Εθνικό Θέατρο: "Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου"

Η επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Μόσχου μία μέρα μετά την παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής.

Κτήριο Τσίλερ Εθνικού Θεάτρου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου Γιάννης Μόσχος και το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώτης σκηνής της χώρας, ο Πρόεδρος Βασίλης Πουλαντζάς, η Αντιπρόεδρος 'Ερση Πήττα και τα μέλη Νίκος Αναστασόπουλος, Υρώ Μανέ, Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Χρυσούλης παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και μια ημέρα μετά την επίησμη ανακοίνωση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που παραιτήθηκαν αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: " Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Κ. Ήδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.
1. Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε
δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:
* Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και
με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ- Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).
* Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Διαβάστε Επίσης

2. Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

3. Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της
θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια.
Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να
ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου. Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.