"Δε φάιναλ θολούθιον": Μια ανατρεπτική σκηνική σύνθεση από νέους δημιουργούς

Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, επτά ηθοποιοί συναντιούνται επί σκηνής για να δώσουν μια απάντηση σε ένα πιεστικό υπαρξιακό ερώτημα.

Δε Φάιναλ Θολούθιον Θεόφιλος Τσιμάς©

Αν υπήρχε ένα τηλεκοντρόλ που θα σου επέτρεπε να πατήσεις pause και να γυρίσεις πίσω τη ζωή σου με ένα rewind, τι θα έκανες διαφορετικά; Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, επτά ηθοποιοί συναντιούνται επί σκηνής για να δώσουν την απάντηση σε αυτό το πιεστικό υπαρξιακό ερώτημα στην παράσταση "Δε φάιναλ θολούθιον. Η ανατρεπτική σκηνική σύνθεση που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, δημιουργός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταφορά μη θεατρικών έργων στη σκηνή, βασίζεται στα καυστικά και ιδιοσυγκρασιακά κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako. Δύο σύγχρονων συγγραφέων, παρατηρητών της νεοελληνικής πραγματικότητας και των αδιεξόδων της, που πίσω από το κυνικό χιούμορ τους, τη σουρεαλιστική υπερβολή αλλά και το βαθύ αυτοσαρκασμό, κρύβουν μια σπαρακτική τρυφερότητα για την ανθρώπινη ύπαρξη. 

Δε Φάιναλ Θολούθιον
Θεόφιλος Τσιμάς©

Επτά σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν μπροστά από τις γραμμές του τρένου και επιχειρούν μια επείγουσα ενδοσκόπηση. Καθώς ο επικείμενος θάνατος κάνει ολόκληρη τη ζωή τους να περάσει μπροστά από τα μάτια τους σαν ταινία, εκείνοι καταφέρνουν, για πρώτη φορά, να κάνουν μια αποφασιστική παύση, να επιστρέψουν πίσω στο παρελθόν, να σταματήσουν στα κομβικά σημεία και να εντοπίσουν τα λάθη που έγιναν. 

Δε Φάιναλ Θολούθιον
Θεόφιλος Τσιμάς©

Από τις 28 Ιανουαρίου, οι Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Τάσος Ροδοβίτης, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αφροδίτη Σόβολου, Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής, με όχημα τη συλλογική αφήγηση, θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν με απροσδόκητα και διασκεδαστικά φλας-μπακ και θα μας "εκτροχιάσουν" στις απότομες, όλο σαρκασμό καμπές της ζωής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Καραδελόγλου, τη μουσική σύνθεση ο Γιώργος Χρυσικός, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και το βίντεο η Διδώ Γκόγκου.

Δε Φάιναλ Θολούθιον
Θεόφιλος Τσιμάς©

"Η παράσταση "Δε Φάιναλ Θολούθιον” που θα σκηνοθετήσω στην Πειραματική θα βασίζεται σε σύγχρονα ελληνικά κείμενα του Κωστάκη Ανάν και του Suyako, οι λογοτεχνικές χροιές των οποίων θεωρώ ότι ταιριάζουν απόλυτα. Και οι δύο αφηγούνται εξαιρετικά οικείες ιστορίες της νεοελληνικής πραγματικότητας, αλλά με τρόπο αρκετά ιδιότυπο, με σουρεαλιστικές πινελιές, τρελό χιούμορ και αποκαλυπτικά αιχμηρές προεκτάσεις. Η γενική ιδέα είναι ότι μια ομάδα απελπισμένων από την καθημερινή πίεση ανθρώπων αποφασίζει να βρει την "τελική λύση” που θα αλλάξει άμεσα τη ζωή τους, κάνοντας εδώ και τώρα επανάσταση! Τώρα πού θα καταλήξει όλο αυτό…", σημειώνει ο Σωτήρης Ρουμελιώτης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δε φάιναλ θολούθιον

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής, που βασίζεται σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα έκανες διαφορετικά, αν μπορούσες να γυρίσεις τη ζωή σου πίσω».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.