Δον Ζουάν

3

Τρίωρη lecture performance γύρω από μια αμφιλεγόμενη μορφή που στοιχειώνει τη δυτική συνείδηση. Υπάρχει ακατάσχετη φλυαρία, πολύ πνεύμα και άστοχος σαματάς αλλά, ευτυχώς, και στιγμές πύκνωσης που δικαιώνουν το όλο χάος. Βασικό: το απείρως γοητευτικό πρωταγωνιστικό ντουέτο Χ. Φραγκούλης-Γ. Περλέγκας.

Δον Ζουάν

Τρίωρη lecture performance γύρω από μια αμφιλεγόμενη μορφή που στοιχειώνει τη δυτική συνείδηση. Υπάρχει ακατάσχετη φλυαρία, πολύ πνεύμα και άστοχος σαματάς αλλά, ευτυχώς, και στιγμές πύκνωσης που δικαιώνουν το όλο χάος. Βασικό: το απείρως γοητευτικό πρωταγωνιστικό ντουέτο Χ. Φραγκούλης-Γ. Περλέγκας.

Δον Ζουάν - εικόνα 1

«Αλήτης; Γαμομανής; Σαρδανάπαλος; Ο πιο αφηνιασμένος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ πάνω στη γη;» Έτσι τον χαρακτηρίζει ο υπηρέτης του (αποκαλυπτικός όσο και μυστηριώδης ως κωμική περσόνα ο Γιάννος Περλέγκας, σαν να ξεπήδησε από τα φιλμ του Ντέρεκ Τζάρμαν). Ο ίδιος, πάλι, ο Δον Ζουάν (ιδανική επιλογή ο Χάρης Φραγκούλης, ένας ηθοποιός με την οξύνοια και το θράσος να ελκύει τη σαγήνη και, αυτόματα, να την υπονομεύει), υπερασπίζεται εαυτόν ως εξής: «Έχω μια καρδιά που μπορεί να αγαπήσει όλη τη γη».

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με αυτό το πρόσωπο. «Ο Δον Ζουάν εντυπωσιάζει όσο κι ένα ζώο. Έχει την ακτινοβολία της αστόχαστης ενέργειας που συχνά συγχέεται με την ελεύθερη εξέγερση – είναι η Φύση» σχολιάζει ο μελετητής Ζακ Γκισαρνό. O Κίρκεγκωρ είδε σε αυτόν τη σχάση χριστιανισμού και σεξουαλισμού. Ο Ζίζεκ το αρχέτυπο του ανένταχτου και της ασυνέχειας, εκείνου που υπερβαίνει κάθε τάξη και κατηγορία. Ο Μότσαρτ, πάλι, βάζει τον δικό του Δον Ζουάν, στην περίφημη όπερα «Ντον Τζιοβάνι» (1787), να δηλώνει απερίφραστα: «Ποιος είμαι ποτέ δεν θα το μάθεις». Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός εγκαλεί μεν τους λόγους περί Δον Ζουάν αλλά, τελικά, σε αυτό το ανεπίλυτο μυστήριο συναινεί. Μια στιγμή είναι ο Δον Ζουάν, μοιάζει να μας λέει. Μην μεμψιμοιρείτε. Ή, όπως ακούγεται στην παράσταση: «Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και χωρίς τη δική σας βοήθεια». «Δεν έχετε καθόλου χρόνο, μόνο μια μέρα». Εξασκημένος στη φυγή, ο –κατά Μαρμαρινό– Δον Ζουάν πασχίζει να φανεί πιο γρήγορος από τη φθορά. Καπνός, όμως, θα γίνει κι αυτός. Στάχτη. Σαν αυτή που αφήνει το τσιγάρο του υπηρέτη του στο ακαριαία μεγαλειώδες φινάλε.

Δον Ζουάν - εικόνα 2

Με ακραία τρυφερότητα όσο και σκεπτικισμό, δέος αλλά και ειρωνεία, ο Μαρμαρινός σκηνοθετεί μια συρραφή λόγων και επεισοδίων με όρους performance-lecture και με βάση το θεατρικό έργο του Μολιέρου «Δον Ζουάν» (στη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και με συνεργάτιδα στη δραματουργία την Έρι Κύργια). Εισάγει –ομολογουμένως υπερβολικά πολλές- άριες από τον «Ντον Τζιοβάνι» μεταγραμμένες εμπνευσμένα από τον Δημήτρη Καμαρωτό και ερμηνευμένες ζωντανά από τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και προβάλει σκηνές από τα οπερατικά ανεβάσματά του ή κινηματογραφεί επί τόπου τα άκρα των ηθοποιών ή τις μινιατούρες του σκηνικού (Kenny McLellan).

Δεν παρακολουθείται εύκολα το πλέγμα των αφηγήσεων που ενορχηστρώνει ο Μαρμαρινός επί σκηνής. Αν, μάλιστα, δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος με τη σκηνική γλώσσα του, ίσως βρει την παράσταση αφόρητη. Γιατί, παρά την υφολογική συνέπεια και την αφαιρετική αισθητική ενός μεταμοντέρνου συμποσίου, με το δεκαμελή θίασο γύρω από το μακρύ τραπέζι ή πάνω στη σκαλωσιά, υπάρχει μεγάλη φλυαρία και επιτήδευση, περιττές πόζες, πολύ πνεύμα και κάμποσος σαματάς. Κάποιες επιλογές είναι εντελώς άστοχες, όπως τα σεξιστικά υπονοούμενα περί πάχους, τα ισοθερμικά που χρησιμοποιούνται στη διάσωση προσφύγων σαν μανδύες, η παράταιρη αμφίεση της Έλενας Μαυρίδου (κοστούμια: Εύα Νάθενα) και η αδιάφορη καθοδήγηση του θιάσου, με εξαίρεση το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Όπως πάντα όμως στις δουλειές του Μαρμαρινού, υπάρχει η παρρησία μιας ελεύθερης σκηνοθετικής βούλησης που δεν υποκύπτει στις καθεστηκυίες νόρμες και, βέβαια, κάποιες στιγμές πύκνωσης, κάποια σημεία-αστερίσκοι, σαν φωτεινές υποσημειώσεις, που αίφνης νομιμοποιούν το περιρρέον χάος. Μια τέτοια για μένα; Το «Προσοχή! Ο κόσμος είναι εδώ. Ο κόσμος είναι τώρα» που εκφωνεί «ο άνθρωπος στο μικρόφωνο».

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 180΄. Μέχρι τις 19/2.

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 180 '

Ένας ήρωας-μύθος κι ένα έργο-αίνιγμα που θίγει μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης γύρω από την επιθυμία, το φόβο και την ελευθερία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.