Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

Λάκης Κουρετζής George Kavoutsiotis©

Από το 1976, ο Λάκης Κουρετζής εισήγαγε και θεμελίωσε στην Ελλάδα το θεατρικό παιχνίδι, μία παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία που στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των ψυχοσυναισθηματικών και νοητικών δυνατοτήτων των παιδιών. Μακριά απ' ό,τι λανθασμένα θεωρείται "θέατρο που παίζεται από παιδιά", το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί  μία πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη διαδικασία, που μεταχειρίζεται κώδικες, εργαλεία και στοιχεία του θεάτρου και της μίμησης (αλλά και όλων των υπόλοιπων τεχνών) και στόχος του δεν είναι η δημιουργία κάποιας παράστασης φτιαγμένης από παιδιά, αλλά η ολόδική τους βιωματική συμμετοχή στη δημιουργία ενός ζωντανού σκηνικού γεγονότος με ποικίλους παιδαγωγικούς, ψυχαγωγικούς και αισθητικούς στόχους. 

Παιδαγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, επίμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου της Ημέρας, ο Λάκης Κουρετζής, στα δεκάδες χρόνια της δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, γράφοντας σχετικά βιβλία και άρθρα, παραδίδοντας σεμινάρια, οργανώνοντας παραστάσεις και εκπαιδεύοντας φοιτητές, εκπαιδευτικούς και δασκάλους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συνέβαλε όσο λίγοι στην κατοχύρωση της θεατρικής αγωγής ως μέρους της εκπαιδευτικής και σχολικής διαδικασίας. Σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική αγωγή και έκφραση του παιδιού, Παιδαγωγική του θεάτρου, Ψυχοδυναμική κ.ά., πεδία εν πολλοίς άγνωστα στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του '70 και '80, που εισήχθησαν και καθιερώθηκαν σταδιακά χάρη σε αυτόν. Διατέλεσε Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ) και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών –με την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Δημήτρη Ποταμίτη, την Άλκη Ζέη- του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ, ενός διεθνούς ινστιτούτου που ασχολείται με το θεάτρο για παιδιά και νέους. 

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τη σελίδα του Θεάτρου της Ημέρας στο facebook, όπου διαβάζουμε το εξής: Λάκης Κουρετζής 1929-2024. Ο Εμψυχωτής των Εμψυχωτών. Εφυγε σήμερα από κοντά μας, πλήρης ημερών και στην αγκαλιά των αγαπημένων του, ο Λάκης Κουρετζής, συνιδρυτής του θεάτρου μας και πολύ σημαντικός πρωτοπόρος παιδαγωγός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Επίτιμος διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών. Ως δημιουργός της μεθόδου του Θεατρικού παιχνιδιού, συνέβαλε ανοίγοντας νέους δρόμους στην παιδαγωγική του θεάτρου, επηρεάζοντας με το δημιουργικό πνεύμα και τη διδασκαλία του, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους, που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Με μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, συναισθήματα, αισθήσεις, γνώσεις που μεταλαμπάδευε με σοφία στους συνεργάτες του και τους άπειρους μαθητές του σε όλη την Ελλάδα, άφησε έργο αξιοζήλευτο, έργο ζωής που θα μείνει στην ιστορία. Αγαπημένε μας, συνεχίζουμε το έργο σου, στό δρόμο που χάραξες, αναλλοίωτο, με πίστη συνέπεια και συνέχεια,όπως μας έμαθες όλα αυτά τα χρόνια. Εσύ πάντα θα μας εμπνέεις και να μας "εμψυχώνεις" από ψηλά...

Φωτό εξωφύλλου: George Kavoutsiotis για το Θέατρο της Ημέρας 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποχαιρετά το καλοκαίρι στην Πειραιώς 260 με μια μεγάλη γιορτή

Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη κύλησε σαν νεράκι, αφήνοντας πίσω του δυνατές συγκινήσεις και πολύτιμες αναμνήσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η Πειραιώς 260 γιορτάζει είκοσι χρόνια δημιουργίας και αποχαιρετά το κοινό με μια μεγάλη, αξέχαστη γιορτή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/07/2026

"Ρωγμές": Η φωνή της Αντιγόνης, της Μήδειας και της Φαίδρας στο σώμα της Χριστίνας Κυριαζίδη

Η Χριστίνα Κυριαζίδη παρουσιάζει μια σκηνική πρόταση, όπου μέσα από τον χορό, την ποίηση και τα αρχέτυπα της Αντιγόνης, της Μήδειας και της Φαίδρας, το γυναικείο σώμα μετατρέπεται σε ζωντανό τόπο μνήμης.

"Πράξη Πρώτη": Ένας νέος διαγωνισμός δίνει βήμα στη νέα γενιά της ελληνικής δραματουργίας

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει την "Πράξη Πρώτη", μια νέα πρωτοβουλία Εταιρικής Υπευθυνότητας EQUALL. Ο φρέσκος αυτός θεσμός καλεί νέους δημιουργούς να αποτυπώσουν την "Πόλη του σήμερα", μετατρέποντας τις πρωτότυπες ιδέες τους σε επαγγελματική θεατρική παράσταση.

"Τρωάδες" στην Επίδαυρο: Νέες φωτογραφίες και μια ιστορική πρωτοβουλία προσβασιμότητας

Μια παράσταση χωρίς αποκλεισμούς, όπου διαφορετικά σώματα, φωνές και εμπειρίες ενώνονται επί σκηνής. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (31/7 & 1/8) σε μια ιστορική συγκυρία, καθώς η παράσταση ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό με αισθητηριακές αναπηρίες. Δείτε τις νέες φωτογραφίες της παράστασης.

ΥΠΠΟ: Νέα θεατρική σκηνή 342 θέσεων στην Πειραιώς 260 – Το Κτίριο Γ μετασχηματίζεται

Ένα νέο θέατρο έρχεται να προστεθεί στους λειτουργικούς χώρους της Πειραιώς 260 και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με σεβασμό στη βιομηχανική του ταυτότητα και έμφαση στην προσβασιμότητα.

Στο "Υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι για 3η χρονιά

Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε θεατρική μεταφορά της Μάρως Βαμβουνάκη, ζωντανεύει στη σκηνή με τους Στέργιο Ιωάννου και Βασιλίνα Κατερίνη.

Αυγουστιάτικες και Σεπτεμβριάτικες θεατρικές νύχτες στον Λυκαβηττό

Οργανώστε τα καλοκαιρινά σας βράδια και φτιάξτε το πρόγραμμά σας από τώρα! Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού υποδέχεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ένα πλούσιο ρεπερτόριο από αρχαία δράματα, κλασικές κωμωδίες και σύγχρονες παραστάσεις.