
Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός και Κώστας Βουτσάς συνθέτουν τη δημοφιλή τριανδρία των «Αχαρνέων» (425 π.Χ.) που θα δούμε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ποντάρουμε στη δύναμη της νεανικής αυτής και καυστικής πολιτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη, στη σκηνοθεσία του έμπειρου Σωτήρη Χατζάκη και, οπωσδήποτε, στο επικοινωνιακό γκελ των τριών πρωταγωνιστών.

Γρηγόρης Βαλτινός: ο πολεμοχαρής Πρωταγωνιστής του θεάτρου ρεπερτορίου και ταυτισμένος με ρόλους κατεξοχήν δραματικούς, όπως στο «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ φέτος το χειμώνα, θα είναι ο πωρωμένος Λάμαχος. Ο πολεμοχαρής αυτός στρατηγός, αντίπαλον δέος του Δικαιόπολι, γελοιοποιείται στο τέλος, καθώς στέλνεται να υπηρετήσει στα χιονισμένα περάσματα της Πάρνηθας, για να επιστρέψει από εκεί ταλαίπωρος, τραυματίας και κουτσαίνοντας και να βρει τον ειρηνοποιό εχθρό του να γλεντοκοπά αγκαλιά με όμορφες εταίρες.

Σταμάτης Κραουνάκης: ο ειρηνοποιός Αν και στα ’80s μάς έκανε όλους να τραγουδήσουμε «κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», τώρα εμφανίζεται στο ρόλο του Αθηναίου ειρηνοποιού αγρότη Δικαιόπολι, ο οποίος πασχίζει να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης με τη Σπάρτη. Κρατώντας στους «Αχαρνής» το ρόλο του συνθέτη αλλά και του ηθοποιού-πρωταγωνιστή, ο πασίγνωστος τραγουδοποιός με τη θυμοσοφική διάθεση και τους ένθερμους φαν, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με μαύρη φουστανέλα, τρελό καπέλο και… μια φοβερή λύσσα για ειρήνη.

Κώστας Βουτσάς: ο πονηρός Κλείνει φέτος 62 χρόνια στη σκηνή ο αγαπημένος κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου –ποιος δεν τον θυμάται να τραγουδά «φστ, μπόινγκ!» στο «Κάτι να καίει» του ’64;– και κατεβαίνει στην Επίδαυρο στο ρόλο ενός αριβίστα της κακιάς ώρας, του κουτοπόνηρου και αμφιβόλου ηθικής Μεγαρίτη εμπόρου, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει τις κόρες του, τις οποίες έχει μεταμφιέσει σε γουρουνάκια, ως ιερά σφάγια για θυσία! Σημειώστε εδώ πως η πραγματική του κόρη, Θεοδώρα Βουτσά, συμμετέχει ως παράνυμφος.
Ας θυμηθούμε την υπόθεση...

Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του πολέμου μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης, με τον αγροτικό πληθυσμό να πλήττεται καίρια, καθώς υποχρεώνεται να ζει εντός των τειχών, αφήνοντας τη γη του στο έλεος της καταστροφής. Ο Αθηναίος αγρότης Δικαιόπολις, απογοητευμένος από την αδράνεια των συμπολιτών του, αποφασίζει να κλείσει «ιδιωτική» συνθήκη ειρήνης με τη Σπάρτη. Εξοργισμένοι οι καρβουνιάρηδες του δήμου των Αχαρνών κυνηγούν τον «προδότη». Ο Δικαιόπολις θα ζητήσει τότε τη βοήθεια του Ευριπίδη, θα μεταχειριστεί κάθε μέσο για να επιβάλει την ειρήνη και δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τον φιλοπόλεμο στρατηγό, Λάμαχο. Σημειώστε πάντως πως ο σκηνοθέτης μεταφέρει την υπόθεση στο σήμερα, ενώ για την παράβαση προτείνει μια υπερρεαλιστική παρέλαση ηρώων – από τον Κολοκοτρώνη και τον Θεόφιλο μέχρι τον Ελύτη και τον Λαμπράκη! Αναζητήστε στο Youtube αποσπάσματα από τις πρόβες αλλά και από την τρελή ποδηλατοδρομία (!) των πρωταγωνιστών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναζήτηση με τις λέξεις «Αχαρνής, ΚΘΒΕ». ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Στις 23 και 24/7. Προπωλήσεις: 2103272000, 2753022026, www.greekfestival.com.