"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών Χρήστος Συμεωνίδης©

Η παράσταση "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”, η θεατρική μεταφορά της ομότιτλης ταινίας που μας έκανε να αναφωνήσουμε "O captain, my captain!”, αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη. Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, το έργο μεταφέρεται στη συμπρωτεύουσα από 10 έως 19 Μαΐου στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον (Παρασκευή: 9 μ.μ., Σάββατο: 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυριακή: 6 μ.μ.). Σημειωτέον ότι η παράσταση συνεχίζεται στην Αθήνα κανονικά μέχρι και τις 28/4.

Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κίτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ενώ η μετάφραση είναι της Νικολέττας Κοτσαηλίδου και η μουσική της Μαρίζας Ρίζου.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Λίγα λόγια για το έργο

Δεκαετία του ’60, ο αντισυμβατικός καθηγητής λογοτεχνίας Τζον Κίτινγκ έρχεται να διδάξει στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: "Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!". Ο κ. Κίτινγκ, με βασικό εργαλείο του την ποίηση, θα τους μάθει σταδιακά, πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές, τις οποίες μας επιβάλλουν οι γονείς, οι παραδόσεις και η κοινωνία μας, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και πώς να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει. Ο αντισυμβατικός, αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές, οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους ενάντια στο κατεστημένο.

Κι όπως λέει ο Τζον Κίτινγκ: "Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση, επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος. Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή. Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!".

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Στην κριτική του "α" για την παράσταση διαβάζουμε ότι "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" είναι "μια παράσταση που ρέει σχεδόν αβίαστα επί 120 λεπτά και κατορθώνει με σαφήνεια να χαρίσει "κάτι" από την ουσία αυτού του έργου που μιλά για τις καταπιεσμένες επιθυμίες και την αξία του ελεύθερου πνεύματος, για το κυνήγι των ονείρων, την αξία της ποίησης που δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή, μέσα στις –διόλου ρομαντικές και αθώες– κοινωνίες των ανθρώπων", ενώ για την ερμηνεία του Άκη Σακελλαρίου αναφέρεται ότι ο ηθοποιός "φέρνει μια φρεσκάδα μέσα στο γκρίζο περιβάλλον του σχολείου, εκπέμπει ευγένεια, γλύκα και χαρά, κι η ανάλαφρη σαν αεράκι ερμηνεία του συγκινεί".

>> Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Είχε, όμως, ο Άκης Σακελλαρίου δασκάλους που να έμοιαζαν με τον χαρακτήρα που υποδύεται; Όπως μάς είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο "α": "Πήγαινα κι εγώ σε ένα σχολείο που είχαμε τέτοιους αντισυμβατικούς δασκάλους. Βέβαια, πλέον αρκετοί δάσκαλοι είναι έτσι. Όσοι φυσικά δεν έχουν αφεθεί στην πίεση του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπήρχαν δάσκαλοι οι οποίοι παράλληλα με την εκπαιδευτική γνώση, προσπάθησαν να δώσουν και μια άλλη γνώση πιο ουσιαστική, μια γνώση ζωής. Αυτό βέβαια το καταλαβαίνεις και με το χρόνο. Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένος δάσκαλος που να σε έχει γαλουχήσει με τέτοιο τρόπο, αλλά τα φέρνει και η ζωή. Δηλαδή η ζωή η ίδια, αν αφεθείς επάνω της, σου διδάσκει αυτά τα πράγματα. Έχει μια σοφία. Το θέμα είναι να κυνηγάς τη ζωή γιατί είμαστε εδώ για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα".

Παράλληλα, μιλώντας για τη δεύτερη σεζόν της παράστασης, ο Σακελλαρίου σημείωσε ότι: "Είναι από τις λίγες φορές που περιμένω να παιχτεί δεύτερη χρονιά μια παράσταση και να ξαναβρεθώ σε αυτό το κλίμα το καταπληκτικό ανάμεσα σε νέους ανθρώπους αλλά και μεγαλύτερους, τον Τάσο Χαλκιά και τον Σπύρο Τσεκούρα. Είναι τρομερή αυτή η αγκαλιά από το νεανικό κοινό. Το πώς ερχόντουσαν παιδιά και σχολεία, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και το πώς αγκάλιασαν αυτή την παράσταση και φεύγανε συγκινημένοι και φορτισμένοι, με τη διάθεση να δοκιμάσουν και αυτοί πράγματα στη ζωή τους. Σε πολλές παραστάσεις συμβαίνει, αλλά είχαμε την ευτυχία εδώ να υπάρχει αυτή η ροή ενέργειας ανάμεσα στη σκηνή και στους θεατές η οποία ήταν ανθοφορούσα."

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Πλάι στους Άκη Σακελλαρίου και Τάσο Χαλκιά βρίσκεται ένας επίλεκτος θίασος (που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ανανεωμένος): Γεράσιμος Σκαφίδας, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Ζαχαρίας Γουέλα, Πάνος Κλάδης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Λυδία Στέφου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!