Το "Περηφάνια και προκατάληψη" στο ραδιόφωνο

Μετά την επιτυχία της στο θέατρο Αλκυονίς, η δραματοποιημένη νουβέλα της Τζέιν Όστεν έρχεται στο Δεύτερο Πρόγραμμα για μία ξεχωριστή παράσταση.

«Περηφάνια και προκατάληψη»: Love story με άρωμα Βρετανίας

Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι μία συνθήκη η οποία πλέον δεν συναντάται τόσο συχνά. Ανάμνησή του είναι, για όσα άτομα το πρόλαβαν, το θρυλικό "Θέατρο της Δευτέρας" από τη συχνότητα της ΕΙΡΤ, δηλαδη της δημόσιας ραδιοφωνίας.  Με το παρόν της όνομα, η ΕΡΤ συνεχίζει την παράδοση αυτής της φόρμας θεάτρου, με την παράσταση "Περηφάνια και προκατάληψη",  τη δραματοποιημένη νουβέλα της Τζέιν Όστεν, που πρόκειται να παρουσιαστεί στη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος 103,7, σε ραδιοφωνική σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη. 

Το έργο είχε παρουσιαστεί το 2020 στο θέατρο Αλκυονίς με τη δική της υπογραφή  και τώρα επιστρέφει στις 8/5 (9 μ.μ.) για μία μοναδική παράσταση, σε ραδιοφωνική παραγωγή της "Ρέον" του Ορέστη Τάτση. Στην πρωτότυπη σκηνική διασκευή που υπογράφουν η σκηνοθέτιδα και ο Άρης Ασπρούλης με τη συμβολή της δραματολόγου Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, τους θρυλικούς χαρακτήρες του κλασικού μυθιστορήματος ερμηνεύουν η Ευγενία Δημητροπούλου ως Ελίζαμπεθ Μπέννετ, ο Δημήτρης Μοθωναίος ως Μίστερ Ντάρσυ, ο Αγησίλαος Μικελάτος ως κύριος Μπίγκλεϊ, η Ελεάννα Καυκαλά ως Τζέιν Μπένετ και ο Κώστας Φαλελάκης ως κύριος Μπένετ.

Περηφάνια και προκατάληψη
© Σταύρος Χαμπάκης

Η πλοκή

Η ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ και η αθώα Τζέιν, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας. Όταν στην μικρή τους πόλη φτάνουν για διακοπές δύο νεαροί και πλούσιοι αριστοκράτες, ο υπερόπτης κύριος Ντάρσυ και ο δανδής φίλος του, κύριος Μπίνγκλεϋ, η μικρή κοινωνία της περιοχής αναστατώνεται και ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν ανύπαντρες κόρες αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός για το ποιες θα κερδίσουν τους δυο περιζήτητους γαμπρούς. Ο περήφανος χαρακτήρας των ηρώων και οι κοινωνικές τους προκαταλήψεις, θα προκαλέσουν μια σειρά από παρεξηγήσεις, ματαιώσεις, αστείες και συγκινητικές στιγμές, πείσμα, μίσος, θυμό και απογοήτευση. Μέχρι τη στιγμή που η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης υποχωρήσουν, μπροστά στον αληθινό, τον μεγάλο, τον ατόφιο έρωτα που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους και μπορούν να παραδεχτούν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Δημήτρης Μοθωναίος - Περηφάνια και προκατάληψη (ραδιόφωνο)
Δημήτρης Μοθωναίος

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος

"Στη διασκευή επιλέχτηκαν προς εστίαση δύο πτυχές της πρωτότυπης ιστορίας της Τζέην Όστεν, οι οποίες έπειτα αναπτύχθηκαν και βάθυναν μέσα από τη σκηνοθεσία της παράστασης και τη συνεργασία με τους πέντε ηθοποιούς της. Πρώτη πτυχή, το χιούμορ. Ένα χιούμορ που ακουμπά στο βρετανικό φλέγμα, αλλά βασίζεται στην ελληνική ιδιοσυγκρασία. Δεύτερη πτυχή, ο βαθύς ερωτισμός. Ένας ερωτισμός που, τις πιο πολλές φορές, κρύβεται κάτω από τυπικές φράσεις, τις συζητήσεις περί ανθρώπινων "χαρακτήρων", τη σωματικότητα των ηθοποιών, τους χορούς τους, αλλά και κάτω από το ίδιο τους το χιούμορ".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Ο Χρήστος Τριπόδης μπαίνει στο θίασο

Στην ανανεωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη στο θέατρο Φιλίπ, ζωντανεύει το αιχμηρό και βαθιά ανθρώπινο ελληνικό σύμπαν του Διαλεγμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2026

Feelgood παραστάσεις που μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε το θέατρο

Ψάχνετε για παραστάσεις που φέρνουν μια ανάσα χαράς, μια αίσθηση συναισθηματικής αποφόρτισης, ένα χαμόγελο που μένει και μετά το χειροκρότημα; Πέντε feelgood παραστάσεις από εκρηκτικά μιούζικαλ και σκοτεινά παραμύθια με καρδιά, μέχρι σύγχρονες αφηγήσεις που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα λειτουργούν ως στην καθημερινότητα και ανεβάζουν την διάθεση.

Τον Απρίλιο επιστρέφουμε στο σπίτι των "170 τετραγωνικών"

Η παράσταση-φαινόμενο του Γιώργη Τσουρή επιστρέφει για 7η χρόνια στο Θέατρο Νέος Ακάδημος, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου μάς λέει 4 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το "Βροχή τα βέλη"

Ο Στράτος Τζώρτζογλου πρωταγωνιστεί στον μονόλογο "Βροχή τα βέλη" του Μηνά Βιντιάδη ένα έργο που μιλά για απώλεια, αγάπη, συγχώρεση και το θάρρος να κοιτάξεις τον εαυτό σου κατάματα και κάνει πρεμιέρα στο Calderon (από 31/1).

Γιατί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν ανήκει στο παρελθόν

Η επιστροφή της αριστουργηματικής performance-installation "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" έγινε αφορμή για να αναρωτηθώ τι είναι τελικά αυτό που καθιστά τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τόσο καθοριστικό για τη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

Mετά τα περσινά sold out, η "Αφηγήτρια Ταινιών" επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων

Η παράσταση μας μεταφέρει από τις 6 Φεβρουαρίου σε ένα χωριό στη Χιλή, όπου οι πάμφτωχοι εργάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον κινηματογράφο.

Πρεμιέρα για την "Ιεροτελεστία" του Χρήστου Θεοδωρίδη στο Εθνικό

Το έργο του Guillaume Poix, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, φωτίζει τη θνητότητα και την απώλεια μέσα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος".