Οιδίπους

3,5

Σκηνοθετώντας τη δραματική σύνθεση της σοφόκλειας τραγωδίας και του σεναρίου του «Βασιλιά Οιδίποδα» του Παζολίνι, ο Δημήτρης Καραντζάς προχωράει σε μια ενδοσκοπική ανάγνωση του μύθου του Οιδίποδα.

Οιδίπους

Στη σύνθεση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή και του σεναρίου της ταινίας του Παζολίνι «Βασιλιάς Οιδίποδας» που υπογράφει η Θεοδώρα Καπράλου στηρίζει ο Δημήτρης Καραντζάς την τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα πάνω στην αρχαία τραγωδία, μετά την «Ελένη» και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη· στην ουσία, ο Καραντζάς συνεχίζει τη δοκιμή που ξεκίνησε με τη «Μήδεια», όπου πειραματίστηκε με τη φόρμα των τριών ηθοποιών, ενώ και τότε προσέγγισε το μύθο διακειμενικά, ανατρέχοντας σε κείμενα του Ανούιγ, του Χάινερ Μίλερ και του Παζολίνι.

Στην περίπτωση του «Οιδίποδα», η δουλειά του Καραντζά έχει εξελιχθεί, με τον ίδιο να σκάβει βαθύτερα όσον αφορά την επεξεργασία και την ερμηνεία του κειμενικού υλικού, ενώ η δουλειά του πάνω στη σκηνική φόρμα συνεχίζει στο υψηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει τη σκηνοθετική του ταυτότητα. Ξεκινώντας από το κείμενο, η δραματουργική σύνθεση λειτουργεί εποικοδομητικά προς το στόχο που φαίνεται να έχει θέσει, δηλαδή να παρατηρήσει από κοντά, σχεδόν ψηλαφητά, τους τραγικούς ήρωες και κυρίως τον Οιδίποδα. Καταρχήν, η αφαίρεση των χορικών της τραγωδίας στερεί από το σκηνικό αποτέλεσμα το βλέμμα των γερόντων της Θήβας απέναντι στα γεγονότα, δηλαδή την «εξωτερική ματιά».

Οιδίπους - εικόνα 1

Ο «Οιδίποδας» που απασχολεί τον Καραντζά είναι εστιασμένος στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ύψιστη αυτή υπαρξιακή τραγωδία, όχι στην πόλη και το λαό της. Στη δαιδαλώδη διαδρομή της ενδοσκόπησης που διανύει ο Οιδίποδας και που τον οδηγεί από την άγνοια προς τη γνώση, τα αποσπάσματα από το σενάριο του Παζολίνι αποδεικνύονται καθοριστικά, καθώς εστιάζουν στις εσωτερικές διαδρομές, τις σκέψεις, τις συναισθηματικές διαθέσεις και το θυμικό του ήρωα. Έτσι, θεμελιώδες ζητούμενο αυτής της παράστασης αποδεικνύεται η ανίχνευση της επίπονης πορείας προς την αυτογνωσία, η μετάβαση από το σκοτάδι της άγνοιας στο φως της αλήθειας. Παράλληλα, μέσα από την αφήγηση του Παζολίνι, η μιαρή ένωση του Οιδίποδα με τη μητέρα του έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια οπτική που απουσιάζει από τη σοφόκλεια εκδοχή, αυτή ενός βαθιά σαρκικού έρωτα, και ολοκληρώνει την «εσωστρεφή» ματιά του σκηνοθέτη προς τη (δια)προσωπική τραγωδία.

Οι ηθοποιοί της διανομής, ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης γίνονται μεν κοινοί αφηγητές της ιστορίας –ντυμένοι μάλιστα πανομοιότυπα με ανδρικά, σύγχρονα κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη)–, καθώς όμως επωμίζεται ο καθένας και την ερμηνεία συγκεκριμένων προσώπων του δράματος, μεταδίδουν την ιστορία με αποτελεσματικούς θεατρικούς όρους. Σε αυτούς εξάλλου οφείλεται η επιτυχία του αποτελέσματος, όπου διακρίνονται ο Σαράντης (Οιδίποδας) σε μια πολύ ώριμη στιγμή, καθώς και η διάδρασή του με την Κεχαγιόγλου (Ιοκάστη). Το παιχνίδι με τους προβολείς –ίσως προφανές ως εύρημα– ενσαρκώνει το μοτίβο «φως-σκοτάδι», ενώ ο σκηνικός χώρος (διαμορφωμένος από το σκηνοθέτη) διάσπαρτος με ανδρικά λευκά φανελάκια, κρεμασμένα σαν «πουκάμισα αδειανά», είναι μια ωραία επιλογή, καθώς γεννάει πολλαπλές ερμηνείες.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Ταταούλων, Βύρωνας, 2107609340, 2107609350 (31/7). ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ Λεωφ. Μαραθώνος 196, 2294058900, 2294069870 (10/8). ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ» Ιερά Οδός & Δαρδανελίων, Αιγάλεω, 2105907060, 2132044864 (3/9). Διάρκεια: 75΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.