Τρίτη χρονιά παραστάσεων για το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Την αγάπη του για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται, έδειξε ο Χρόνης Μίσσιος μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που παρουσιάζει η ομάδα GAFF και η βραβευμένη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος με τη Σοφία Καραγιάννη στο σκηνοθετικό τιμόνι κατάφεραν να κάνουν sold out το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", μεταφέροντας ατόφιο το λόγο που διατυπώνεται, αλλά και τα νοήματα που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο του Χρόνη Μίσσιου, που αναβιώνει την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο κείμενο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράμματα, το 1985 και τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα, ο ιδεαλιστής διανοούμενος περιγράφει προσωπικά βιώματα, πολύ σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά. Ποια είναι αυτά; Όλα συμβαίνουν την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, το 1947. Τη χρονιά εκείνη, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες του έμαθαν πολλά! "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη", έλεγε ο Μίσσιος και η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 
Η παράσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών και Βραβείο Δραματουργίας 2022- 2023 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας, όπως το βίωσε ο Χρόνης Μίσσιος, από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί έργο του Μάγενμπουργκ στο Αποθήκη

Οι σάτιρες του Μάριους φον Μάγενμπουργκ αμφισβητούν το κοινωνικό status και διερευνούν τον πυρήνα των σχέσεων με διάφορους τρόπους. Θα το διαπιστώσετε στο "Νάχτλαντ", που ανεβαίνει με τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννη Στεφόπουλο, Σπύρο Σταμούλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2024

#Free Prometheus: Μια viral κωμωδία επιστρέφει στη σκηνή

Η σατιρική κωμωδία εμπνευσμένη από τον μύθο του Προμηθέα και τη σύγχρονη πραγματικότητα, επιστρέφει στο Studio Μαυρομιχάλη για δεύτερη χρονιά.

Οι (πρώτες) παραστάσεις που περιμένουμε τη νέα σεζόν

Καθώς οι ειδήσεις για τις νέες παραστάσεις της σεζόν πληθαίνουν, καταγράφουμε τα πρώτα σκηνοθετικά στοιχήματα, τις ερμηνευτικές προκλήσεις και τις ρεπερτοριακές επιλογές αυτού του θεατρικού χειμώνα.

Ο Μάνος Βακούσης για τον "Πλούτο", τα 37 χρόνια στο θέατρο και τα επόμενά του σχέδια

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο αγαπημένος ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Μάνος Βακούσης, μιλάει αποκλειστικά στο "α" για το νέο ρόλο που θα υποδυθεί στη σκηνή τη σεζόν 2024-25, αλλά και για την περιοδεία με τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη εκ χειρός Γιάννη Κακλέα.

Così e Così και άλλες μοναδικές καλλιτεχνικές βραδιές στο Όν Off Studio

Το Όν Off Studio υποδέχεται τον Καναδό καλλιτέχνη Così e Così και μια σειρά από ιδιαίτερες παραστάσεις, συνδυάζοντας πειραματική μουσική, θεατρική δράση και ηχητικές εγκαταστάσεις που εξερευνούν τέχνη και φύση.

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".