Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη στη σκηνή του Βρετάνια

Μια εξαμελής ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής την Κοραλία Καράντη και ο Δημήτρης Μπάσης συνοδεία ζωντανής ορχήστρας αποτίουν φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται στις 21/3 αλλά και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη τιμάει η παράσταση "Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου", εμπνευσμένη από το έργο, την πολυτάραχη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή. Ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Δουατζής υπογράφει το κείμενο και ο Πάνος Αγγελόπουλος τη σκηνοθεσία στην παράσταση που παρουσιάζεται στις 20 και 21 Μαρτίου στο θέατρο Βρετάνια.

Μια εξαμελής ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής την Κοραλία Καράντη -Κωνσταντής Ζημιανίτης, Λευτέρης Βλάχος, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Γιώργος Χατζής (βιολί)-, καθώς και με τη συμμετοχή του τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση -με τη συνοδεία της ζωντανής ορχήστρας του μαέστρου Νίκου Στρατηγού- θα αποτίσουν φόρο τιμής στον αγωνιστή, επαναστάτη και ερωτικό δημιουργό που εξύμνησε στην ποίησή του τον άνθρωπο και τα μεγαλύτερα ιδανικά του.

Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος χάραξε τον μοναχικό του δρόμο με απολύτως δικά του χαρακτηριστικά. Στην ποίησή του ο αναγνώστης βρίσκει φιλοσοφικό βάθος, υψηλή αισθητική, υπαρξιακή αγωνία, συμπόνια, αναζήτηση της αλήθειας. Στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, αγωνιστής και επαναστάτης, στη δεύτερη περίοδο βαθιά υπαρξιακός και πάντοτε ερωτικός ποιητής. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη ("Τα Λυρικά", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Σαββατόβραδο", "Δραπετσώνα" κ.ά.), τον Μάνο Λοΐζο, τον Στέλιο Βαμβακάρη, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους Έλληνες συνθέτες. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινέζικα και Αγγλικά.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Δουατζής: "Ο Τάσος Λειβαδίτης ρουφούσε τη ζωή, τον έρωτα, τα πάθη, τη χαρά, τη λύπη, με ένταση, κάθε φορά σαν να ήταν η τελευταία. Ήταν βαθιά ερωτικός ποιητής. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη, πλούσια σε αλλαγές, μια ζωή ποικιλότροπα σκληρή για έναν άκρως ευαίσθητο ιερουργό της Ποίησης”.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Ζημιανίτης, τα κοστούμια η Μάγκυ Μοτζολή, το video art ο Νίκος Μυλωνάς.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η παράσταση διαπερνά τον πολυτάραχο πολιτικό βίο, την προσωπικότητα και το ποιητικό σύμπαν του σπουδαίου ποιητή. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο.

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.