
Το Ηρώδειο υποδέχεται δύο παραστάσεις χορού, που θα μας παρασύρουν στους παθιασμένους ρυθμούς του αυθεντικού ισπανικού φλαμένκο και στην κομψότητα και την ακρίβεια του κλασικού χορού. Ένα "Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ" παρουσιάζει η Όπερα των Παρισίων με τους πρώτους χορευτές της (23/9). Ένα γκαλά μπαλέτου αφιερωμένο στη μνήμη του χορευτή και χορογράφου του 20ού αιώνα που συνεισέφερε όσο λίγοι στην τέχνη του χορού, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το θάνατό του. Οι σημαντικότερες χορογραφίες του Νουρέγιεφ, καθώς κι ένα πανόραμα των ρόλων στους οποίους διέπρεψε στο κλασικό ρεπερτόριο, συνθέτουν το πρόγραμμα της βραδιάς.

Ο θρύλος του χορού ξεχώρισε από πολύ μικρή ηλικία για τη δεξιοτεχνία του και τη δυναμική παρουσία του στη σκηνή. Κατέκτησε μάλιστα τον τίτλο του μεγαλύτερου χορευτή από την εποχή του Νιζίνσκι. Μετά την εξορία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1961 βρέθηκε στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας όπου υπήρξε επί είκοσι χρόνια παρτενέρ της Μαργκότ Φοντέιν, μιας εκ των σημαντικότερων χορευτριών κλασικού μπαλέτου στην Ιστορία. Αν και ο Νουρέγιεφ ξεχώρισε για την τεχνική του χορεύοντας κλασικούς ρόλους ("Μπαγιαντέρα", "Δον Κιχώτης", "Λίμνη των Κύκνων" κ.ά.), κινήθηκε και προς τον μοντέρνο χορό, σπάζοντας τις νόρμες. Από το 1983 έως το 1989 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων και συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του παλαιότερου εθνικού συγκροτήματος μπαλέτου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε το 1669.

Την προηγούμενη μέρα, στις 22/9, φωτιά στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου βάζει η Compania Antonio Gades με την παράσταση "Fuego", μεταλαμπαδεύοντας τη φιλοσοφία του δημιουργού της Αντόνιο Γκάδες ("Επιστρέφω στην παράδοση για να εξελιχθώ") και τιμώντας τον σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα. Η διασκευή, η χορογραφία και η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκουν στους δύο εμβληματικούς καλλιτέχνες, που ωστόσο έχουν φύγει από τη ζωή. Λίγα χρόνια μετά τις παραστάσεις του στην Αθήνα με την "Κάρμεν" (2017), ο 25μελής θίασος χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών επιστρέφει με μια μυσταγωγική παράσταση φλαμένκο, που αντλεί από τη μουσική του συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια για το μπαλέτο "El amor brujo", ο μάγος έρωτας στα ελληνικά. Μέσα από τη γλώσσα του χορού θα ζωντανέψει επί σκηνής μια ιστορία για την πολυπλοκότητα της αγάπης, την ανεξέλεγκτη επιθυμία και την προδοσία.