ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: Πανελλήνια πρεμιέρα με τον Άμλετ στην εκδοχή του Κολτές στην Αθήνα

Σε Αθήνα και Κρήτη θα κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, με τον Άμλετ να παρουσιάζεται πιο ορμητικός και αποφασισμένος από ποτέ.

Άμλετ / Κολτές Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Έφης Θεοδώρου, το έργο του διακεκριμένου γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές "Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ". Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στο θέατρο "Altera Pars" από 20 Οκτωβρίου για οκτώ παραστάσεις και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Κρήτη. Τον ομώνυμο ρόλο αναλαμβάνει ο Έκτορας Λυγίζος. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης ασχολείται με τον "Άμλετ", αφού στο παρελθόν έχει ανεβάσει και ο ίδιος μια δική του εκδοχή του σαιπηρικού έργου. Συμπρωταγωνιστούν οι Μαρία Σκουλά, Γιώργος Κριθάρας, Μάγδα Καυκούλα.

Άμλετ / Κολτές
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πρόκειται για μια διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1974. Ο Κολτές -ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, που χάθηκε πρόωρα-,αναμετριέται με τον μεγάλο κλασικό με όχημα την ορμή των 26 του χρόνων. Αποδομεί τον "Άμλετ" του και ανασυνθέτει ένα νέο έργο που αντλεί από τη σύγχρονη λογοτεχνία, τη σύγχρονη δραματουργία και τις αναζητήσεις της σύγχρονης εποχής. 

Άμλετ / Κολτές
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η δράση περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα βασικά πρόσωπα στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου: Άμλετ, Γερτρούδη, Οφηλία, Κλαύδιος. Ένα κουαρτέτο κεκλεισμένων των θυρών, δύο αντιτιθέμενα ζευγάρια, δύο αντίθετα πεπρωμένα καθρεφτίζονται και ενσαρκώνουν το απελπισμένο όραμα της ανθρώπινης συνθήκης ανάμεσα στον έρωτα και την πολιτική. Ο Κολτές τοποθετεί τον "Άμλετ" του σε ακαθόριστο τόπο και χρόνο, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία και θεματικές του πρωτότυπου έργου. Η άθλια δολοφονία του βασιλιά-πατέρα, ο σφετερισμός της εξουσίας από τον δολοφόνο-εραστή, η εκδίκηση σε εξέλιξη, το "θέατρο εν θεάτρω", η τραγική λύση της ιστορίας, είναι παρόντα στο νέο αυτό έργο που εξερευνά ερωτήματα για την ταυτότητα, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, την εξουσία, τις οικογενειακές σχέσεις, την αναμέτρηση με το αναπόδραστο του θανάτου, τη λυτρωτική δύναμη του θεάτρου ως καθρέφτη της πραγματικότητας.

Άμλετ / Κολτές
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Άμλετ του Σαίξπηρ δεν δρα, είναι ακινητοποιημένος, καθυστερεί να γίνει η κινητήρια δύναμη και ο ήρωας του έργου. Ο Άμλετ του Κολτές, είναι σίγουρα πιο ορμητικός, πιο αποφασισμένος. Βιάζεται να τελειώσει, με τον Άμλετ αλλά και με το Θέατρο. 

Τη μετάφραση υπογράφει η Ευγενία Γραμματικοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τη μουσική ο Jan Van Angelopoulos και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.