τσίλλερ και εγκολπώνει την τέχνη του κινηματογράφου με εκτεταμένη χρήση live video, ο σκηνοθέτης μάς παρασύρει σε μια καταβύθιση στον εγκέφαλο του Ληρ, ενός άντρα που παρέδωσε επιπόλαια την πρωτοκαθεδρία του, ενός παιδιού που ψάχνει μάταια να επανενωθεί με τη μητέρα, του σκληροτράχηλου πατριάρχη – θεματοφύλακα ενός άκαμπτου κώδικα που δεν διαφέρει από εκείνον μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπαμπάδες με ρούμι" κερνούν οι Ρέππας-Παπαθανασίου αυτό το καλοκαίρι

Τα ανοιχτά θέατρα της Αττικής (αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας) πρόκειται να υποδεχτούν αυτή τη θερινή περίοδο την επιτυχημένη κωμωδία με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Σοφία Βογιατζάκη αλλά και τρεις νέες προσθήκες στο καστ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Χορός επί τρία για αυτή την εβδομάδα

Μία μαμά με την κόρη της, ένα γυναικείο ensemble κι ένα χορευτικό σύνολο με έναν μη χορευτή ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες σε τρεις σκηνές της πόλης.

Φεστιβάλ Κολωνού: Ανοίγει η πλατφόρμα για το Open Call του φθινοπωρινού μας ραντεβού στην Αθήνα

Ξεκινά σε λίγες μέρες η περίοδος υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων θεάτρου, χορού και μουσικής για το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο θέατρο Κολωνού.

Ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" περιοδεύει το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια

Το σκηνοθετικό δίδυμο συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στον Γάλλο κωμωδιογράφο που φώτισε μοναδικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, όμως, κατά το ανέβασμά του αποδεικνύεται φτωχότερο των προσδοκιών που δημιουργεί. | Powered by Uber

Άτλας της δεκαετίας του 2000

Η εντεκαετία 2000-10 έρχεται στο προσκήνιο σε μια παράσταση που υιοθετεί τη φόρμα ενός τηλεοπτικού reality. Μια ωραία ιδέα και μερικές ωραίες σκηνές δεν καταφέρνουν να απογειώσουν, ωστόσο, μια δουλειά που έχει δραματουργικά όσο και σκηνικά ζητήματα. | Powered by Uber

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 30 και ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έμαθε τις δράσεις του φεστιβάλ (για τις οποίες έχει ανοίξει προπώληση) και σας λέει ποιες ξεχώρισε.