Η διαχρονικά επίκαιρη "Ραχήλ" του Γρηγόριου Ξενόπουλου

Ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα που μιλά για την ξενοφοβία και τις διακρίσεις παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη.

Ραχήλ

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει  τη "Ραχήλ", ένα από τα κορυφαία έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία και διασκευή του Μανώλη Ιωνά. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι στην πατρίδα του συγγραφέα, τη Ζάκυνθο, το Πάσχα του 1891. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο. Η σχέση τους δεν είναι αποδεκτή, καθώς εκείνος είναι Χριστιανός κι εκείνη Εβραία. Ένα ξαφνικό, τυχαίο γεγονός, ο φόνος ενός παιδιού, επιβεβαιώνει το έντονο κλίμα του αντισημιτισμού που επικρατεί. Η κατηγορία στηριγμένη στη "συκοφαντία του αίματος", στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής. Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της. 

ΡΑΧΗΛ ΜΑΝ. ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τα συμβάντα της ζακυνθινής εποχής του 1891, σαν ένα προοίμιο των ιστορικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα. Σαράντα χρόνια μετά, η ίδια συκοφαντία "μεταμφιεσμένη" οδήγησε στην πυρπόληση του συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, για να φτάσουμε το 1938 στη νύχτα των κρυστάλλων και τις εκατόμβες νεκρών Εβραίων. Η ίδια συκοφαντία με διαφορετικό μανδύα τοποθετεί μέχρι σήμερα ανθρώπους στο περιθώριο και βάζει στο στόχαστρο κάθε είδους διαφορετικότητα. 

ΡΑΧΗΛ ΑΝΤΩΝΗΣ & ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ

Ωστόσο, δε λείπουν από την ιστορία φωτεινές προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την ανθρωπιά, το θάρρος και την αλληλεγγύη, όπως ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ που με κίνδυνο της ζωής τους αρνήθηκαν να καταδώσουν στους Ναζί τους Εβραίους συμπατριώτες τους και απέτρεψαν έτσι  το βέβαιο θάνατό τους. 
Η Ραχήλ δε θα πάψει να είναι επίκαιρη όσο υπάρχουν διακρίσεις, όσο επικρατεί η ξενοφοβία και όσο τα συμφέροντα βρίσκονται πάνω από το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Παίζουν οι Μανώλης Δεστούνης, Ειρήνη Παπαδημάτου, Αντώνης Σανιάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Βασίλης Φακανάς, Νίκος Κρίκας, Ιωάννα Γκαβάκου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ραχήλ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Η σχέση μιας Εβραίας κι ενός χριστιανού στη Ζάκυνθο του 1891 πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων σε ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα για τον αντισημιτισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Ο φόνος ενός παιδιού δυναμιτίζει το έντονο κλίμα που επικρατεί. Η κατηγορία στηριγμένη στη «συκοφαντία του αίματος», στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής. Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα, γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.

Τιάγκο Ροντρίγκες: "Μπορούμε όλοι να συναντηθούμε γύρω από την ελληνική τραγωδία και να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα"

Διαβάστε όσα μας είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης "Εκάβη, όχι Εκάβη", λίγο πριν την παρουσίασή της με τον θίασο της Comédie Française στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Αλέξανδρος Ζουριδάκης: "Ο "Πλούτος" μάς θυμίζει ότι ζούμε σε εποχές που τα αυτονόητα έχουν γίνει εξεζητημένα"

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει φέτος στην Επίδαυρο με την τελευταία σωζόμενη αριστοφανική κωμωδία, που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα (19-20/7). Ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλά στο "α" με αφορμή την παράσταση –μια συνεργασία με ιδανικές συνθήκες και μια πολύ ωραία ομάδα συντελεστών– και την αναμέτρησή του με το ρόλο του θεού Πλούτου.

Updated | Η "Λίμνη των κύκνων" αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο Christmas Theater

Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα όλων των εποχών θα φιλοξενηθεί στο Christmas Theater με πρωταγωνιστές τους Πρώτους Χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Ινές Μάκιντος και Ντίνου Ταμαζλακάρου.