Ο Γιάννης Βούρος και η Μαρία Κατσανδρή μας μιλούν για τη "Λυσσασμένη γάτα"

Ο Γιάννης Βούρος και η Μαρία Κατσανδρή συμπρωταγωνιστούν στη “Λυσσασμένη γάτα” του Τενεσί Ουίλιαμς και μας μιλούν για τους κομβικούς ρόλους που ερμηνεύουν στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στο θέατρο Αθηνά.

Λυσσασμένη γάτα Χάρης Γερμανίδης

Ο τίτλος του έργου "Λυσσασμένη γάτα" ("Cat on a hot tin roof") εμπεριέχει μια ειρωνεία; Τι υπαινίσσεται ο Τενεσί Ουίλιαμς;
Γ.Β.: 
Στο έργο θίγονται θέματα όπως το ψέμα, η σεξουαλική επιθυμία, η ενοχή, η απληστία, ο θάνατος, οι καταπιεσμένες αλήθειες, η επιβίωση με όποιο κόστος. Ο τίτλος είναι μεταφορικός. Αν θέλεις να πληγώσεις ή να καταστρέψεις κάποιον πρέπει να το κάνεις γρήγορα. Όπως πηδάει γρήγορα και ανάλαφρα μια γάτα από μια καυτή στέγη σε μία άλλη Ασφαλέστερη.

Μ.Κ.:  Δεν είναι ειρωνεία. Λέει ο Τενεσί Ουίλιαμς: "τι κερδίζει μια γάτα όταν κάθεται σε μια καυτή σιδερένια οροφή; Φαντάζομαι ότι το να μείνει απλά εκεί όσο περισσότερο μπορεί". Η επιμονή και το πείσμα να ζήσει! Μια ψυχή που καίγεται από πόθο, απόγνωση, ανάγκη για επιβίωση. Είναι μια μεταφορά...

Τι σας έκανε να ανταποκριθείτε θετικά στη θεατρική πρόταση που σας έγινε; 
Γ.Β.:
Πρωτίστως, ο εντελώς κόντρα στον δικό μου χαρακτήρα ρόλος. Πάντοτε μου άρεσε να καταπιάνομαι με ρόλους που σε παιδεύουν και δεν ανήκουν στον χώρο των ευκολιών σου. Η επί σκηνής "μεταμόρφωση” εμπεριέχει το μέγιστο της γοητείας στην δουλειά μας. Σίγουρα στις αποφάσεις που παίρνεις προκειμένου να συμμετάσχεις σε μία δουλειά μεγάλο ρόλο παίζει το έργο, η ιστορία που έχεις να διηγηθείς από σκηνής και η παρέα των συναδέλφων που θα συμβιώσεις μαζί τους ως Οικογένεια.

Μ.Κ.: Το ναι, εξαρτάται πάντα από τους συνεργάτες. Η ποιότητα μιας παράστασης είναι στα χέρια ή μάλλον στις ψυχές των ηθοποιών. Οπότε ο σεβασμός και η εκτίμηση, η επιθυμία να συνευρεθούμε με τους συγκεκριμένους ανθρώπους με έκανε να πω το ναι.

Λυσσασμένη γάτα, σκηνοθ. Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Χάρης Γερμανίδης

Τι σας αποκάλυψε το έργο;
Γ.Β.:
  Την διαιώνιση των αγνών αλλά κυρίως των τοξικών σχέσεων που αναπτύσσονται αενάως μέσα και στις καλύτερες οικογένειες. Ψέματα, υποκρισία, καχυποψία, κρυφές ερωτικές σχέσεις, διεκδικήσεις κληρονομιάς, αποκαλύψεις για θέματα καλά κρυμμένα στο παρελθόν. Όλα καμουφλαρισμένα κάτω από μια μάσκα επίφασης της ευτυχίας που απολαμβάνει μία καθωσπρέπει οικογένεια.

Μ.Κ.: Το γεγονός πως οι άνθρωποι, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντα ίδια. Εφ' όσον συνεχίζει το στερεότυπο γάμου από συμφέρον... Θα υπάρχουν πάντα δυστυχώς οικογένειες χωρίς αγάπη, χωρίς επαφή επί της ουσίας...

