Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

3

Ενδίδοντας εξίσου στη λαϊκότητα και στη λογιοσύνη, ο Παπαβασιλείου διεκτραγωδεί, με το ύφος της ατακαδόρικης επιθεώρησης αλλά και της πνευματώδους σάτιρας, τα εθνικά και προσωπικά μας αδιέξοδα.

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι
Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι - εικόνα 1

«Η πολλή Ελλάδα βλάπτει» διαπιστώνει ο Β. Παπαβασιλείου, έχοντας ενδυθεί το alter-ego του, την περσόνα ενός σαλού που λέει την αλήθεια. Μέγα μάθημα θεάτρου για την καλλιτεχνική συντεχνία (ίσως όμως όχι και για το ευρύ κοινό) είναι το σόλο του αειθαλούς σερ της σκηνής. Ενδίδοντας εξίσου στη λαϊκότητα και στη λογιοσύνη, ο Παπαβασιλείου διεκτραγωδεί, με το ύφος της ατακαδόρικης επιθεώρησης αλλά και της πνευματώδους σάτιρας, τα εθνικά και προσωπικά μας αδιέξοδα εν είδει όχι τόσο μιας lecture performance όσο ενός μοναχικού νούμερου μεταπολιτευτικής μπουάτ.

Καυτηριάζει «μεγάλα» θέματα. Η ρητορική του, όμως, δεν ξεφεύγει από τα αυτονόητα. Η εμμονή με το πρόσφατο θέρος και το περιβόητο δημοψήφισμα φορτίζει τον μονόλογό του με την αναμόχλευση εσωτερικών ζητημάτων, χάνοντας ίσως έτσι την αιχμή τού «εδώ και τώρα» της διεθνούς κρίσης. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι ο τελευταίος (;) μύστης της αριστοφανικής σκευής, που θέτει το μελαγχολικό γέλιο ως ένα ψύχραιμο μέσο για να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Βαθιά στα οικονομικά (όσο και υπαρξιακά) προβλήματα εισχωρεί ο πνευματώδης σκηνοθέτης και ηθοποιός Β. Παπαβασιλείου με μια δική του σάτιρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.