Μεταμοντερνισμός ή παλιμπαιδισμός;

Βλέποντας απολογιστικά τη χρονιά που μας πέρασε, παρατηρεί κανείς ότι όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες πέφτουν στην παγίδα του… μεταμοντερνισμού, υιοθετώντας μια εύκολη και συχνά προβληματική αποδομητική διάθεση.

Μεταμοντερνισμός ή παλιμπαιδισμός;

Βλέποντας απολογιστικά τη χρονιά που μας πέρασε, παρατηρεί κανείς ότι όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες πέφτουν στην παγίδα του… μεταμοντερνισμού, υιοθετώντας μια εύκολη και συχνά προβληματική αποδομητική διάθεση.

Μεταμοντερνισμός ή παλιμπαιδισμός; - εικόνα 1

Παρακολουθούμε σταθερά δεκάδες νεανικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια και παρατηρούμε πως, αν και διαφαίνονται η καλοδεχούμενη επιθυμία τους για «κάτι διαφορετικό» και η αγωνία για την κατάθεση ενός προσωπικού ιδιώματος, στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν την ταμπέλα του κλασικού, οι νέοι καλλιτέχνες προτείνουν ένα θέατρο που έχει μεν τη διάθεση να αμφισβητήσει, καταλήγει όμως να είναι αφελές, με ιδέες που δεν είναι απαραίτητα εύληπτες και ουσιαστικές. Πιο πρόσφατες αφορμές για τις σκέψεις αυτές στάθηκαν η παράσταση «Όπως σας αρέσει» της Ομάδας Σημείο Μηδέν στο Studio Κινητήρας και τα «Λιοντάρια» των Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το λιγότερο που νιώθεις είναι αμηχανία όταν η επίγευση που σου αφήνει μια παράσταση είναι απλώς και μόνο η καλή πρόθεση. Μ’ αυτήν τη σκέψη φύγαμε από την παράσταση «Όπως σας αρέσει», η οποία με αφετηρία το έργο του Σαίξπηρ επιχείρησε να μιλήσει για την ερωτική επιθυμία. Μπορεί να ήταν καλοδουλεμένη η κίνηση των ηθοποιών, όμως ήταν άστοχες –αν όχι αφελείς– από την πλευρά του νεαρού σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου η οικειοποίηση πληθώρας στοιχείων από το κινησιολογικό ιδίωμα που έχει αναπτύξει κι έχει σηματοδοτήσει με τις παραστάσεις του ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (με τον οποίο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός) και η προσαρμογή τους σ’ ένα περιβάλλον παλιμπαιδισμού.

Μεταμοντερνισμός ή παλιμπαιδισμός; - εικόνα 2

Μια ανάλογη ροπή προς την παιδικότητα, ωστόσο, διαπιστώσαμε και στην παράσταση «Λιοντάρια», η οποία βασίζεται στο κόμικς των Br. Vaughan-N. Henrichon. Θαυμαστή η ενέργεια των ηθοποιών, αλλά η συγκεκριμένη ανάγνωση ενός πραγματικού γεγονότος, που έχει αφήσει νωπά τα σημάδια του στην Ιστορία, με φόντο μια βομβαρδισμένη πόλη, είχε ως αποτέλεσμα μια παράσταση-«κουδουνίστρα», η οποία απευθύνεται περισσότερο σε ανήλικο παρά σε ενήλικο κοινό. Συμφωνούμε ότι χρειάζονται τολμηρές αναγνώσεις, σκηνοθεσίες που αναιρούν και διερευνούν, ωστόσο αυτό αποκτά αξία όταν το κάνεις έχοντας την κατάλληλη γνώση για να καθοδηγήσεις τους ηθοποιούς χωρίς να πελαγοδρομήσεις. Πέρα από την πρόκληση της ανατροπής για έναν σκηνοθέτη ή έναν ηθοποιό, χρειάζονται επαγγελματισμός και υπευθυνότητα προς τους θεατές που επιλέγουν να δουν τις παραστάσεις τους. Το θέατρο δεν είναι rock ’n’ roll, με την έννοια ότι δεν φτάνουν το παθιασμένο σολάρισμα και ο ενθουσιασμός για να κάνει κάποιος τη διαφορά...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό

Η ημερίδα "Sustainable Culture Toolkit" θίγει ένα σημαντικό ζήτημα στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2025

"Ο Χορός του Γαλαξία": Η μόδα, η επιστήμη και το μπαλέτο ενώνονται στο σύμπαν του Pierre Cardin

Μια βραδιά τέχνης και τεχνολογίας μάς περιμένει στο Christmas Theater, με ένα 3D υπερθέαμα που ενώνει το μπαλέτο, τη μόδα και την κοσμογονία, υπό την έμπνευση του Pierre Cardin, με πρωταγωνιστές τον Roberto Bolle και Tatiana Melnik.

Annie: Οι πρώτες εικόνες από το πιο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ της χρονιάς

"Το Αύριο πλησιάζει, ο ήλιος χαράζει και διώχνει το χτες μακριά…" λέει η μικρή "Annie" και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα στο οικογενειακό μιούζικαλ του Broadway, που έσπασε όλα τα ρεκόρ των box office και ανεβαίνει στο Παλλάς από την Θέμιδα Μαρσέλλου με ένα ωραίο καστ.

Θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή – Ο "κακός" του "Παρά Πέντε" και άνθρωπος του θεάτρου

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, γνωστός από τη σειρά "Στο Παρά Πέντε", έφυγε από τη ζωή. Η είδηση γνωστοποιήθηκε μέσω Facebook από την οικογένειά του, συγκινώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο.

100 χρόνια Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το χορευτικό γεγονός της σεζόν 2025-26 αναμένουμε τον Νοέμβριο καλωσορίζοντας την Martha Graham Dance Company, τη μακροβιότερη ενεργή ομάδα σύγχρονου χορού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Killing Godot": Παγκόσμια πρώτη για το έργο του Νίκολας Καζάν στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Σε παγκόσμια πρώτη κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού το νέο έργο του Νίκολας Καζάν, με τίτλο "Killing Godot", σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Φραγκιόγλου και Πάνο Σκουρολιάκο.

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα": 25 χρόνια μορφώνοντας αυθεντικούς ηθοποιούς

Με έμπνευση, εμπειρία και αγάπη για το θέατρο, η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα" προσφέρει ένα σύγχρονο, βιωματικό πρόγραμμα σπουδών, που προετοιμάζει ουσιαστικά τους μελλοντικούς ηθοποιούς. Εδώ η τέχνη γεννιέται μέσα από την πράξη.