Τρωίλος και Χρυσηίδα

2

Η Μαρία Πανουργιά εμφανώς παιδεύτηκε μέσα από μια δημιουργική διαδικασία να ανασυνθέσει το αντιηρωικό σαιξπηρικό έργο˙ μένει όμως το ερώτημα αν οι επιλογές της δικαιώνουν ή τελικά υπονομεύουν την ίδια της την πρόθεση.

Τρωίλος και Χρυσηίδα

Μια αναπάντεχη, παράδοξη εικόνα υποδέχεται τους θεατές: ένας τόπος πρωτόγονος πρωταγωνιστεί στην παράσταση του σαιξπηρικού έργου, με επίκεντρο δύο αχυρένιες καλύβες που δεσπόζουν στη σκηνή (σκηνικά: Μυρτώ Λάμπρου). Η είσοδος των ηθοποιών ενισχύει την πρώτη εντύπωση: Σε αυτή την τροπική ζούγκλα δεν μπορεί παρά να κατοικούν πλάσματα μιας αρχέγονης εποχής˙ τα πρόσωπα του έργου εδώ γίνονται πρωτόγονοι άνθρωποι, μυθικά όντα, εξωτικά πτηνά. Στο κατά Μαρία Πανουργιά ανέβασμα του –ρευστού ως προς την ειδολογική κατάταξη– "Τρωίλου και Χρυσηίδας", η δραματική συνθήκη τοποθετείται σε ένα χρονικό σημείο πολύ πριν την οποιαδήποτε υποψία "πολιτισμένης" ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η υπόθεση μπορεί να εκτυλίσσεται στα τελευταία χρόνια του Τρωικού Πολέμου, όταν ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ανθίζει ο έρωτας μεταξύ του γιου του Πριάμου και της κόρης του μάντη Κάλχα, όμως δεν πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία απαγορευμένης αγάπης. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ την υπονομεύει, χρησιμοποιώντας την ως μια "υποσημείωση", και μάλιστα με κάλπικο χαρακτήρα, στο θέατρο του πολέμου ανάμεσα σε Τρώες και Έλληνες που καταλαμβάνει το συντριπτικό μέρος της δράσης.

Τρωίλος και Χρυσηίδα
Karol Jarek©

Ανόητος ο πόλεμος, ανόητοι όσοι καταφεύγουν σε αυτόν, μαλώνουν σαν τα κοκόρια οι δύο αντίπαλοι, μοιάζουν να μας λένε οι ηθοποιοί μέσω των ρόλων, με την "αριστοφανική" όψη τους με τα διογκωμένα οπίσθια (κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη), τρώγοντας σπόρια την ώρα των πολεμικών συμβουλίων, περπατώντας σαν πτηνά, ενώ επιδίδονται σε κωμικούς καβγάδες και οι μονομαχίες τους παίρνουν τη μορφή αισθησιακού χορού. Σε αυτό το αισθητικό περιβάλλον, μερικές ιδέες ξεχωρίζουν: η Κασσάνδρα, η μόνη που γνωρίζει την κατάληξη που θα έχει η Τροία, αποδίδεται σαν τρικέφαλο, μυθικό πλάσμα (Στέλλα Βογιατζάκη, Θεανώ Μεταξά, Νάνσυ Σιδέρη), ο μέγας βασιλιάς Πρίαμος είναι ένας νάνος φύλαρχος (Ευδοξία Ανδρουλιδάκη), ενώ η σκηνή της επιστροφής της Χρυσηίδας στο στρατόπεδο των Ελλήνων χαράζεται στο μυαλό, καθώς, αν και αθέατη μέσα από την καλύβα, ανασυστήνει πολύ επιδραστικά την ομαδική σεξουαλική επίθεση που δέχεται η ηρωίδα.

Τρωίλος και Χρυσηίδα
Karol Jarek©

Η Μαρία Πανουργιά εμφανώς προβληματίστηκε, παιδεύτηκε για να αποτυπώσει και με αισθητικά μέσα την ιδεολογική ερμηνεία αυτού του αντιηρωικού έργου· μένει όμως το ερώτημα αν οι επιλογές της απο-μυθοποίησης και απο-προσωποποίησης με τον τρόπο που τις ενσάρκωσε στη σκηνή δικαιώνει ή τελικά υπονομεύει την ίδια της την πρόθεση. Φοβάμαι ότι επικρατεί το δεύτερο, καθώς το σκηνικό δημιούργημα ταλαντεύεται μεταξύ φαιδρότητας και επαναληψιμότητας, και η αίσθηση που υπερισχύει είναι αυτή της διακωμώδησης παρά του κριτικού στοχασμού (που αποτελεί, αναμφίβολα, το εφαλτήριο της παράστασης). Το αποτέλεσμα αδικεί την προσπάθεια, καθώς ελάχιστα πράγματα περνούν στην πλατεία και ο προβληματισμός της σκηνοθέτριας μικραίνει εξαιτίας της σκηνικής συνθήκης, συνεπώς εκτελεσμένης παρ’ όλα αυτά από τους ηθοποιούς (Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Κλίνης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες

Τρωίλος και Χρυσηίδα

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο νέοι από τα αντίπαλα στρατόπεδα του Τρωικού Πολέμου ερωτεύονται στο αντιπολεμικό έργο που μιλάει για την παρακμή της ανθρώπινης φύσης, με φόντο μια πρωτόγονη όσο και σύγχρονη ζούγκλα.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.