Ποια είναι τα χαρακτηριολογικά και ψυχολογικά στοιχεία του/της ήρωα/ηρωίδας που ερμηνεύετε;
Γ.Β.: Ά
ξεστος, εγωκεντρικός, προσβλητικός, αυταρχικός. Ένας σύγχρονος padre padrone που δεν διστάζει να καταρρακώνει τους πάντες γύρω του προκειμένου να επιβεβαιώνει και να διατυμπανίζει το αυτοδημιούργητο της επιτυχίας του.

Μ.Κ.: Η Μαμά είναι μια κακοποιημένη γυναίκα, θύμα και θύτης, και το μόνο που της μένει είναι να ζει μέσα στο γυάλινο κόσμο που έχει φτιάξει. Γιατί την αλήθεια δεν την αντέχει.  

Λυσσασμένη γάτα, σκηνοθ. Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Χάρης Γερμανίδης

Στην οικογενειακή συνάντηση που στήνει ο Ουίλιαμς με ποια πράγματα αναμετριούνται οι ήρωες: τον πόθο, την ματαίωση, την κυριαρχία; 
Γ.Β.: Όλα αυτά που αναφέρετε εμπεριέχονται σε μία φράση. Την αυτογνωσία. Και κυρίως το θάρρος που καταθέτει κάποιος προκειμένου να απογυμνωθεί ψυχικά και εξομολογούμενος να παρουσιαστεί στους άλλους δίχως το φύλλο συκής, το "δήθεν” εν προκειμένω που καλύπτει τις ανασφάλειες όλων μας.

Μ.Κ.: Με όλα αυτά που αναφέρατε. Έχω την αίσθηση ότι όλα τα πρόσωπα είναι λυσσασμένες γάτες, εκτός αυτόν Μπρικ φυσικά. Όλοι είναι ψυχές που καίγονται.
 

Η σκηνοθετική προσέγγιση έχει ρεαλιστική υφή;
Γ.Β.:
Μία ρεαλιστική προσέγγιση, ναι. Αλλά που ξεδιπλώνεται σχεδόν ονειρικά μέσα από το μυαλό του Μπρικ (του ενός γιου της οικογένειας), είναι το ζητούμενο, το γοητευτικό αλλά και το επικίνδυνο να διολισθήσει η παράσταση σε μια οξύμωρη ανάγνωση. Θεωρώ πως οι συντελεστές της παράστασης και δεν μιλώ για τους συναδέλφους, ηθοποιούς, έχουν γνώση και πως τα αναγνωρίσιμα στοιχεία των ποικιλόμορφων σχέσεων μιας οικογένειας θα κατατεθούν από σκηνής ευδιάκριτα. Η επιμονή του Δημοσθένη Παπαδόπουλου και η εμμονική σχέση που έχει με την λεπτομέρεια. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να ακούγεται βασανιστικό για τον ηθοποιό που πρέπει να επαναλάβει στην πρόβα δεκάδες φορές το ίδιο πράγμα αλλά στο τέλος της ημέρας έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση σιγουριάς για το οτιδήποτε λέγεται ή συμβαίνει ανά πάσα στιγμή επί σκηνής.

Γ.Κ.: Και ναι, και όχι. Ο σκηνικός χώρος δεν είναι ρεαλιστικός. Οι άνθρωποι όμως ναι, χωρίς τερτίπια κα ψέματα. Είναι απαιτητικός, αυστηρός και ζητάει το Αόρατο να γίνει Ορατό. Και γίνεται.

Έχετε μια μεγάλη πορεία στο θέατρο. Ποια περίοδος της καριέρας σας αποτέλεσε για εσάς σταθμό;
Γ.Β.:
Ας αφήσουμε τις πορείες και τους σταθμούς όλων μας να τους καταγράψει ο θεατρικός ιστορικός του μέλλοντος. Σαφώς και υπάρχουν περίοδοι που κάποιοι από εμάς βρίσκονται στο απόγειο μιας καριέρας και άλλοι που εισπράττουν την αποδοχή του κοινού συνεχώς. Αλλά επειδή το επάγγελμά μας είναι θνησιγενές και ένας διαρκής αγώνας προκειμένου να ανέβεις ένα σκαλοπάτι ακόμα, εγώ τουλάχιστον αποφεύγω να αλληθωρίζω προς το πριν γιατί έτσι είναι σαν να γυρίζω την ματιά μου στο μέλλον. 

