Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

Elenit © Julian Mommert

Το "Elenit", μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ κι έναν θίασο με παράξενα πλάσματα, κάνει μια αποχαιρετιστήρια στάση στη Στέγη, μετά τον Καναδά και λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.
Μια πανύψηλη κυρία με ιδιαίτερη κώμη και ακόμη πιο ιδιαίτερη μύτη σηκώνει το τηλέφωνο, τραγουδάει μόνη της και συναναστρέφεται άλλα παράξενα όντα, μιλώντας τους σε μια ολόδική της γλώσσα. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Λασκαρίδη αυτοπροσώπως,
μεταμορφωμένο σε μια αξιολάτρευτη όσο και εξωφρενική περσόνα, η οποία μας καλωσορίζει σε ένα σύμπαν όπου συμβιώνουν, μεταξύ άλλων, δεινόσαυροι και ανεμογεννήτριες, ο Stephen Hawking και μια στοίβα από λαμαρίνες, το βάθρο ενός dj και η Νίκη της Σαμοθράκης.

Elenit
© Julian Mommert

Μια απόλυτα ιδιοσυγκρασιακή σκηνική γλώσσα διέπει το "Elenit", το εξαίσια αστείο και απείρως γοητευτικό έργο του καταξιωμένου εντός και εκτός συνόρων Έλληνα καλλιτέχνη που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στη Στέγη από 16 έως 19 Φεβρουαρίου. Έχουν προηγηθεί σημαντικοί σταθμοί σε εξέχοντες πολιτιστικούς οργανισμούς και σπουδαία φεστιβάλ από το Βέλγιο ως την Ολλανδία, από τη Γαλλία έως τον Καναδά, από την Πορτογαλία έως την Ιταλία, με διθυραβικές κριτικές και sold out παραστάσεις. Οι διεθνείς κριτικές περιγράφουν το έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως "αναρχικό σωματικό θέατρο που θα μείνει για καιρό στη μνήμη" (Graham Watts, "Dance Tabs”), "μοναδικό στο είδος του που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο" (Catherine Lalonde, "Le Devoir”) και τον ίδιο ως "έναν τεχνίτη στους χρόνους και στις ατμόσφαιρες, έναν δημιουργό ασυνήθιστων χαρακτήρων, ικανό να συνδέει το οικιακό με απηχήσεις του κοσμικού" (Clàudia Brufau, "Núvol”). Με τα έργα του να χαρακτηρίζονται "τραγικές κωμωδίες", ο Ευριπίδης Λασκαρίδης δεν κατηγοριοποιείται εύκολα. Κινείται με αιφνιδιαστικό τρόπο στα όρια του χάπενινγκ, του μπουρλέσκ και του σύγχρονου χορού, καλώντας το βλέμμα μας να σταθεί στο μεταμορφωτικό "εδώ και τώρα" της κάθε σκηνικής στιγμής που καθιστά το γνώριμο ανοίκειο και το παράλογο θαυμαστό.

>>Ο Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν
 

Elenit
© Julian Mommert

Παίζουν οι: Αμαλία Κοσμά* // Χρυσάνθη Φύτιζα, Χαρά Κότσαλη* // Ειρήνη Μπούνταλη, Μάνος Κότσαρης // Φοίβος Συμεωνίδης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας* // Μιχάλης Βαλάσογλου* // Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος, Μιχάλης Βαλάσογλου* // Νίκος Δραγώνας, Φαίη Τζούμα* // Ειρήνη Γεωργίου.
[* μέλη του αρχικού θιάσου]

Elenit
@ Andreas Simopoulos

Στην παράσταση γίνεται χρήση καπνού, laser και στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights). 

Η προπώληση ξεκινά την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 5 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο διάσημος κουκλοπαίχτης Ματία Σόλτσε στην Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης από τη Σλοβενία έρχεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" για τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Οι "The Young Quill" κάνουν ακρόαση στο Θέατρο Μπέλλος

Μετά την επιτυχημένη επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου "Μπέλλος" στην Πλάκα, η θεατρική ομάδα με επικεφαλή την Αικατερίνη Παπαγεωργίου ανακοινώνει ακρόαση για τη νέα της παιδική παράσταση που θα δούμε το καλοκαίρι του 2023 και τον επόμενο χειμώνα.

"Φωτιές ή Η απόγνωση": Η νέα θεατρική ομάδα Ρέκτις εμπνέεται από την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Βασισμένη στο μονόπρακτο "Κλυταιμνήστρα" από τις "Φωτιές" της κορυφαίας Γαλλίδας λογοτέχνη του 20ού αιώνα καθώς και σε σύγχρονα κείμενα είναι η παράσταση που μιλάει για τη βία κατά των γυναικών, τον έρωτα, την εκδίκηση και την προδοσία. Πρεμιέρα στα τέλη Απριλίου σε avant premiere με το Αθηνόραμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για τη συνάντηση με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Όσα ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών, μεταξύ άλλων.

Αγορίτσα Οικονόμου: "Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αναγνωρίσουμε τα τραύματά μας"

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Αγορίτσα Οικονόμου για το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο (από 31/3), για τα συλλογικά τραύματα, την απαξίωση του πολιτισμού και μια ευχή για να την ακούσει στο σύμπαν…

"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της Φλέρυς Νταντωνάκη, και παραδίδει ένα ωραίο, μεστό και ρέον κείμενο, που υπηρετείται με ευαισθησία και συγκίνηση, αν και χωρίς εκπλήξεις, από την Ελένη Κοκκίδου.