Τελειώνουν οι παραστάσεις του "Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου"

Μια δουλεμένη στην παραμικρή της λεπτομέρεια ερμηνεία καταθέτει η Χρύσα Παπά στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου». Προλαβαίνετε να την δείτε στο Μικρό Άνεσις.

Σέρρα Αγγελική Κοκοβέ©

Το ερμηνευτικό επίτευγμα της Χρύσας Παπά συγκινεί! Στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος "Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου" του Γιάννη Καλπούζου ερμηνεύει δώδεκα ρόλους απνευστί αλλάζοντας τα ηχοχρώματα της φωνής της, ενώ κινείται αδιάκοπα. Αυτό προτείνει η σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη που έχει σαν στόχο να υπογραμμίσει τον αφηγηματικό χαρακτήρα του έργου. Η γνωστή πρωταγωνίστρια ντύνεται με τα ρούχα της Ιστορίας και αφηγείται μια διαδρομή που ξεκινά από τον Πόντο, σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Τουρκία τάσσεται με το μέρος των Γερμανών, η Ρωσία ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή με τους Μπολσεβίκους να βρίσκονται προ των πυλών, ο εθνικισμός καλπάζει στην Τουρκία και με το σύνθημα που δίνει ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινά η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Διαβάστε Επίσης

Είναι μια παράσταση που με αγάπη για τον ελληνισμό και σεβασμό στους αγώνες των Ποντίων συμπυκνώνει την ελληνική τραγωδία της προσφυγιάς μέσα από το περιπετειώδες ταξίδι ζωής ενός άνδρα που ξεκινά από την άλλοτε ευημερούσα Τραπεζούντα. Με αφαιρετικότητα ο μονόλογος του Καλπούζου, αλληγορεί για τη ζωή και το θάνατο, για την "είσοδο" του ανθρώπου στη ευτυχία, τον αγώνα του να την κρατήσει και την "έξοδο" του ανθρώπου από τη ζωή. Είναι ένα έργο που σημαδεύτηκε από την έξοχη ερμηνεία της Χρύσας Παπά. Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση στο Μικρό Άνεσις έως τις 29/1. 

Διαβάστε κριτική της παράστασης εδώ
 

Περισσότερες πληροφορίες

Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Μέσα από πολλούς αντρικούς και γυναικείους ρόλους, ξετυλίγεται η τοιχογραφία του ποντιακού ελληνισμού από το 1915 έως το 1962 στην Τουρκία και στη Σοβιετική Ένωση.

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.