Το "α" στην πρόβα του "Don’t look back" του Γιάννη Χουβαρδά στην Ελευσίνα

Βλέπουμε, αποκλειστικά, πρώτες εικόνες από τις πρόβες της πολυαναμενόμενης, sold-out παράστασης και μιλάμε με τους συντελεστές για τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης που ενέπνευσε το έργο, αλλά και για το ρόλο του κοινού στην παράσταση.

Don't look back © John Kouskoutis

Το 2023 αποτελεί μία χρονιά άνθισης για την πόλη της Ελευσίνας. Με αφορμή την ανακήρυξή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος, πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ή, καλύτερα, "μυστηρίων”, όπως χαρακτηρίζονται) στηρίζουν επάξια τον νέο της τίτλο. Μέρος αυτού του πλούσιου προγράμματος- και μία από τις κορυφαίες στιγμές για την Ελευσίνα- είναι το "Don’t look back”, η παράσταση που ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς, με αφορμή τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης (19-29/5). Το "α” βρέθηκε στις πρόβες στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, το οποίο πρόκειται να μεταμορφωθεί στο ξενοδοχείο-φάντασμα "Hotel Spectre". Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Ράνια Οικονομίδου, τον Κώστα Κορωναίο και τον Παντελή Παπαδόπουλο για την ιδιαίτερη παράσταση, την οποία οι θεατές θα παρακολουθήσουν φορώντας... μάσκες. 

Don't look back - Γιάννης Χουβαρδάς
© John Kouskoutis
Γιάννης Χουβαρδάς 

Το έργο, σε κείμενο Γιάννη Χουβαρδά, αντλεί από τον γνώριμο αρχαίο μύθο για την κατάβαση στον Άδη. Όπως εξηγεί ο Κώστας Κορωναίος, όμως, "το "Don’t look back”, με μια αναλογία, σε βάζει σε μια διαδικασία να κάνεις τη δική σου "κατάβαση”, να επιστρέψεις σε κάποιες εμπειρίες του παρελθόντος που τις έχεις θάψει, που έχουν πεθάνει ή νομίζεις ότι πέθαναν”. Βέβαια, ο μύθος αυτός έχει μεταμορφωθεί μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη. "Για παράδειγμα, εγώ είμαι ένα ανδρόγυνο που φέρω μέσα μου και τον Ορφέα και την Ευρυδίκη. Ακόμα και να μην ήξερε κάποιος την ιστορία, ο τρόπος με τον οποίο τον διαχειρίζεται ο Γιάννης Χουβαρδάς φέρνει τον μύθο ακόμα πιο κοντά μας, παύει να είναι παλιός και κάπως απόμακρος” σχολιάζει η Στεφανία Γουλιώτη.

Don't look back - Στεφανία Γουλιώτη
© John Kouskoutis
Στεφανία Γουλιώτη
Don't look back - Παντελής Παπαδόπουλος
© John Kouskoutis
Παντελής Παπαδόπουλος

Από την άλλη πλευρά, ο Παντελής Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον ρόλο του, αναφέρει ότι είναι ένας ηλικιωμένος Ορφέας που μιλά για την περιπέτειά του, πώς κατέβηκε στον Άδη, πώς άρπαξε, αλλά και πώς έχασε, την αγαπημένη του. "Όλη αυτή η ποίηση,  η θεατρικότητα που έχουμε στην παράσταση, όπως αναδεικνύεται και στις πρόβες, πιστεύω πως έχει μοναδικό ενδιαφέρον. Εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ξαναζήσει” συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας τη χαρά του για τη συνεργασία του με τον Γιάννη Χουβαρδά -αίσθημα που μοιράζονται όλοι οι συντελεστές. 

Don't look back - Κώστας Κορωναίος
© John Kouskoutis
Κώστας Κορωναίος

Διαβάστε Επίσης

Ρωτώντας τους ηθοποιούς για την πρόκληση που θα προκύψει από το γεγονός ότι οι θεατές θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στον χώρο και θα φορούν μάσκες που θα καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, ο Κώστας Κορωναίος δέχεται πως είναι σωστή η λέξη "πρόκληση”, καθώς "πρόκειται για μια ασυνήθιστη συνθήκη”. "Πρωτόγνωρη” θα αποκαλέσει τη συνθήκη αυτή η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία σχολιάζει: "Τα πρόσωπα των θεατών, καλυμμένα από τις μάσκες, θα διατηρούν μια γοητευτική ανωνυμία που μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ποιος κάθεται δίπλα σου; Μήπως κάποιος δικός σου χαμένος έρωτας; Οι μάσκες -καθώς θα διαφυλάσσουν το ανεξιχνίαστο των αντιδράσεων και το μυστήριο των συναισθημάτων- θα μεταμορφώνουν και τους θεατές σε σκιές του Άδη, η κατάβαση θα είναι ομαδική, ο καθένας θα είναι ένας Ορφέας ή μια Ευρυδίκη”.