Μ.Κ.: Τα τρία χρόνια που ήμουν στον Λευτέρη Βογιατζή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Γ.Β.:
Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι από εδώ και πέρα θα κάθομαι, θα ταξιδεύω, θα ζωγραφίζω και θα απολαμβάνω το τελευταίο στάδιο αυτού του θείου δώρου που λέγεται ζωή. Αλλά η Σισύφεια ανάβαση του καλλιτέχνη δεν έχει κορυφή αλλά και η καλλιτεχνική φύση δεν κατατάσσεται στις αυτοκαταργούμενες. Οπότε καβαλάω την βάρκα του ταξιδιού μου κι αφήνομαι στο ρεύμα του καιρού. Κι όπου με βγάλει.

Μ.Κ.: Δεν κάνω σχεδόν ποτέ σχέδια.

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης



 

Περισσότερες πληροφορίες

Η λυσσασμένη γάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το κορυφαίο ψυχογράφημα διαδραματίζεται στα γενέθλια του άρρωστου πατέρα του άκληρου και αλκοολικού Μπρικ, που περνά κρίση στη σχέση με τη φιλόδοξη σύζυγό του, Μάγκι, γνωστή και ως «λυσσασμένη γάτα», όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Κούπερ, παντρεμένος με πέντε παιδιά, διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας. Το ψέμα, η υποκρισία, η σκληρότητα και η βία αρχίζουν αυτό το βράδυ να βγαίνουν στην επιφάνεια. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο εξερευνά τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με σκληρή ειλικρίνεια και αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές των σχέσεων, τα ανείπωτα πάθη και τις κοινωνικές συμβάσεις που καταπνίγουν τα αληθινά συναισθήματα.

Αθηνά

Δεριγνύ 10 & Πατησίων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα

Μετρήσαμε πέντε παραστάσεις που τοποθετούν τη μουσική σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2024

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Ρίτα" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Ιφιγένεια Καραμήτρου και ο Γιώργος Καφετζόπουλος ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο τρυφερό έργο "Ρίτα" που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Μέχρι πότε συνεχίζει η Ράνια Σχίζα με τη "Μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή";

Η επιτυχημένη παράσταση που μετακόμισε από το Vault στο Εν Αθήναις και σίγουρα αξίζει να δούμε, παίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Hybrid in the City:  Το 1ο φεστιβάλ πολυμορφικών έργων

Το Θέατρο Noūs – Creative Space φιλοξενεί το 1ο Hybrid in the City μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα και διεθνώς.

Συζήτηση σχετικά με τον HIV στο θέατρο Σταθμός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), οι συντελεστές της παράστασης "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" σε συνεργασία με την ομάδα της * Θετικής Φωνής θα μιλήσουν σχετικά με τον HIV, το στίγμα, τα θέματα μειονοτικών ταυτοτήτων και το coming out, σε μια σύντομη συζήτηση που θα συνδέσει το χθες με το σήμερα.

Πρεμιέρα για τον stand up comedian Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η εργασία είναι μόνο για αυτούς που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν; Γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε; Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος δίνει τις απαντήσεις στη νέα του παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο "Τζένη Καρέζη".

Η γυναικεία εμπειρία είναι η πρωταγωνίστρια της φετινής θεατρικής σεζόν

Πώς αποτυπώνεται η γυναίκα στη σύγχρονη δραματουργία, σύμφωνα με τα έργα που ανεβαίνουν αυτήν τη θεατρική σεζόν; Ποια αιτήματα και ζητήματα φέρνουν στο τραπέζι οι ξένοι και οι Έλληνες/ίδες συγγραφείς; Πόσα από αυτά προέρχονται από γυναίκες δραματουργούς και πόσα μεταφέρουν ένα ανδρικό βλέμμα; Ποια η αναλογία μεταξύ των θεατρικών έργων και των δραματουργικών συνθέσεων; Η χαρτογράφηση των σημαντικότερων παραστάσεων που έχουν στο επίκεντρό τους τη γυναίκα δίνει τις απαντήσεις.