Το ολλανδικό ZID Theater μάς συστήνεται με το "Rebel"

Η σόλο παράσταση της Naïma Baraka αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας kickboxer και γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε το ZID Theater.

Rebel @ Luis de Ducla

Ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ολλανδική ομάδα ZID Theater και την παράσταση "Rebel", από 17/2. Πρόκειται για μια σόλο παράσταση της Naïma Baraka, σε σκηνοθεσία της Karolina Spaić, που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας kickboxer, παρασέρνοντάς μας στα κίνητρα και στις δυνάμεις μιας σύγχρονης γυναίκας.

Σε αυτή την γεμάτη ενέργεια και συναίσθημα παράσταση, η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του περίγυρού της, της κουλτούρας και των προσδοκιών τους. Το "Rebel" είναι μια ιστορία για το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου, την ανθεκτικότητα και την εμπιστοσύνη και αποτελεί έμπνευση για όλους, ειδικά για τις γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον αυθεντικό δρόμο τους. Η Naïma Baraka χρησιμοποιεί το kickboxing ως μεταφορά για μια προσωπική διαδικασία πτώσης και ανύψωσης, αλλά και εύρεσης της προσωπικής δύναμής μας.

Rebel
@ Luis de Ducla

Η Naïma είναι performer, kickboxer, butoh χορεύτρια και αστική αφηγήτρια. Ασχολείται από μικρή με το θέατρο, με πολυετή εκπαίδευση στο χώρο του σωματικού θεάτρου. Η αγάπη της για τη μικτή πολεμική τέχνη την οδήγησε στο kickboxing, όπου εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από μια δεκαετία, πριν γίνει και η ίδια μία έμπειρη εκπαιδεύτρια. Στη σόλο performance της, το Rebel, ενώνει τον κόσμο του θεάτρου και του kickboxing. Η Naïma είναι performer στο ZID THEATER από το 2017 σε διάφορες παραστάσεις. Έχει τη δική της οργάνωση BARAKA EMPOWERMENT, όπου εργάζεται διεπιστημονικά, συνδυάζοντας χορό, κίνηση, θέατρο, kickboxing και εκπαίδευση. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι η τόνωση της δημιουργικότητας και της αυτοενδυνάμωσης.

Rebel
© K. Spaic

Το ZID Theatre

Η Karolina είναι σκηνοθέτης θεάτρου και διευθύντρια του ZID Theatre – City Art and Performance Center, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Αφού σπούδασε κλασικό μπαλέτο και λογοτεχνία στη γενέτειρά της Βελιγράδι (Σερβία), αποφοίτησε από το Διεθνές Τμήμα Θεάτρου στο HKU της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Το 2001 ίδρυσε το ZID Theatre και έχει κάνει δεκάδες παραγωγές που έχουν παιχτεί στην Ολλανδία και στο εξωτερικό. Μέσω της εξειδίκευσής της στη Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA), με επικεφαλής τον Eugenio Barbara, ανέπτυξε το πάθος της για το συνδυασμό δυτικών και μη δυτικών μορφών τέχνης. Το 2020 τιμήθηκε με το Βασιλικό Βραβείο και χρίστηκε Ιππότης στο Τάγμα του Oranje-Nassau.  Το ZID THEATER είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πραγματοποιεί το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ ExploreZ, διεπιστημονικές παραστάσεις και οργανώνει έργα μαζί με επαγγελματίες της τέχνης, ταλέντα της πόλης και πολίτες. Το έργο του ZID είναι βαθιά ριζωμένο στη δυναμική της μεγαλούπολης και μετατρέπει τα τρέχοντα θέματα σε σύγχρονες παραστάσεις. Στις παραστάσεις του, διηγείται νέες ιστορίες που δημιουργούνται μέσα από τη συλλογική δημιουργία, τον αυτοσχεδιασμό, τη σωματική άσκηση και την αφήγηση. Η Karolina Spaic, σκηνοθέτης θεάτρου ηγείται του ZID εδώ και 30 χρόνια.

Προπώληση μέσω viva.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ευρυμέδοντος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εθνικό Θέατρο: Νέα ανακοίνωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόχος, με επιστολή του ανακοινώνει επισήμως την επανέναρξη των παραστάσεων στην πρώτη σκηνή της χώρας και παίρνει θέση πάνω στο θέμα της κατάληψης και του αγώνα των καλλιτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

"Βάκχες" σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου και οργανώνει ακρόαση

Μια νέα σκηνοθετική άποψη των "Βακχών" του Ευριπίδη θα δούμε το καλοκαίρι από την Έλενα Μαυρίδου, η οποία οργανώνει ακρόαση για τους ηθοποιούς που θα στελεχώσουν το Χορό.

Το κινηματογραφικό "Τσίου" γίνεται παράσταση

Ο κινηματογραφιστής Μάκης Παπαδημητράτος συγκεντρώνει τον Τσίου και την παρέα του και δίνει θεατρική μορφή στην cult ταινία που τον καθιέρωσε.

Ποιοι είναι οι φιλέλληνες του 21ου αιώνα; Η απάντηση στο Από Μηχανής Θέατρο

Ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου είναι η παράσταση "Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά (Philellines #21ος)" που σκηνοθετεί η Ελένη Μποζά, αντλώντας από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, "Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας".

Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ

Ο Φαίδων Καστρής σκηνοθετεί και ερμηνεύει συγκινητικά το μονολογικό έργο του Εμανουέλ Νταρλέ, που εστιάζει στη σχέση μιας τρανς γυναίκας με τον πατέρα της.

Ο Ρέιφ Φάινς σε απευθείας δορυφορική μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής

Ο βραβευμένος με BAFTA και Tony Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί στο "Straight Line Crazy" του Ντέιβιντ Χέαρ, δίνοντας ένα υποκριτικό ρεσιτάλ.

Ο παγοπώλης έρχεται

Το σπανίως παιζόμενο έργο του Αμερικανού δραματουργού θέτει δραματουργικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά στη γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του Ακύλλα Καραζήση.