Don't look back - Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
© John Kouskoutis
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Μιλώντας για προκλήσεις, η μεγαλύτερη για τη Στεφανία Γουλιώτη είναι να μην απευθύνεται στο κοινό. "Άλλωστε, όλοι οι χαρακτήρες του έργου έχουν εγκλωβιστεί στο χρόνο και επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια και την ίδια ιστορία, όπως και ο δικός μου χαρακτήρας που έχει πιαστεί στα δίχτυα μιας λούπας. Οι θεατές είναι σαν να βρίσκονται εκεί παρεμπιπτόντως. Έτσι, ενώ, εγώ ως ερμηνεύτρια θέλω να φτάσει η ιστορία μου στα αυτιά τους, δεν πρέπει να τους απευθύνομαι, αν και θα είναι σε απόσταση αναπνοής”. 

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της ηθοποιού σχετικά με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ελευσίνα, η οποία συνήθως συνδέεται με τα απόκρυφα μυστήρια του αρχαιοελληνικού κόσμου: "Για μένα πιο πολύ μυστηριακό χαρακτήρα έχουν αρχίσει να έχουν τα πιο σύγχρονα κομμάτια της Ελευσίνας: από την παραλία και τους ανθρώπους που βγάζουν μια πλαστική καρέκλα στο δρόμο και τρώνε, μέχρι τους ψαράδες, τη μυρωδιά από τα εργοστάσια καθώς και το ίδιο το Παλαιό Ελαιουργείο, που είναι ένα αριστούργημα”.

Don't look back - Ράνια Οικονομίδου
© John Kouskoutis
Ράνια Οικονομίδου
Don't look back - Γιάννης Βογιατζής
© John Kouskoutis
Γιάννης Βογιατζής

Στο "λόμπι” αυτού του ξενοδοχείου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα συμμετέχει, όπως μας δήλωσε, σε ένα δρώμενο μαζί με τέσσερις χαρακτήρες, στο οποίο κανείς δεν θα αντιλαμβάνεται την παρουσία των άλλων τριών, αλλά θα μονολογούν τέσσερις παράλληλες μοναξιές. Η ηθοποιός έδωσε μία ιδέα στο "α” και για το τέλος του έργου: "ο τελικός τσάμικος, σήμα κατατεθέν της νεοελληνικής λεβεντιάς και παθογένειας, θα γίνει ο Χορός του Θανάτου της "Έβδομης σφραγίδας" που θα μας οδηγήσει όλους μαζί στην αποκαθήλωση και τη θυσία, με μια τελευταία ελπίδα μήπως βρούμε επιτέλους την κάθαρση και τη λύτρωση”. Βέβαια, η Ράνια Οικονομίδου δεν θα ήθελε να πιστέψουμε ότι η παράσταση είναι "καταθλιπτική”. "Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι ότι το κείμενο είναι ταυτόχρονα ουσιαστικό, αλλά και χαριτωμένο, έχει χιούμορ”.

Don't look back
© John Kouskoutis

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Don't look back

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Οι αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας μεταμορφώνονται στο ξενοδοχείο - φάντασμα «Hotel Spectre», όπου τα φαντάσματα των μυθικών εραστών Ορφέα και Ευρυδίκης ζωντανεύουν τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους, μέσα από μια ονειρική διαδρομή που καταργεί τα όρια μεταξύ ηθοποιού και θεατή και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε κομβικά σημεία της περιήγησής του. Η προτροπή του Πλούτωνα στον Ορφέα να μην κοιτάξει πίσω στην πορεία του προς τον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την παράσταση, παράλληλα με άλλες διάσημες τραγικές ιστορίες αγάπης που αποτυπώνονται σε όλες τις μορφές τέχνης.

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Παραλία Ελευσίνας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.