Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Η Νόνικα Γαληνέα στηρίζει την «Ελίζα»

Σπουδαία πρωταγωνίστρια και θιασάρχισσα, η Νόνικα Γαληνέα χάρισε στο θέατρο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες κάτι από τη χαρακτηριστική λάμψη της, με τους μεγάλους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και τις αναπάντεχες ρεπερτοριακές επιλογές της. Πρωτοβγήκε στο θέατρο το 1963, ούσα σπουδάστρια ακόμη στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, στους περίφημους "Όρνιθες" του Κουν, κι έκτοτε επιδόθηκε σε κάθε είδους ρεπερτορίου: κομεντί και αστικά δράματα, αλλά και Μολιέρο, Τσέχοφ, Τένεσι Ουίλιαμς, Ο ' Νιλ, Πίντερ, αρχαία τραγωδία.

Μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, σύντροφο στη ζωή και στη σκηνή επί 21 χρόνια, συνδημιούργησαν το Θέατρο Ιλίσια και το -πειραματικού ύφους- Στούντιο Ιλίσια, ενώ υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο και ως μεταφράστρια. Εμφανίστηκε σε παραστάσεις μαζί με την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά., και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γιάννης Κόκκος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ανδρέας Βουτσινάς κ.ά., όχι μόνο με τον δικό της θίασο, αλλά και σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, του Αμφι-Θεάτρου, του Μεγάρου Μουσικής. 

Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, το 1998, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Εκεί υποδύθηκε την Κλυταιμνήστρα, δίπλα στην κόρη της Αμαλία Μουτούση, που ερμήνευσε την Ηλέκτρα. Με τον γιατρό Νίκο Μουτούση, απέκτησε ακόμη δύο κόρες, την Αριέττα, επίσης ηθοποιό, και την Αλεξία. Η τελευταία της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 2009, στην "Εκατομμυριούχο" του Μπερνάρ Σω. Τότε είχε δηλώσει στο "α"Κρατάω [από την εποχή του Κουν] μια θρησκεία που λέγεται "θέατρο" και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς ν’ αναμετρηθεί μ’ αυτήν τη θρησκεία: υπομονή, εργατικότητα, διακριτικότητα, δύναμη, θέληση.

Νόνικα Γαληνέα

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Κουμεντάκη 

Με την καλλιέργεια και τον δυναμισμό της, η Νόνικα Γαληνέα καθιερώθηκε για
περισσότερα από 50 χρόνια, όχι μόνο ως πρωταγωνίστρια στο ελληνικό θέατρο,
αλλά ως μεταφράστρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Αλέκο
Αλεξανδράκη, σύντροφο και συμπρωταγωνιστή της επί δεκαετίες, δημιούργησε δύο
θεατρικές σκηνές, το "Ιλίσια" και το "Στούντιο Ιλίσια", όπου ανέβηκε ένα πλήθος
παραστάσεων που παρουσίαζε το εύρος των θεατρικών της ανησυχιών και τη
διάθεσή της για διαρκή ενημέρωση. Δοκιμάστηκε με τόλμη, τόσο στο ελεύθερο
θέατρο, αλλά και στις κρατικές σκηνές, σε πολλά είδη. Από την κωμωδία και το
μπουλβάρ, μέχρι το αρχαίο δράμα και το μιούζικαλ, πάντοτε με τον
επαγγελματισμό που τη διέκρινε και σύμφωνα με τις αρχές που έλαβε από τη
μαθητεία και τις συνεργασίες της κοντά στους περισσότερους από τους
σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη
Μινωτή, τον Μίνω Βολανάκη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον
Ανδρέα Βουτσινά, μεταξύ πολλών άλλων. Την αποχαιρετούμε με εκτίμηση στη
συνέπεια και στο πάθος της για το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου
συλλυπητήρια στις κόρες της Αριέτα, Αμαλία και Αλέξια Μουτούση και στους
πολλούς της φίλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.