Συνέντευξη με την Άλκηστη Ζιρώ: Από τα "Νούμερα" της ΕΡΤ στο θέατρο και πάλι πίσω

Μέσα από μία ωραία συνέντευξη γνωρίσαμε καλύτερα τη νέα ηθοποιό που έχει κάνει γκελ φέτος με τη φρεσκάδα και τον δυναμισμό της στα “Νούμερα” του Φοίβου Δεληβοριά στην ΕΡΤ1, ως μια 25χρονη σερβιτόρα που μετατρέπεται σε μούσα του Φοίβου. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί στην φεμινιστική κωμωδία “Αυτές που δεν προλάβατε”, που θίγει καυτά κοινωνικά θέματα μέσα από μια ιστορία γυναικείας φιλίας, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη, στο ΠΛΥΦΑ ως μέλος της φρέσκιας ομάδας b.p.m.theater group.

Άλκηστις Ζιρώ

Αν κάποιος σου ζητούσε να συστηθείς με τέσσερις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Αισιόδοξη, αυθόρμητη, παρορμητική, δοτική.

Τι σημαίνει για σένα θέατρο;
Το να έρχεται το μέσα σου στην επιφάνεια, στο φως.  

Ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων για σένα η υποκριτική μιας και προέρχεσαι από μια οικογένεια με καλλιτεχνικό υπόβαθρο;
Σαν φυσική εξέλιξη το βίωσα είναι η αλήθεια, τώρα δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το καλλιτεχνικό υπόβαθρο αλλά ίσως κάποια σποράκια να φυτεύτηκαν στο ασυνείδητο. 

Τα Νούμερα
"Τα Νούμερα"

"Τα Νούμερα είναι ένα σουρεάλ πρότζεκτ που σίγουρα δεν έχει ξαναδεί η ελληνική τηλεόραση, και γι’ αυτό δεν είναι κατανοητό σε όλους. Όποιος προσπαθήσει να το κατατάξει σε κάποια κατηγορία δεν βρίσκει κάποια που να το χωράει. Αυτά είναι τα "Νούμερα" και οι άνθρωποι του. Δεν κατηγοριοποιούνται, είναι τα πάντα όλα. Κι αυτό είναι μαγικό". 

Που πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία της σειράς τα "Νούμερα”;
Στο ότι τα "Νούμερα" δεν είναι άλλη μια σειρά που γίνεται διεκπεραιωτικά, ούτε για να μετρήσουμε τα ποσοστά τηλεθέασης, γίνεται με φοβερή φροντίδα και αγάπη. Τα υλικά της συνταγής -οι ηθοποιοί, το συνεργείο, οι άνθρωποι της παραγωγής- πέτυχαν. Είναι ένα σουρεάλ πρότζεκτ που σίγουρα δεν έχει ξαναδεί η ελληνική τηλεόραση, και γι’ αυτό δεν είναι κατανοητό σε όλους. Γιατί όποιος προσπαθήσει να το κατατάξει σε κάποια κατηγορία δεν βρίσκει κάποια που να το χωράει. Και αυτά είναι τα "Νούμερα" και οι άνθρωποι του. Δεν κατηγοριοποιούνται, είναι τα πάντα όλα. Κι αυτό είναι μαγικό. 

Είναι ο ρόλος της Δανάης κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα;
Είναι ο ρόλος που επιτέλους μου δόθηκε η ευκαιρία να τσαλακωθώ. Να παίξω και να δοκιμάσω πράγματα για την Δανάη και εν συνεχεία για την Άλκηστις. 

Τα Νούμερα
"Τα Νούμερα"

