Διπλό ραντεβού χορού κάτω από την Ακρόπολη

Ένα γκαλά μπαλέτου αφιερωμένο στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και μια μυσταγωγική παράσταση φλαμένκο μας προσκαλούν στο Ηρώδειο για δύο ξεχωριστές βραδιές όπου ο χορός έχει τον πρώτο λόγο.

Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ ©Luca Vantusso

Το Ηρώδειο υποδέχεται δύο παραστάσεις χορού, που θα μας παρασύρουν στους παθιασμένους ρυθμούς του αυθεντικού ισπανικού φλαμένκο και στην κομψότητα και την ακρίβεια του κλασικού χορού. Ένα "Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ" παρουσιάζει η Όπερα των Παρισίων με τους πρώτους χορευτές της (23/9). Ένα γκαλά μπαλέτου αφιερωμένο στη μνήμη του χορευτή και χορογράφου του 20ού αιώνα που συνεισέφερε όσο λίγοι στην τέχνη του χορού, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το θάνατό του. Οι σημαντικότερες χορογραφίες του Νουρέγιεφ, καθώς κι ένα πανόραμα των ρόλων στους οποίους διέπρεψε στο κλασικό ρεπερτόριο, συνθέτουν το πρόγραμμα της βραδιάς.

Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ 2023
@Luca Vantusso

Ο θρύλος του χορού ξεχώρισε από πολύ μικρή ηλικία για τη δεξιοτεχνία του και τη δυναμική παρουσία του στη σκηνή. Κατέκτησε μάλιστα τον τίτλο του μεγαλύτερου χορευτή από την εποχή του Νιζίνσκι. Μετά την εξορία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1961 βρέθηκε στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας όπου υπήρξε επί είκοσι χρόνια παρτενέρ της Μαργκότ Φοντέιν, μιας εκ των σημαντικότερων χορευτριών κλασικού μπαλέτου στην Ιστορία. Αν και ο Νουρέγιεφ ξεχώρισε για την τεχνική του χορεύοντας κλασικούς ρόλους ("Μπαγιαντέρα", "Δον Κιχώτης", "Λίμνη των Κύκνων" κ.ά.), κινήθηκε και προς τον μοντέρνο χορό, σπάζοντας τις νόρμες. Από το 1983 έως το 1989 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων και συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του παλαιότερου εθνικού συγκροτήματος μπαλέτου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε το 1669.

Fuego
© Khalid AlBusaid

Την προηγούμενη μέρα, στις 22/9, φωτιά στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου βάζει η Compania Antonio Gades με την παράσταση "Fuego", μεταλαμπαδεύοντας τη φιλοσοφία του δημιουργού της Αντόνιο Γκάδες ("Επιστρέφω στην παράδοση για να εξελιχθώ") και τιμώντας τον σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα. Η διασκευή, η χορογραφία και η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκουν στους δύο εμβληματικούς καλλιτέχνες, που ωστόσο έχουν φύγει από τη ζωή. Λίγα χρόνια μετά τις παραστάσεις του στην Αθήνα με την "Κάρμεν" (2017), ο 25μελής θίασος χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών επιστρέφει με μια μυσταγωγική παράσταση φλαμένκο, που αντλεί από τη μουσική του συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια για το μπαλέτο "El amor brujo", ο μάγος έρωτας στα ελληνικά. Μέσα από τη γλώσσα του χορού θα ζωντανέψει επί σκηνής μια ιστορία για την πολυπλοκότητα της αγάπης, την ανεξέλεγκτη επιθυμία και την προδοσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.