Πώς διαπραγματεύεται η παράσταση "Αυτές που δεν προλάβατε”, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη, στην οποία πρωταγωνιστείς στο ΠΛΥΦΑ, τα δύσκολα θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση και η σεξουαλική παρενόχληση; Είναι η κωμωδία το κατάλληλο πρίσμα για να μας βοηθήσει να τα θίξουμε;
Θεωρώ ότι οι παραστάσεις και τα θεατρικά έργα θέτουν τις κατάλληλες ερωτήσεις στο κοινό, δεν δίνουν τις απαντήσεις. Η απάντηση είναι δουλειά του θεατή. Η κωμωδία ως μέσω πάντα είναι πιο προσιτή, πιο ευκολόπιοτη. Αλλά όταν συνειδητοποιείς πόσα τραγικά περιστατικά περιγράφονται στο έργο με κωμικό τρόπο, τότε νομίζω ότι η σφαλιάρα είναι πιο δυνατή. Δεν ήταν σκοπός μας να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν, ή να κάνουμε ένα φεμινιστικό μανιφέστο, θέλαμε αυτές οι τέσσερις φίλες να αφηγηθούν την ιστορία τους, να ακουστούν. Και νομίζω πως έχουν βρει τον κατάλληλο τρόπο. Ένας θεατής τις προάλλες μας είπε ότι ήρθε πολύ επιφυλακτικός στην παράσταση, ίσως η λέξη "φεμινιστικό" να τον έβαλε σε άμυνα. Τι ίσως; Αυτό συνέβη. Όταν τελείωσε η παράσταση μας είπε "Φεύγω καλύτερος άνθρωπος από εδώ".

Αυτές που δεν προλάβατε
Δημήτρης Βασδέκης©
"Αυτές που δεν προλάβατε”

Ποιο ρόλο υποδύεσαι στην παράσταση;
Την Λίλη. Ένα δυναμικό, αναποφάσιστο κορίτσι που θέλει να καταπιάνεται με όλα. Να δοκιμάζεται, να ψάχνει και να βρίσκει.  

Σε ποια από τις δύο ηρωίδες που ερμηνεύεις αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι πιο κοντά;
Παραδόξως νιώθω ότι είναι και οι δυο κεντραρισμένες. Η Δανάη είναι κοντά στη Λίλη και η Λίλη στη Δανάη. 

Τα Νούμερα
"Τα Νούμερα"

Ασχολείσαι και με τη μουσική;
Μου αρέσει πολύ αλλά ως θαυμάστρια. Θαυμάζω τη μουσική και τους ανθρώπους της. Πολλές φορές τους ζηλεύω κιόλας. Μου αρέσει να τραγουδάω. 

Ο κινηματογράφος σε ενδιαφέρει και από την άποψη της σκηνοθεσίας;  
Αγαπώ τόσο πολύ το μπροστά από τις κάμερες, που δεν ξέρω αν θα άντεχα να το αφήσω και να αναλάβω το άλλο κομμάτι. Παρόλα αυτά με εξιτάρει σαν ιδέα. Οπότε ποτέ δεν ξέρεις.  

"Τα θύματα ή οι μάρτυρες ενός περιστατικού μιλάνε αμέσως. Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν πια θέση στον χώρο εργασίας και στις ζωές μας". 

Πως αντιλαμβάνεσαι την επιθετικότητα που επικρατεί γύρω μας ειδικά μετά τον κορονοϊό;
Είμαι αρκετά ρομαντική οπότε κάπως δεν εστιάζω σε αυτό το κομμάτι. Το αντιλαμβάνομαι αλλά δεν το αφήνω να με επηρεάσει. Άλλωστε με τόσο φόβο και τρομοκρατία που μας έχουν ταΐσει, είναι λογικό ο κόσμος να βγάζει δόντια. 

Βλέπεις αλλαγές στις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω σου μετά το ξέσπασμα του #MeToo;
Και ναι και όχι. Αλλά θα μείνω στην θετική πλευρά των πραγμάτων. Στο ότι πλέον τα θύματα ή οι μάρτυρες ενός περιστατικού μιλάνε αμέσως. Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν πια θέση στον χώρο εργασίας και στις ζωές μας. 

Αυτές που δεν προλάβατε
Δημήτρης Βασδέκης©
"Αυτές που δεν προλάβατε"

Πιστεύεις θα βρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι καλλιτεχνικές σπουδές τη θέση που τους αρμόζει;
Για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή, πρέπει τα αρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση να αποτελείται από ανθρώπους με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, με ενσυναίσθηση, από ανθρώπους που έχουν μοχθήσει, έχουν δουλέψει εργατοώρες για την τέχνη, από ανθρώπους που παλεύουν ώστε ο πολιτισμός να μην γίνει προϊόν πολυτελείας, από ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες και όχι ως χομπίστες. Βλέπετε να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις; Γιατί εγώ όχι.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτές που δεν προλάβατε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση και τη σεξουαλική παρενόχληση θίγει η φεμινιστική κωμωδία μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.